in

Tα 10 πιο εντυπωσιακά και καινοτόμα γυάλινα κτίρια του κόσμου

Eνα οπτικά ελαφρύ αλλα δομικά δυνατό υλικό, το γυαλί από παλιά αποτελούσε αγαπημένο στοιχείο των αρχιτεκτόνων για να ανοίγουν ένα κτήριο στο περιβάλλον του ενώ το προστατεύουν από τα στοιχεία του.

Είναι απολύτως λογικό λοιπόν οι σύγχρονοι οραματιστές να εξερευνούν τις πολλαπλές εφαρμογές του υλικού, τις επεξεργασίες και τα φινιρίσματα του για τον σχεδιασμό και τη κατασκευή κτηρίων που σαφώς ανυψώνουν την βασική μας ανάγκη στέγασης σε υψηλή τέχνη.

Είτε είναι καθρέπτης για να αντανακλά το φως, είτε ματ για να το διαχέει, χαραγμένο με περίπλοκα σχέδια ή φούσκα για να διαστρεβλώνει την εικόνα, το γυαλί προσφέρει μια ανακούφιση από τα συνήθη αδιαφανή υλικά και μια ευκαιρία να αποκτήσει ένα κτήριο ρευστότητα με μοναδικό τρόπο.

Εδώ παρουσιάζονται 10 σημαντικά κτήρια και αρχιτέκτονες που κάνουν χρήση του γυαλιού προτείνοντας μια νέα άποψη για κτήρια που υπάρχουν ως λειτουργικοί χώροι αλλά και ως πηγή έμπνευσης.

933512_innovative-glass-buildings-02

Τα καμπυλωτά γυάλινα πλαίσια του Gores Group Headquarters στο Beverly Hills της Καλιφόρνια σχηματίζουν κυκλους και ρόμβους, δίνοντας στο κτήριο μια ήπια, θυσανωτή εμφάνιση. Το οικοδόμημα, έργο του γραφείου Belzberg Architects, με έδρα την Santa Monica, στην πραγματικότητα διαθέτει μια πρόσοψη δύο επιπέδων, το εσωτερικό γυάλινο επίπεδο προσφέρει οπτική αδιαφάνεια και ιδιωτικότητα.

933513_innovative-glass-buildings-03

Ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού, συχνά αναφερόμενος ως ο Γυάλινος Καθεδρικός στο Garden Grove της Καλιφόρνια ήταν το μεγαλύτερο γυάλινο κτήριο στον κόσμο όταν ολοκληρώθηκε το 1980 απο τους αρχιτέκτονες Philip Johnson και John Burgee. Εξωτερικά υαλοπίνακες με επιφάνεια καθρέπτη συγκρατώνται στον σκελετό του κτηρίου με κόλλα σιλικόνης και αντικατοπτρίζουν αδιάσπαστα το γαλήνιο περιβάλλον. Εσωτερικά ένα πλαίσιο σαν δίχτυ προσφέρει μια ανάλαφρη μα ωστόσο ζεστή διάσταση στην γυάλινη πρόσοψη

933515_innovative-glass-buildings-04

Οι κυματιστοί τοίχοι του κτηρίου IAC του Frank Gehry, έδρα της InterActiveCorp στο Μανχάταν, συστρέφονται και ανορθώνονται ελαφρά, χωρισμένοι σε δύο τμήματα. Το γυάλινο εξωτερικό κέλυφος διαθέτει παράθυρα σε κάθε όροφο με ένα ντεγκραντέ διαφανές προς λευκό που ενισχύει την απαλή οπτικά κίνηση της κατασκευής.

933516_innovative-glass-buildings-05

Τα Δικαστήρια της Κομητείας του Μπρόνξ σε σχεδιασμό και σχεδίαση του γραφείου Rafael Viñoly Architects που ολοκληρώθηκαν το 2007, διαθέτουν μια κυματοειδή πρόσοψη από γυαλί και αλουμίνιο που περικλείει τις αίθουσες δικασητρίου και τα γραφεία. Το κέλυφος σε σχήμα ακορντεόν έχει κατασκευαστεί από φύλλα περιτηγμένου γυαλιού που προσθέτουν αδιαφάνεια στο εξωτερικό της κατασκευής επιτρέποντας ωστόσο να βλέπει κανείς μέσα απο το κτήριο το εξωτερικο περιβάλλον.

933517_innovative-glass-buildings-06

Το κατάστημα της Prada στην κομψή περιοχή Aoyama στο Τόκυο χρησιμοποιεί κοίλα, κυρτά και επίπεδα φύλλα γυαλιού στην ρομβοειδή δομή του για να προσδώσει μια ήπια, κυμματοειδή κίνηση στις κατά τα άλλα οξείες γωνίες του κτηρίου. Ο σχεδιασμός των Herzog & de Meuron δεν είναι μόνο εντυπωσιακός αλλά και οπτικά διαδραστικός καθώς οι φυσαλίδες γυαλιού διαστρεβλώνουν την θέα εσωτερικά και εξωτερικά, παίζοντας διακριτικά με τους πελάτες του καταστήματος.

933518_innovative-glass-buildings-07

Πέντε κατασκευές από ματ γυαλί, αναφερόμενες ως “φακοί” από τον αρχιτέκτονα τους Steven Holl, συνδέονται με υπόγειους διαδρόμους και συνθέτουν το κτήριο Bloch, μια προσθήκη του 2007 του Nelson-Atkins Museum of Art στο Kansas City του Μισσούρι. Τα ημιδιαφανή κουτιά φιλτράρουν το φυσικό φως που πέφτει πάνω στα εκθέματα με την βοήθεια ενός προσεκτικά σχεδιασμένου εσωτερικού χώρου που ανακατευθύνει το φως σε κάθε γωνία.

933519_innovative-glass-buildings-08

Το μεταμοντέρνο γωνιώδες κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Σηάτλ είναι προϊόν συνεργασίας των αρχιτεκτονικών ομάδων OMA στο Ρότερνταμ και LMN Architects στο Σηάτλ. Είναι κατασκευασμένο από γυαλί και μέταλλο. Περίπου τα μισά από τα τζάμια αποτελούνται από τρεις στρώσεις – ένα πλέγμα αλουμινίου ανάμεσα σε δύο φύλλα γυαλ, ώστε να προστατεύονται οι αναγνώστες από το ηλιακό φως.

933520_innovative-glass-buildings-9

Το κτήριο του Renzo Piano για τον Οίκο Hermès στεγάζει την ναυαρχίδα του Maison Hermès στην Ιαπωνία. Όλο το κέλυφος του κτηρίου αποτελείται από υαλότουβλα. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα υαλότουβλα προσελκύουν τους περαστικούς προσφέροντας μια απαλά θολή εικόνα των προϊόντων και την νύχτα το γυαλί επιτρέπει στο φως να διαχέεται εξωτερικά, σαν ένα γιγάντιο ιαπωνικό φαναράκι.

933521_innovative-glass-buildings-10

Τα υαλοστάσια που θυμίζουν πανιά στο κτήριο του Frank Gehry για την Fondation Louis Vuitton στο Παρίσι αλλάζουν χρώμα και βαθμό διαφάνειας ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή του έτους, επιτρέποντας στο κτήριο να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του.
via

Ένα μίνιμαλ και λειτουργικό loft στο Μέτσοβο αφήνει το βλέμμα να χαθεί στο βουνό

Ένας παλαιό ελαιοτριβείο στη Σικελία αναδιαμορφώνεται ως γοητευτική εξοχική κατοικία