in

Ποια λιπαρά μας κάνουν καλό και ποια όχι; Πως τα ξεχωρίζεις;

Κάνε τα απαραίτητα λιπαρά μέρος της υγιεινής χειμωνιάτικης διατροφής σου και προστάτευσε την υγεία, τη σιλουέτα και την ομορφιά σου. Ο Κλίνικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκγης εξηγεί πως τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για τη διατροφή σου.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ…
Η φυσική κατάσταση είναι σημαντική για να παραμείνουμε υγιείς, για να είμαστε και να δείχνουμε καλά με το κρύο του χειμώνα. Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, κάποια ιχνοστοιχεία, καθώς και προβιοτικά είναι σύμμαχοί μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την υγεία και την ευεξία μας απαιτείται συνολικά σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Δες λοιπόν με άλλο μάτι τη διατροφή αυτό τον χειμώνα και βεβαιώσου ότι περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε και την σωστή ποσότητα και τον σωστό τύπο λιπαρών.

ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Είναι άγνωστο σε πολλούς ότι τα λιπαρά είναι ένα ζωτικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, των φυτικών ίνών, των βιταμινών και των μετάλλων – αλλά όχι των λιπαρών. Σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη σε καταναλωτές σε 16 χώρες, το 59% δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα λιπαρά είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Η αλήθεια όμως είναι, ότι το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τα λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Τα λιπαρά δίνουν στο σώμα μας ενέργεια και είναι σημαντικά για την απορρόφηση και τη μεταφορά ορισμένων βιταμινών (Α, D και E).

– Λιπαρά και δίαιτα: Κι όμως, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% των θερμίδων που παίρνουμε ημερησίως. Με απλά λόγια, για να διατηρείς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα ή ακόμη και να χάσεις τα περιττά κιλά, πρέπει τα λιπαρά να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στο τραπέζι σου!

– Λιπαρά και ομορφιά: βοηθούν στην εμφάνισή μας γιατί συμβάλλουν στη διατήρηση της υγειάς των μαλλιών και του δέρματος.

– Λιπαρά και υγεία: Τα απαραίτητα λιπαρά έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων του αίματος. Αυτό το γεγονός, δηλαδή η βοήθεια στην φροντίδα της χοληστερόλης των τριγλυκεριδίων, είναι μια πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

– Λιπαρά και αναζωγονηση: Αυτά τα «καλά» λιπαρά είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ανανέωση των κυττάρων – μία βασική διαδικασία – και έτσι συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας.

bad

ΛΙΠΑΡΑ ΝΑΙ! ΑΛΛΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ… ΚΑΛΑ;
Δεν είναι όλα τα λιπαρά εξίσου ευεργετικά. Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς να κάνουμε την διάκριση μεταξύ των «καλών» και των «κακών» λιπαρών.

Το κακό: Τα ζωικά λιπαρά όπως το βούτυρο αγελάδας και πολλά παχιά τυριά, περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά, για τα οποία έχει αποδειχθεί από έγκυρες έρευνες (εδώ και μια δεκαετία,), ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης, και έτσι προδιαθέτουν τα άτομα για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το καλό: Υπάρχουν όμως και λιπαρά, που πραγματικά μας βοηθούν να μείνουμε υγιείς! Αυτά είναι τα απαραίτητα λιπαρά, που ακούμε συχνά σαν ωμεγα-6 και ωμέγα-3.

vegetable

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ;
Το μυστικό κρύβεται στις συσκευασίες. Στις ετικέτες των τροφίμων, αυτά τα λιπαρά συνήθως αναφέρονται ως «πολυακόρεστα» λιπαρά.

Φυτικά έλαια: Σημαντικές πηγές των απαραίτητων λιπαρών είναι φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το ελαιόλαδο και τα προϊόντα που φτιάχνονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.

Άπλωσε μαλακή μαργαρίνη, αντί για βούτυρο αγελάδος στο ψωμί και στο τοστ για ναπροσθέσεις έτσι, καλά απαραίτητα λιπαρά στην καθημερινή διατροφή. Ετσι, μπορείς να διασφαλίσεις την ευεξία σου, σε μακροπρόθεσμη βάση.

Για να κάνουμε τις σωστές διατροφικές επιλογές, πρέπει να ξέρουμε πώς θα διακρίνουμε τα καλά και κακά λιπαρά, που σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα με ω-3 και ω-6 λιπαρά. Άλλες πηγές καλών λιπαρών θα βρεις στον πίνακα που ακολουθεί:

lipara1

Αυτό το χειμώνα, ας ξεκινήσουμε να κάνουμε τα καλά λιπαρά ουσιαστικό μέρος της διατροφής μας και το σώμα μας θα μας ευχαριστεί γι ’αυτό και τώρα και αργότερα.
VIA

Πώς να αντικαταστήσετε το αυγό στις συνταγές σας!

2 Ζεστά υγιεινά smoothies που πρέπει να δοκιμάσεις!