Πώς ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο του 19ου αιώνα έγινε ένα πανέμορφο εξοχικό σπίτι

Στην Πούλια της Ιταλίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Andrew Trotter μετέτρεψε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο σε ένα πανέμορφο εξοχικό σπίτι.

Κυρτά ταβάνια και έπιπλα με γήινους τόνους και θολωτές οροφές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατοικίας που ονομάζεται Casolare Scarani. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της.

Το πολυτελές σπίτι προέκυψε με την ανακαίνιση ενός ερειπωμένου σχολείου για κορίτσια που είχε χτιστεί το 1883, και το οποίο έπαψε να λειτουργεί τη δεκαετία του 1960. Με την εντυπωσιακή ανακαίνιση, το στούντιο Andrew Totter «έδωσε ξανά ζωή» στο κτίσμα, διατηρώντας ταυτόχρονα τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

«Πριν από την ανακαίνιση, το σχολείο ήταν πλήρως εγκαταλελειμμένο, με φυτά να φυτρώνουν στο εσωτερικό και τις πόρτες να έχουν καταρρεύσει» σχολιάζει ο μάνατζερ του αρχιτεκτονικού στούντιο, Marcelo Martinez στο Dezeen. «Το σπίτι ήταν πανέμορφο και πεπαλαιωμένο, με μπόλικο χαρακτήρα και ιδανικό μέγεθος. Θέλαμε να το φέρουμε πίσω στη ζωή, χωρίς ωστόσο να καταστρέψουμε την ουσία του» συνεχίζει.

Ένας από τους λόγους που το κτίσμα τράβηξε την προσοχή των αρχιτεκτόνων είναι ο τρόπος που συνδυάζει δύο αρχιτεκτονικές παραδόσεις της περιοχής: Στην εξοχή της Πούλια βρίσκονται πολυάριθμα μικρά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες (οι λεγόμενες Lamias) αλλά και τεράστια, πολυτελή σπίτια όνόματι Masserias, όπου ζούσαν οι μεγαλογαιοκτήμονες του παρελθόντος. Το Casolare Scarani έχει το ύφος μιας masseria, στο μέγεθος μιας lamia, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες.

Το στούντιο επειχήρησε να διατηρήσει τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του κτίσματος κατά την ανακαίνιση, μεταξύ των οποίων τα πέτρινα πατώματα που ήταν καλυμμένα με δεκαετίες ξεφτισμένης μπογιάς. Οι αρχιτέκτονες αφαίρεσαν με προσοχή την μπογιά για να αποκαλύψουν το πέτρινο πάτωμα της βεράντας, κάλυψαν τους τοίχους με τοπικά κατασκευασμένο γύψο, και επίπλωσαν το χώρο με γήινα χρώματα και παραδοσιακά κομμάτια.

Το γκαράζ και ο στάβλος του σχολείου μετατράπηκαν σε κουζίνα και σαλόνι, αντίστοιχα, ενώ δύο καινούρια δωμάτια προστέθηκαν στο πίσω μέρος του σπιτιού, έτσι ώστε να υπάρχουν μπάνια για τα δύο υπνοδωμάτια του ισογείου.

Φωτογραφίες: Salva López
Φωτογραφίες: Salva López
Φωτογραφίες: Salva López
Φωτογραφίες: Salva López
Φωτογραφίες: Salva López
Φωτογραφίες: Salva López

via bovary.gr

Η Disney κυκλοφόρησε την πρώτη της επωνυμία οικιακών ειδών

Το νέο σπίτι του Brad Pitt -Σε σχήμα L, με τεράστια πισίνα και τροπικό τοπίο