in

Τι αξίζει να δείτε στη Νάξο

Η Νάξος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και περνά από τη Βυζαντινή περίοδο και τα μεσαιωνικά χρόνια και φτάνει μέχρι τον 18ο και 19ο αιώνα. Το νησί είναι γεμάτο πύργους χτισμένους με πέτρα Νάξου όπως ο πύργος Μπελόνια στο Γαλανάδο, ο πύργος Μπαρότσι στη Φυλωτή και πολλοί άλλοι.

Πορτάρα, Χώρα
‘Ενα από τα διασημότερα μνημεία στη Νάξο είναι η Πορτάρα, μία τεράστια πύλη που έχει διασωθεί έως σήμερα από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, ο οποίος χτίστηκες τον 6ο αιώνα π.Χ. Βρίσκεται στο βόρεια του λιμανιού και είναι εμφανής από τα καράβια καθώς πλησιάζουν τη Νάξο.

Κάστρο Νάξου και Πύργος Γλέζου,
kastro_wp
Χώρα, Τηλ. +30 22850 31135
Το κάστρο της Νάξου χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας (από το 1204 έως το 1537). Είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο πάνω σε ένα λόφο, που ουσιαστικά αποτελεί τη φυσική ακρόπολη της Χώρας. Τα τείχη διατηρούνται ακόμα και σήμερα και σχηματίζουν ένα πεντάγωνο με 3 κύριες πύλες που οδηγούν στο εσωτερικό του κάστρου. Κοντά στην βορειοδυτική πύλη βρίσκεται ο πύργος Γλέζου που εκτείνεται προς το βόρειο και δυτικό μέρος του κάστρου. Ο πύργος έχει 4 ορόφους.

Αρχαιολογικό Μουσείο,
Χώρα, Τηλ. +30 22850 22725
Ανοιχτά: Τρίτη με Κυριακή 08.00 με 17.00 Εισιτήρια: 3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ (για μαθητές εκτός Ε.Ε., πολίτες Ε.Ε. άνω των 65), δωρεάν είσοδος για άτομα κάτω των 18, φοιτητές Ελλάδας και χωρών Ε.Ε., μέλη της ICOM, ταξιδιωτικοί οδηγοί, δημοσιογράφοι και άτομα με κάρτα ελευθέρας εισόδου.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα ενετικής αρχιτεκτονικής και φιλοξενεί έργα και αντικείμενα από την ύστερη Νεολιθική εποχή μέχρι τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια.

Πύργος Χιμάρου, νοτιοανατολική Νάξος, Ζας
purgos-xeimarou
Ο Πύργος Χιμάρου είναι παρόμοιος με όλους του πύργους που μπορεί κανείς να βρει στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό που τον κάνει μοναδικό είναι το εντυπωσιακό ύψος του που αγγίζει τα 15 μέτρα. Το εξωτερικό του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με το εσωτερικό και είναι κυκλικό και φτιαγμένο από τοπικό μάρμαρο 1,1 μέτρα παχύ. Θεωρείται ότι με κάποιο τρόπο συνδέεται με την προστασία της παραγωγής μαρμάρου στη Νάξο.

Ιρια – Ιερό Διονύσου και εκκλησία Αγίου Γεωργίου, Λιβάδι
Ανοιχτά: Τρίτη με Κυριακή 08.30 με 15.00

Η ‘Ιρια είναι μία περιοχή κοντά στο χωριό Λιβάδι και αποτελεί ιερό τόπο του Αιγαίου από τον 14 αιώνα π.Χ. Η ‘Ιρια ήταν αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο και ο ναός του εκεί έχει εν μέρει αποκατασταθεί. Αργότερα στην ίδια περιοχή χτίστηκε εκκλησία αφιερωμένη στον ‘Αγιο Γεώργιο και έτσι σήμερα υπάρχουν εμφανής κατάλοιπα όλων των ναών.

Σαγκρί – Ναός Γυρούλα
5004056_l
Ο ναός του Γυρούλα χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.από τον τύραννο της Νάξο, τον Λυγδάμη. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα αρχιτεκτονικής γιατί διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση το μάρμαρο με το οποίο είναι χτισμένος. Ο ναός ήταν τελεστήριο για τον εορτασμό αρχαίων μυστηρίων. Στα βυζαντινά χρόνια ο ναός μετατράπηκε σε βασιλική από την οποία διατηρείται ακόμα σήμερα ένα κομμάτι της.

Εκκλησία Παναγιάς Δροσσανής, Μονή, Τηλ. +30 22850 31003
assets_LARGE_t_183762_54351435
Η εκκλησία της Παναγιάς της Δροσσανής είναι μία πρώιμη χριστιανική εκκλησία με 3 αψίδες και ένα τρούλο. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες με θέμα διάφορες ιστορίες των χριστιανικών χρόνων. Η εκκλησία εικάζεται ότι αρχικά υπήρξε καθολικό μοναστήρι. Η εκκλησία ανακαινίστηκε το 1964 και αποκαταστάθηκαν όλες οι τοιχογραφίες.

Εκκλησία Παναγίας Πρωτοθρόνου, Χάλκη, +30 22850 31135
Η Παναγιά του Πρωτοθρόνου κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 9ου αιώνα και είναι μία εκκλησία σε σχήμα σταυρού με τρούλο. Αρχικά η εκκλησία ήταν βασιλική. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ακίνδυνου. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό προέρχονται από την πρώιμη χριστιανική, τη μεσοβυζαντινή και την ύστερη βυζαντινή περίοδο. Σήμερα η εκκλησία θεωρείται Ορθόδοξη.

Γεωλογικό Μουσείο, Απίρανθος
Geologiko

Το γεωλογικό μουσείο Νάξου βρίσκεται στον Απίρανθο και βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του δημοτικού σχολείου της περιοχής. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν μία πλούσια συλλογή σπανίων πετρωμάτων, αλάτων και εκτείθενται με ιστορική σειρά, αλλά και ανάλογα με τη γεωλογική τους σημασία. Τα εκθέματα προέρχονται από όλη την Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Διυλιστήριο Βαλλίνδρα, Χάλκη, +30 22850 31220
Το διυλιστήριο του Βαλλίνδρα κατασκευάστηκε του 1896 στη Χάλκη και ήταν το πρώτο που παρήγαγε κίτρο. Μπορείτε να επισκεφθείτε και το μουσείο.

Αγάλματα Κούρων στο Φλεριό και στον Απόλλωνα

139465094_1426524840
Κοντά σε αυτά τα δύο χωριά υπάρχουν μισοτελειωμένα αγάλματα αντρικών μορφών, οι γνωστοί Κούροι. Τα αγάλματα χρονολογούνται τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ.

pamediakopes.gr

Giethoorn: Eνα χωριό χωρίς δρόμους

Επαναφορά σπιτιού μετά τις γιορτές!