in

Το ρετρό ύφος των ’70s και ο σύγχρονος σχεδιασμός συναντώνται σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Μάκρη

Όταν οι ιδιοκτήτες ενός διαμερίσματος στη Νέα Μάκρη αποφάσισαν να το ανακαινίσουν, ήξεραν ότι οι εσωτερικοί χώροι του στερούνταν εντελώς γοητείας αλλά ήταν ιδανικοί για να σχεδιαστικές παρεμβάσεις.

Έτσι, επιστράτευσαν την Ουρανία Τύλιου, επικεφαλής αρχιτέκτονας του γραφείου Otarch Architecture & Design, για να εμπλουτίσει την κατοικία με τον χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα που επιθυμούσαν. Το αποτέλεσμα δικαίωσε κάθε προσδοκία τους.

«Σε αυτό το έργο μας, εξερευνούμε την ομορφιά της συνάντησης μεταξύ του ρετρό ​ύφους των ’70s και του σύγχρονου σχεδιασμού . Απελευθερώσαμε το υφιστάμενο κέλυφος από διαχωριστικές τοιχοποιίες που κατακερμάτιζαν τον χώρο. Και στην συνέχεια με λιτές γραμμές, καθαρές γεωμετρικές φόρμες, ειδικό σχεδιασμό του φωτισμού και φυσικά υλικά επιχειρούμε μια αρχιτεκτονική πρόταση που αποπνέει ποιοτικά χαρακτηριστικά από το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα φέρει το χρόνο της νέας αρχιτεκτονικής επέμβασής», περιγράφει στο Bovary.gr η Ουρανία Τύλιου.

Η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα αποτελεί την βασικότερη πηγή έμπνευσης τόσο για την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού όσο και την ατμόσφαιρα του χώρου. Η σύνθεση από καθαρές γυάλινες επιφάνειες, συμμετρικά ανοίγματα, ψευδοροφές όπως και η χωροθέτηση των λειτουργικών χώρων στην κάτοψη, αποσκοπούν στην απρόσκοπτη παρουσία του φυσικού τοπίου στο εσωτερικό. Τα μεγάλα καθαρά ανοίγματα, δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου, ενώ οι λεπτές γραμμές και διατομές που επιλέχθηκαν προσπαθούν να καδράρουν το τοπίο με τον πιο ήπιο τρόπο.

Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης

Κεντρική ιδέα του νέου σχεδιασμού του διαμερίσματος είναι η αίσθηση της επαφής και συνέχειας του με τον ευρύτερο κόσμο γύρω του.

«Η αρχιτεκτονική μας παρέμβαση στόχευσε σε μια λιτή-ανοιχτή κάτοψη , όπου η ροή των λειτουργειών δεν διακόπτεται . Κυριαρχεί μια «γραμμικότητα» η οποία ειδικά στον σχεδιασμό της κουζίνας όπως και του σαλονιού , αποτελεί την ταυτότητα του ίδιου του χώρου αλλά και επίσης λειτουργεί ως ένα φυσικό μέτωπο προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την ακτογραμμή. Η χειρονομία αυτή ενισχύεται συνειδητά, με την προσθήκη μιας φωτεινής μονοκονδυλιάς στην οροφή», εξηγεί η αρχιτέκτονας.

Η ψευδοροφή γυψοσανίδας, με την προσθήκη του γραμμικού κρυφού φωτισμού που διατρέχει καθόλο το μήκος του κεντρικού χώρου, του προσδίδουν βάθος ενώ συγχρόνως υπογραμμίζουν τον προσανατολισμό του ως προς τον ανοιχτό ορίζοντα και την θάλασσα. Τέλος, το έντονο αυτό γραμμικό μέτωπο το οποίο περιλαμβάνει και την κουζίνα, διακόπτεται από ένα «ξύλινο κύβο» ο οποίος λειτουργικά εμπεριέχει όλους τους βοηθητικούς χώρους (λουτρό, laundry, αποθήκη, ερμάρια). Η κυβική αυτή γεωμετρία με την ξεχωριστή υλικότητα της – επιλογή που συναντάται και σε άλλα σημεία της νέας επέμβασης, όπως η νησίδα – αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό τέχνασμα προκειμένου να απελευθερωθούν τα στοιχεία του χώρου από τις κλασικές τους ιδιότητες και να τους επιτρέπεται να πλέουν ανεξάρτητα.

Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης

Η χρήση φυσικών υλικών όπως το σκούρο μάρμαρο Αλιβερίου στο δάπεδο, τα ξύλινα πηχάκια φυσικού δρυός στην επένδυση του κυβικού όγκου, σε συνδυασμό με την επιλογή της φορμάικα σε γαλαζοπράσινη χρωματική παλέτα και την φυσική ανοδίωση με όλα τα περιμετρικά κουφώματα, διαμορφώνουν έναν ζεστό, καθαρό και φιλόξενο χώρο με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ταυτότητα.

Τέλος, η προσθήκη σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων όπως έξυπνα συστήματα αυτοματισμού και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης αναβάθμισαν την άνεση και τη λειτουργικότητα του διαμερίσματος.

Ένα mix από ιδιαίτερες αποχρώσεις που ισορροπούν φανταστικά με ουδέτερους τόνους συνθέτουν όλο το σκηνικό, το οποίο βγάζει μια αίσθηση απαράμιλλου και inspiring μοντερνισμού που σε καμία περίπτωση δεν περνά απαρατήρητος.

Δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην υπέροχη θέα που ανοίγεται μπροστά, τόσο στο σαλόνι όσο και στο υπνοδωμάτιο χάρη στα παράθυρα. Το εξωτερικό τζάμι, όχι μόνο δημιουργεί ομοιόμορφη σύνδεση μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, αλλά επιτρέπει στο ηλιακό φως να λούζει τους χώρους και χαρίζει πόντους πολυτέλειας.

Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης

 

Ταυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονική Μελέτη | ​Κατασκευή otarch studio

Αρχιτέκτονας & Interior Designer: Ουρανία Τύλιου

Project manager: Ελενα Κωνσταντάτου

Φωτογράφος έργου : Δημήτρης Κλεάνθης

bovary.gr

DIY Παιδικό Σκαμνάκι απο πλαστικό κουβά!

Φτιάξτε τον πιο Στιλάτο Καθρέφτη σε Λίγα Λεπτά