Πώς ένα πέτρινο «κελί» βοσκών στη Σέριφο μεταμορφώθηκε σε όμορφο σπίτι

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Klab Architecture μεταμόρφωσε μια κατοικία βοσκών στη Σέριφο σε σπίτι ιδανικό για διακοπές.

Τα λεγόμενα «κελιά» στις Κυκλάδες ήταν κάποτε μικρά πέτρινα κτίσματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι βοσκοί για να φυλάξουν τα ζώα, αλλά και να προστατευθούν οι ίδιοι. Σήμερα αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Όπως αυτό το κελί στη Σέριφο, που έχει θέα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σερίφου και έπρεπε να αποκατασταθεί και στη συνέχεια να διαρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει το εξοχικό σπίτι μιας τριμελoύς οικογένειας.

Εσωτερικά οι πέτρινοι τοίχοι κάποιες φορές παραμένουν αρμολογημένοι και εμφανείς, και άλλες φορές σοβατίζονται. Η οροφή σχηματοποιείται από μεταλλικούς φορείς και καλάμια. Οι μεταλλικοί φορείς δημιουργούν εξωτερικά και την πέργκολα που γίνεται βασικό συνθετικό στοιχείο.

«Προσπαθήσαμε ώστε να μην επηρεαστεί η θέα άλλων κατοικιών, αλλά και να δημιουργηθεί ταυτόχρονα ένας προστατευμένος σκιερός χώρος», αναφέρει στο iefimerida o επικεφαλής αρχιτέκτονας των Klab, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος.

Παρόλο το μικρό μέγεθος του κελιού και τη μονολιθικότητα της κάτοψής του η πέργκολα βοηθάει να εμπλουτιστεί ο εξωτερικός με την παρουσία της ή την απουσία της σε χώρους διαφορετικούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αναφορά στο μέταλλο έγινε λόγω του μεταλλευτικού παρελθόντος της Σερίφου και παραπέμπει σε παλιότερες κατασκευές της Σερίφου όπως οι σκάλες φόρτωσης μεταλλευμάτων.

Εσωτερικά οι μικροί χώροι ενοποιούνται με εσωτερικά παράθυρα. Η εναλλαγή πέτρας και σοβά εσωτερικά δημιουργεί οικείες γωνιές που διαμορφώνονται κυρίως με κτιστά έπιπλα.

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι φυσικά, όπως η τσιμεντοκονία στο δάπεδο, η πέτρα στους τοίχους και τα καλάμια στην οροφή. Εξωτερικά λοιπόν, το σπίτι συνδυάζει όλα τα δομικά στοιχεία του νησιού όπως πέτρα, έδαφος, καλάμια, ξύλο με τα φυσικά του χρώματα, δημιουργώντας μια παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εσωτερικά το δροσερό λευκό επιλέχθηκε ως το κυρίαρχο χρώμα ενώ οι interior επιλογές έχουν μια μοντέρνα αισθητική..

Θερινή ραστώνη σε ένα σπίτι στη Σέριφο
Στις φωτογραφίες της Mαρίας Ειρήνης Μοσχονά απολαμβάνετε μια ξενάγηση στο υπέροχο σπίτι στη Σέριφο.

Ταυτότητα έργου:

Κύριοι αρχιτέκτονες: Klab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος

Πολιτικός μηχανικός: Σπύρος Βερναρδάκης

Design team: Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Ευαγγελία Κακαβά, Βάσω Δερμιτζάκη

Φωτογραφίες: Μαρία Ειρήνη Μοσχονά

iefimerida.gr

Δείτε 50 πανέμορφα ανθισμένα μπαλκόνια χάρμα οφθαλμών!

Το απίθανο φωτιστικό από τα ΙΚΕΑ που μοιάζει με ντόνατ -Στιλάτο και fun, θα ανανεώσει τον χώρο