in

Πάτε διακοπές με τροχόσπιτο; 5 hot tips για ταξίδι χωρίς άγχος

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι εκδρομείς ξεχύνονται στα νησιά. Άλλοι συνοδεία του αυτοκινήτου τους, μερικοί επιλέγουν να «φορτώσουν» στα πλοία τις μοτοσικλέτες τους, ενώ υπάρχει και μία μερίδα που δεν αποχωρίζεται τα τροχόσπιτα.

Οι διακοπές σε τροχόσπιτο προσφέρουν μια ποικιλία πλεονεκτημάτων όπως είναι η ελευθερία επιλογών σε σχέση με τους προορισμούς, ευελιξία αποφάσεων (αν δεν σου αρέσει το μέρος, αποχωρείς) και εξοικονόμηση χρημάτων. Παρ’ όλα αυτά, αν οι εκδρομείς δεν δώσουν τη δέουσα προσοχή, ενδέχεται να μετανιώσουν την… ώρα και τη στιγμή που έβγαλαν το τροχόσπιτο από το γκαράζ τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία παροχής υψηλού επιπέδου συμβουλευτικών υπηρεσιών μ’ επίκεντρο την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια IAM Roadsmart σε συνεργασία με την κοινότητα εκδρομέων Caravan and Motorhome Club, παρέχουν μερικές συμβουλές για την αποφυγή κάθε λογής απρόοπτου.

1. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας φροντίστε να ελέγξετε τόσο το αυτοκίνητό σας όσο και το ρυμουλκούμενο. Ειδικότερα, προχωρήστε στον έλεγχο των ελαστικών -πίεση αέρα και πέλμα- και γενικότερα φθορών.

2. Βεβαιωθείτε πως το άγγιστρο ρυμούλκησης (κοτσαδόρος) βρίσκεται σε καλή κατάσταση και έχει συνδεθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Ακόμη, μην ξεχάσετε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ρυθμίσεις των πλευρικών καθρεπτών έτσι ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κοιτάτε για τη «συμπεριφορά» του ρυμουλκούμενου.

3. Μην υπερφορτώνετε το τροχόσπιτο. Σε διαφορετική περίπτωση θα το καταστήσετε ασταθές. Πάντα τοποθετείτε τα βαριά αντικείμενα στη μέση και ακριβώς πάνω από τον άξονα, έτσι ώστε να διασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό κράτημα στο δρόμο και την υποβοήθηση της δράσης του φρεναρίσματος.

4. Τα επιβατηγά που σύρουν τροχόσπιτα οφείλουν να κυκλοφορούν μόνο στις δύο δεξιότερες λωρίδες ενός αυτοκινητόδρομου. Οφείλετε να οδηγείτε όσο πιο προσεκτικά γίνεται ελέω της μεγαλύτερης απόστασης που απαιτείται για την ακινητοποιήση του οχήματος κατά το φρενάρισμα και της μειωμένης ελκτικής δύναμης.

5. Όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι καλό θα ήταν να αναβάλετε το ταξίδι σας ή να επιλέξετε μια διαφορετική διαδρομή. Ακόμα και σε συνθήκες νηνεμίας, η προσπέραση βαρέων οχημάτων μπορεί να προκαλέσει ταλαντώσεις κλονίζοντας την ευστάθεια του τροχόσπιτου, ειδικά όταν έχουν τοποθετηθεί εσφαλμένα οι αποσκευές ή αναπτύσσεται μεγάλη ταχύτητα.

«Οι προηγμένες οδηγικές δεξιότητες της παρατήρησης, της πρόβλεψης και του ορθού προγραμματισμού είναι τα κλειδιά για μία ομαλή ρυμούλκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Neil Greig, αξιωματούχος της IAM RoadSmart, προτού συμπληρώσει τα εξής: «Θα εξασφαλίσουν για εσάς μια ασφαλή απόσταση από το όχημα που βρίσκεται μπροστά σας και θα σας βοηθήσουν να προβλέψετε τα προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν σε λίγα μέτρα. Αν προετοιμάσετε κατάλληλα τον εαυτό σας, την οικογένειά σας και τα οχήματά σας για το ταξίδι σας, τότε αυτό θα είναι ιδιαίτερα ήσυχο».

gocar.gr

Δείτε τι πράγματα φτιάχνει αυτός ο άνδρας χρησιμοποιώντας βαρέλια κρασιού

Βάζει ένα σεμεδάκι πάνω σε μια πέτρινη πλάκα… Μόλις δείτε το τελικό αποτέλεσμα; Θα σας Μαγέψει!