in

The Grand Budapest Hotel: μία Επίσκεψη στους Χώρους Όπου Γυρίστηκε η Ταινία

Η ταινία The Grand Budapest Hotel είναι μία ταινία που κέρδισε όσους την είδαν. Τόσο η πλοκή, όσο και ο μοναδικός τρόπος του Wes Anderson να μας την παρουσιάσει μέσα από ένα πολύ καλά ενορχηστρωμένο σύνολο, στο οποίο τα πάντα ανταποκρίνονται ιδανικά στην τεχνοτροπία του σκηνοθετή, συνέθεσαν μία μοναδική ταινία, που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε για καιρό.

Εξάλλου ο Wes Anderson έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Να δημιουργεί ένα νέο κόσμο σε κάθε ταινία του. Και το γνωρίζει και ο ίδιος.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θέλει να δημιουργήσει το δικό του θεματικό πάρκο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι έχουν γίνει αφιερώματα σε αυτό τον κόσμο και την μοναδική αισθητική των σκηνικών του.

Η ταινία διαδραματίζεται στην Δημοκρατία της Zubrowka, μία φανταστική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία “δημιούργησαν” ο Anderson και ο Hugo Guinness για την τρίτη τους συνεργασία -έχουν προηγηθεί οι The Royal Tenenbaums και Fantastic Mr. Fox.

Μάλιστα, η σύσταση αυτής της φανταστικής χώρας είναι τόσο καλά οργανωμένη, που έχει και το δικό της website, αλλά και το δικό της tumblr.

Η πόλη που ενέπνευσε τον Anderson ήταν η Πράγα. Αν και δεν έγιναν γυρίσματα στην Τσεχική πρωτεύουσα, “Η Πράγα είναι η πόλη που νιώθω ότι με ενέπνευσε περισσότερο για αυτή την μεγάλη πόλη στην ιστορία μας. Είναι ένα τόσο συναρπαστικό μέρος κι ένα από αυτά στα οποία βλέπεις μπροστά τόση πολλή ιστορία”.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κατά κύριο λόγο στο Görlitz, μιας πόλη στο ανατολικό μέρος της Γερμανίας, πολύ κοντά μάλιστα στην Πολωνία. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως σκηνικό για άλλες ταινίες, όπως οι Inglourious Basterds, The Book Thief, The Reader, The Monuments Men. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ταινιών είναι ότι σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η ταινία του Anderson. Στην γερμανική πόλη υπάρχουν περίπου 2.000 καταγεγραμμένα κτήρια, στα οποίεα έγιναν ελάχιστες επεμβάσεις για τις ανάγκες της ταινίας.

Στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το Görlitz μέσα από τα μάτια του cast της ταινίας και την ξενάγηση

Στην ταινία προφανώς ξεχωρίζει το ξενοδοχείο The Grand Budapest. Η όψη του είναι μία μακέτα, κι όχι ένα πραγματικό κτήριο.

Modelmaker-Alex-Friedrich-works-on-the-hotel-miniature-640x423

Ο Anderson ως μεγαλύτερη έμπνευσή του ορίζει την συλλογή της Library of Congress’s Photochrome. Η σχεδιαστική ομάδα του Anderson εμπνεύστηκε από διάφορα κτήρια των δεκαετιών του 30 και του 40. Ακόμα, αρχιτεκτονικά στοιχεία ξενοδοχείων της Γερμανίας και της Τσεχίας, αλλά και του Λονδίνου χρησιμοποιήθηκαν στην δημιουργία της εντυπωσιακής πρόσοψης. Αυτά είναι τα Hotel Adlon του Βερολίνου, το Grandhotel Pupp στο Karlovy Vary και το Savoy Hotel του Λονδίνου.

hotel-adlon-berlin-640x480

Το ροζ χρώμα της πρόσοψης του ξενοδοχείου την περίοδο της ακμής του είναι εμπνευσμένο από τα ξενοδοχεία Grandhotel Pupp και Palace Bristol Hotel -και τα δύο βρίσκονται στο Karlovy Vary, ενώ η εικόνα του ξενοδοχείου τη δεκαετία του 60, από το ξενοδοχείο Gellért της Βουδαπέστης.

Hotel-Gellért-budapest-640x388

Οι εσωτερικοί χώροι έχουν γυριστεί σε τρία διαφορετικά μέρη. Για τον πλέον εντυπωσιακό χώρο, το lobby του ξενοδοχείου, οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποίησαν τους χώρους του εμπορικού κέντρου Görlitz Warenhaus.” Είδαμε αμέσως ότι θα λειτουργούσε -το κτήριο είχε το ύψος και την κλίμακα, το μεγαλείο, που χρειαζόμασταν. Είχε πολύ όμορφο σκελετό.”, σύμφωνα με έναν από τους παραγωγούς της ταινίας, τον Jeremy Dawson.

Görlitz-Warenhaus-efore-the-grand-budapest-hotel-640x441

Το art nouveau κτήριο μέχρι και πριν 5 χρόνια ήταν πλήρως λειτουργικό. Όταν όμως επιλέχθηκε για την ταινία από τον Anderson και τους συνεργάτες του, ήταν εγκαταλειμμένο, ενώ 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, μία εταιρία το αγόρασε και μετά τις απαραίτητες εργασίες, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι.

grand-budapest-hotel-lobby-1-640x359

grand-budapest-hotel-lobby

grand-budapest-hotel-lobby-2

Ο εντυπωσιακός χώρος όπου ο Mr. Mustafa και ο συγγραφέας (που υποδύεται ο Jude Law) δειπνούν και ο πρώτος αφηγείται την ιστορία του ξενοδοχείου δεν βρίσκεται στο παλιό εμπορικό κέντρο του Görlitz, αλλά πρόκειται για ένα επίσης παρατημένο κτήριο, το παλιό δημαρχείο της Βιέννης, Stadthalle. Εκεί δεσπόζει ο μεγάλος πίνακας, που φιλοτέχνησε ο Michael Lenz βασιζόμενος στο στιλ του Caspar David Friedrich, του ζωγράφου τοπίων του 19ου αιώνα.

grand-budapest-hotel-dining-640x426

Οι χώροι του παλιού δημαρχείου έχουν φιλοξενήσει κι άλλες δύο σκηνές της ταινίες. Η μία από αυτές είναι ο χώρος όπου διαβάζεται η διαθήκη της Madame D.

trophy-room-640x480

H άλλη σκηνή στην οποία χρησιμοποιείται, είναι η σκηνή όπου ο Willem Dafoe ακολουθεί τον Deputy Kovacs μέσα στο μουσείο Kunstmuseum.

kovacs-tries-to-hide-from-his-stalker-grand-budapest-hotel-640x480

Το εξωτερικό του μουσείου πρόκειται για το Zwinger Museum, πρώην ανάκτορο σε στιλ rococo στη Δρέσδη της Γερμανίας. Κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα με στόχο να φιλοξενεί τις δραστηριότητες της αυλής, αλλά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε.

zwinger-museum-640x425

Μετά την καταστροφή του, επιδιορθώθηκε και πλέον φιλοξενεί σημαντικά έργα τέχνης Ευρωπαίων δημιουργών.

swinjger-museum-grand-budapest-hotel-640x480

Η φυλακή στην οποία βρίσκεται ο M. Gustave ονομάζεται Checkpoint 19. Στεγάζεται στο κάστρο Osterstein στην πόλη Zwickaw της Γερμανίας. Κτίστηκε τον 13ο αιώνα και μάλιστα, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων οι Karl May και Rosa Luxemburg.

castle-osterstein-640x406

Το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς το 1403 από πυρκαγιά και αποκαταστάθηκε το 1590. Πλέον χρησιμοποιείται ως γηροκομείο.

check-point-19-640x427

Ένας από τους ωραιότερους χώρους που παρουσιάζεται στην ταινία είναι το ζαχαροπλαστείο Mendl’s. Ο εξωτερικός χώρος που φαίνεται είναι ένας γραφικός δρόμος της παλιάς πόλης του Görlitz.

mendls-outside-640x469

Για τον υπέροχο εσωτερικό διάκοσμο, χρησιμοποιήθηκε το Pfunds Molkerei, ένα γαλακτοπωλείο του 19ου αιώνα στη Δρέσδη. Κάθε πλακάκι μάλιστα, είναι ζωγραφισμένο στο χέρι.

Pfunds-Molkerei-grand-budapest-hotel-640x426

Τα γλυκά που παρασκευάζονται στο ζαχαροπλαστείο από την Agatha παίζουν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης.
via

Πως μπορείς να μετατρέψεις ένα παλιό τραπεζάκι σε υποπόδιο!

Το «πράσινο» σπίτι των 30.000 ευρώ Φτιάχτηκε με φυσικά υλικά και πολλή προσωπική εργασία