in

Ζευγάρι Ολλανδών μετακόμισε στο πρώτο σπίτι της Ευρώπης, που… εκτύπωσε 3D εκτυπωτής

Ένα ζευγάρι στην Ολλανδία μετακόμισε στο πρώτο στην Ευρώπη σπίτι που κατασκευάστηκε πλήρως από 3D εκτυπωτή και άνοιξε έναν νέο κόσμο επιλογών ως προς το σχήμα και το στιλ των μελλοντικών κατοικιών.

Photograph: Judith Jockel/The Guardian

H ιδέα δημιουργίας κατοικιών με τη βοήθεια 3D εκτυπωτή δεν είναι, βέβαια, καινούρια, αλλά το αλλόκοτο νέο σπίτι των 94 τ.μ., ένα μπάνγκαλοου δύο υπνοδωματίων της 70χρονης Ελίζ Λουτζ και του 67χρονου Χάρι Ντέκερ – συνταξιούχων ιδιοκτητών καταστήματος -, στο Αϊντχόβεν θυμίζει έναν τεράστιο βράχο με παράθυρα. Αλλά, παρά το φυσικό του look, ενσωματώνει την τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή κατοικιών και τυπώθηκε σε ένα κοντινό εργοστάσιο. Το ζευγάρι απέκτησε την περασμένη Πέμπτη το ψηφιακό κλειδί, μια εφαρμογή που τους επιτρέπει να ανοίγουν με το πάτημα ενός κουμπιού την εξώθυρα του σπιτιού τους. «Είναι όμορφο», λέει η Ελίζ. «Σου δίνει την αίσθηση ενός καταφυγίου, νιώθεις ασφαλής», προσθέτει ο άντρας της.

Το ζευγάρι θα νοικιάσει για ένα εξάμηνο, έναντι 800 ευρώ μηνιαίως το σπίτι, που μπορεί να κατασκευαστεί – ή για την ακρίβεια να… εκτυπωθεί – μέσα σε μόλις πέντε 24ωρα! Με ευδιάκριτα τα στρώματα του τυπωμένου μπετόν το σπίτι δείχνει – είναι αλήθεια – περίεργο, αλλά μελλοντικά μπορεί να ξεφυτρώσουν πολλά τέτοια καθώς η Ολλανδία αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα έλλειψης κατοικιών και θα χρειαστεί να κατασκευαστούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα σπίτια εντός της τρέχουσας δεκαετίας για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της.

Photography: AP Photo
Photograph: Judith Jockel/The Guardian

Ο Theo Salet, καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αϊντχόβεν, που κάνει έρευνες στην τρισδιάστατη εκτύπωση, ερευνά τρόπους που θα είναι πιο βιώσιμη και λιγότερη κοστοβόρα η κατασκευή κατοικιών από μπετόν. Υπολογίζει δε ότι τα σπίτια θα μπορούν μελλοντικά να εκτυπώνονται με 30% λιγότερα υλικά. Αλλά και στις ΗΠΑ μια νέα γενιά νεοφυών επιχειρήσεων είναι μεταξύ των εταιρειών που προσπαθούν να προωθήσουν στην αγορά κατοικίες φτιαγμένες από εκτυπωτές 3D.

Το σπίτι στο Αϊντχόβεν αποτελείται από 24 στοιχεία από σκυρόδεμα, τα οποία εκτυπώνονται από μια μηχανή που ψεκάζει το ένα στρώμα σκυροδέματος πάνω στο άλλο προτού προστεθούν οι τελευταίες πινελιές, συμπεριλαμβανομένης μιας οροφής. Τα στρώματα προσδίδουν μια ραβδωτή υφή στους τοίχους του σπιτιού τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Το σπίτι αυτό «είναι το πρώτο που ενέκριναν οι τοπικές Αρχές, αλλά και το πρώτο που κατοικείται από άτομα, που πληρώνουν για να ζήσουν σ’ αυτό», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας Weber Benelux. «Συνολικά χρειαστήκαμε 120 ώρες για να το εκτυπώσουμε, αλλά αν δεν κάναμε διαλείμματα η διαδικασία θα έπαιρνε μόλις πέντε ημέρες, αφού ο 3D εκτυπωτής δεν χρειάζεται να σταματήσει για να ξεκουραστεί, να φάει ή να κοιμηθεί», πρόσθεσε.

ο σπίτι είναι προϊόν της συνεργασίας του δήμου του Αϊντχόβεν, του Πολυτεχνείου της πόλης και κατασκευαστικών εταιρειών που μετέχουν στο Project Milestone ( «Σχέδιο Ορόσημο»). Σχεδιάζουν να κατασκευάσουν σε πρώτη φάση πέντε σπίτια, τα οποία μελλοντικά θα διαθέτουν περισσότερους από έναν ορόφους.

via  iefimerida.gr

Το μοναδικό φυτό που κάνει κάθε χώρο να φαίνεται όμορφος…

Πως να διακοσμήσετε το σπίτι σας αν έχετε γκρι τοίχους…