11 ψηλά και μεγάλα φυτά για μπαλκόνι

Αν θέλουμε να γεμίσουμε το μπαλκόνι μας με πράσινο, σίγουρα θα χρειαστούμε ορισμένα ψηλά φυτά εξωτερικού χώρου που δίνουν την αίσθηση ενός μικρού κήπου σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Tα μεγάλα φυτά διαθέτουν πλούσια ανάπτυξη σε ύψος και πλάτος, χαρίζοντας μία εξωτική διάσταση στο χώρο του μπαλκονιού μας. Μας προσφέρουν σκια, ενώ παράλληλα ενισχύουν την αίσθηση ιδιωτικότητας στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού μας. Ειδικά αν διαθέτουμε ένα μεγάλο μπαλκόνι ή μία άνετη βεράντα, η επιλογή φυτών που θα δημιουργήσουν ένα όμορφο φυσικό φράχτη με ψηλά φυτά και μερικά καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα αποτελούν μία εξαιρετική προσθήκη για να απολαμβάνουμε μοναδικές στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.

Μπορούμε να επιλέξουμε πράσινα φυτά με μεγάλα φύλλα, καθώς επίσης ψηλά φυτά με εντυπωσιακή ανθοφορία που μας δίνουν πολλά υπέροχα λουλούδια. Προτιμάμε ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι μας, ειδικά σε σημεία που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια το καλοκαίρι, δυνατοί άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί και η κατάλληλη φροντίδα των φυτών για να τα διατηρήσουμε υγιή με ζωηρή καταπράσινη βλάστηση και πλούσια ανθοφορία.

Ας δούμε ποια μεγάλα και ψηλά φυτά είναι κατάλληλα για το μπαλκόνι, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για να τα φροντίσουμε και να κάνουμε τον χώρο μας πιο όμορφο.

Ψηλά και μεγάλα φυτά για το μπαλκόνι και τη βέραντα Η λίστα με τα μεγάλα φυτά σε γλάστρα για μπαλκόνι περιλαμβάνει ψηλά πράσινα φυτά με πλούσια βλάστηση, καλλωπιστικά φυτά με υπέροχη ανθοφορία, καθώς και μερικά οπωροφόρα δέντρα που μας δίνουν νόστιμους καρπούς.

Φωτίνια

Ξεκινάμε τη λίστα των μεγάλων και ψηλών φυτών στο μπαλκόνι με τη φωτίνια, τον αγαπημένο αειθαλή καλλωπιστικό θάμνο με την ιδιαίτερη διχρωμία κόκκινου και πράσινου που χαρακτηρίζει τα φύλλα του. Το έντονο κόκκινο χρώμα συναντάται στα νεαρά φύλλα της φωτίνιας που βγαίνουν την άνοιξη. Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό, κατάλληλο και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις στη βεράντα του εξοχικού μας, έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης που φτάνει σε ύψος τα 2-3 μέτρων.

Λέιλαντ

Το κυπαρίσσι λέιλαντ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά με γρήγορη ανάπτυξη για διαμόρφωση σε φράχτη στο μπαλκόνι. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό με χαρακτηριστικό έντονο πράσινο φύλλωμα, ενώ τα κλαδιά του αναπτύσσονται διαμορφώνοντας ένα ξεχωριστό πυραμιδοειδές σχήμα. Μπορεί να φυτευτεί και σε μπαλκόνι κοντά σε θάλασσα, καθώς αντέχει και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, στη ζέστη του καλοκαιριού, στην παγωνιά του χειμώνα ακόμη και σε δυνατούς ανέμους.

Πικροδάφνη

Ένας από τα πιο ανθεκτικά μεγάλα φυτά για το μπαλκόνι είναι η πικροδάφνη. Εκτός από το πλούσιο φύλλωμα και τη γρήγορη ανάπτυξη, μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια σε αποχρώσεις του άσπρου και του ροζ που διαρκούν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο . Είναι ανθεκτική σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις για το μπαλκόνι του εξοχικού μας, αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των μεγάλων πόλεων.

Αγγελική

Ένα ακόμη δημοφιλές ανθεκτικό φυτό που μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα σε γλάστρα είναι και η αγγελική. Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο με πλούσιο γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα που το στολίζουν μικρά κρεμ-λευκά λουλούδια. Συστήνεται για δημιουργία φράχτη στο μπαλκόνι, καθώς φτάνει τα 2 μέτρα σε ύψος και πλάτος. Ιδανικό φυτό για τη βεράντα του εξοχικού μας σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτική τόσο σε ήλιο όσο και σε σκιά, σε παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε ξηρό καλοκαίρι και καύσωνα. –

Ελαίαγνος

Ο κατάλογος μας δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει τον ελαίαγνο που διαθέτει ένα εντυπωσιακό σκουροπράσινο ή κιτρινοπράσινο φύλλωμα όλο το χρόνο, κατάλληλο για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Ανθεκτικός και προσαρμοστικός σε παραθαλάσσια μέρη, ο ελαίαγνος έχει σκετικά γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 3 μέτρα σε ύψος. Ανθίζει λίγο καθυστερημένα το φθινόπωρο και ακολουθούν οι μικροί κόκκινοι καρποί του, την περίοδο του χειμώνα.

Ελιά σε γλάστρα

Αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού τοπίου, η ελιά φυτεύεται σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι μας χαρίζοντας μοναδική ομορφιά, χάρη στο γυαλιστερό συμπαγές ασημοπράσινο φύλλωμά της. Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, η κόμη της ελιάς διαμορφώνεται σε σχήμα μπάλας όταν φυτεύεται σε γλάστρα, αν και μπορούμε επίσης να τη διατηρήσουμε στο παραδοσιακό πιο ελεύθερο σχήμα.

Λιγούστρο

Mία ακόμη επιλογή μεγάλου φυτού για το μπαλκόνι είναι το λιγούστρο, ένας καλλωπιστικός αειθαλής θάμνος με πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα, ιδανικό για διαμόρφωση φράχτη με γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Η γρήγορη ανάπτυξη του λιγούστρου σε συνδυασμό με αυστηρά κλαδέματα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα φυτά που φθάνουν σε ύψος 2-3 μέτρων. Το λιγούστρο παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδανικό για μπαλκόνια σπιτιών που βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων.

Φίκος ελάστικα

Για μπαλκόνια με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό, ο φίκος ελάστικα είναι μία εξαιρετική επιλογή ψηλού φυτού που εντυπωσιάζει με τα μεγάλα οβάλ δερματώδη και γυαλιστερά φύλλα του. Μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρων όταν φυτεύεται σε γλάστρα, αρκεί να του εξασφαλίσουμε προστατευμένη θέση από τους έντονους ανέμους και ειδικά τους βοριάδες, καθώς ο φίκος ελάστικα είναι ευαίσθητος στην παγωνιά του χειμώνα.

Φίκος λυράτα

Άλλη μία εντυπωσιακή επιλογή ψηλού φυτού για το μπαλκόνι είναι και ο φίκος λυράτα, το τροπικό καλλωπιστικό φυτό με το υπέροχο φύλλωμα του που έχει φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο φίκος λυράτα εντυπωσιάζει με τα τεράστια δερματώδη καταπράσινα φύλλα του με μήκος 20-30 εκατοστών και πλάτος 10-20 εκατοστών. Όταν φυτεύεται σε γλάστρα, ο φίκος λυράτα έχει σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη που φτάνει τα 2-3 μέτρα, ιδανικό μέγεθος για το μπαλκόνι μας.

Λεμονιά σε γλάστρα

Και για το τέλος της λίστα μας, η λεμονιά που μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα τόσο για καλλωπισμό με το καταπράσινο φύλλωμα της και τα υπέροχα άνθη της αλλά και για να μας χαρίσει τους φρέσκους ζουμερούς καρπούς της για τα φαγητά και τα ροφήματα. Εξασφαλίζουμε προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι, σε σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό καθώς η λεμονιά είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα και στους βοριάδες.

Βιβούρνο

Για να δημιουργήσουμε ένα φράχτη ύψους 2-3 μέτρων σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε και το βιβούρνο, ένα ιδιαίτερα δημοφιλή και ανθεκτικό καλλωπιστικό θάμνο με πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα, πανέμορφα μικρά λουλούδια και υπέροχο γλυκό άρωμα. Το βιβούρνο ανθίζει μέσα στον χειμώνα μέχρι την άνοιξη, ανάλογα το είδος, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα λουλουδιών που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς σκουρόχρωμους καρπούς.

mistikakipou.gr

Έπαυλη αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στο Beverly Hills

Πολύχρωμα πλακάκια παντού!