in

Γραφικά και κουκλίστικα: Ανακαλύψτε 4 χωριουδάκια της Ελλάδας σταματημένα στο χρόνο!

Από τη μια υπάρχουν εκείνα τα χωριουδάκια που προσπαθούν να αναδείξουν την πιο «μοντέρνα» πλευρά τους με το να απαρνιούνται τα παραδοσιακά καφενεία και να αναπαλαιώνουν τους ξενώνες τους κι από την άλλη υπάρχουν εκείνα τα μικρά χωριουδάκια σαν σταματημένα στο πέρασμα του χρόνου, που διατηρούν ανέπαφη την αυθεντικότητά τους, σαν να βρίσκονται σε άλλη δεκαετία.

Κουμουστά, Ταΰγετος
taygetos-gal-8_150446_w31325-1

Κρυμμένο μέσα στα βάθη του Ταΰγετου, βρίσκεται ξεχασμένο το μεσαιωνικό χωριό Κουμουστά. Εκεί που κάποτε κατοικούσαν 2000 άνθρωποι, τώρα ζουν μονάχα δύο. Αλλά έχουν τη χαρά και την τύχη να αντικρίζουν καθημερινά λιθόκτιστα καλντερίμια που ανηφορίζουν περνώντας ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια, μαρμάρινες βρύσες και βυζαντινά εκκλησάκια. Η διαδρομή μέχρι το ξεχασμένο χωριό στον Ταϋγετο, είναι το ίδιο-αν όχι και περισσότερο-φαντασμαγορική με το ίδιο το τοπίο που συναντάς εκεί.

Μελισσουργοί, Τζουμέρκα

46168483-800x600

Όλα τα Τζουμέρκα είναι σίγουρα σταματημένα στον χρόνο. Οι Μελισσουργοί απλώς ένα από τα πιο «παρθένα», κουκλίστικα χωριά τους. Χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα και ξύλο, προσφέρει πανοραμική θέα στα τοπία που το περιβάλλουν, λες και έχουν ξεπηδήσει από σελίδα παραμυθιού. Η μεγάλη, λιθόκτιστη πλατεία του που μοιάζει με γιγάντιο μπαλκόνι που κρέμεται στο χείλος του γκρεμού και φιλοξενεί ένα γλυκύτατο καφενείο κι ένα ταβερνάκι που σερβίρει τοπικές νοστιμιές. Πάνω από την πλατεία, δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που σε προσελκύει με τις διαδοχικές αψίδες που στολίζουν την στοά του περίβολου της.

Καστάνιτσα, Πάρνωνας

kastanitsa-1

Πέτρινα σπιτάκια αναζητούν το φως της μέρας κάπου ανάμεσα στα χρυσοκόκκινα φύλλα του καστανόδασους γύρω τους. Οι πλάκες στις στέγες, με αυτό καφεγκρί χρώμα μοιάζουν με ηπειρώτικες- δεν είναι, όμως: είναι φτιαγμένες από τον περίφημο σχιστόλιθο Μαλεβού, όπως όνομάζεται αλλιώς ο Πάρνωνας. Ξύλινα μπαλκόνια και παραδοσιακά αρχοντικά που κουβαλούν τρεις αιώνες ζωής συμπληρώνουν την εικόνα. Ίσως, χωρίς υπερβολή, το πιο γραφικό χωριό του Πάρνωνα, η Καστάνιτσα είναι σχεδόν μυστική στο βάθος των φαραγγιών του.

Πουρί, Πήλιο

po-8

Μερικά χιλιόμετρα από την φημισμένη Ζαγορά, το Πουρί στέκεται πάνω από τα κύματα του Χορευτού. Μην διστάσετε να σκαρφαλώστε τα σκαλιά της κεντρικής πλατείας, που απλώνεται αμφιθεατρικά σε τρία επίπεδα, μέχρι το ψηλότερο σημείο της, για να χαζέψετε από ψηλά το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από τη μια και το βουνό από την άλλη και στο ενδιάμεσο μερικά πέτρινα σπιτάκια με καμινάδες. Κατεβαίνοντας, κάντε μια στάση στο αυτοσχέδιο μαγαζάκι – έκθεση κεραμικών για να χαζέψετε μοναδικές δημιουργίες.

travelstyle.gr

Τόσα χρόνια λειτουργούσατε λάθος τον ανεμιστήρα!

Γαλοπούλα ψητή σε σχήμα πεταλούδας