in

Μια σύγχρονη κατοικία στους Παξούς

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Gino Baiocchi γεννήθηκε, σπούδασε και συνέχισε να εργάζεται στη Ρώμη αλλά, μετά από ένα ταξίδι για διακοπές στους Παξούς, ερωτεύτηκε τόσο πολύ αυτό τον τόπο, που ήθελε να δημιουργήσει ένα καινούριο σπίτι για την οικογένειά του στο νησί αυτό. Ετσι, αποφάσισαν να αφήσουν την κοσμοπολίτικη Ρώμη και να ζήσουν μόνιμα στο σπίτι που έφτιαξαν στην παραλία Κιπιάδι, στην περιοχή Λογγός των Παξών. Σήμερα, ο ίδιος εργάζεται στο νησί συνεχίζοντας τις αρχιτεκτονικές μελέτες και κατασκευές.

Η αρχική του ιδέα για αυτή τη νέα κατοικία βασίστηκε τόσο στην τοποθεσία που επέλεξε όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα ισορροπούσε η κατασκευή με το υπόλοιπο τοπίο. Ενα ακόμα στοιχείο αποτέλεσε και η ταχύτητα εκτέλεσης της μελέτης της. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι το σπίτι χτίστηκε μέσα σε μόνο 26 μέρες! Επίσης, δεδομένου ότι το βασικό υλικό είναι το ξύλο, οι διαφορές μεταξύ του αρχικού σχεδίου και της τελικής εικόνας είναι ελάχιστες.

assets_LARGE_t_1181_105763154_type13085

assets_LARGE_t_1181_105763283_type13085

Για την κατασκευή του σπιτιού, ο Ιταλός αρχιτέκτονας βασίστηκε σε μια διαδικασία δικής του έμπνευσης. Αντί για θεμέλια, δημιούργησε μια εσοχή, πάνω στην οποία τοποθέτησε μια έτοιμη επίπεδη πλάκα από μπετόν. Αυτή η πλάκα αποτέλεσε όχι μόνο το εναρκτήριο βήμα της κατασκευής αλλά και την πραγματική βάση του οικήματος. Ετσι, από τη στιγμή που η κατοικία ξεκίνησε να χτίζεται, ήταν έτοιμη να κατοικηθεί σε λιγότερο από έναν μήνα. Αν και όλο το κτίσμα εκτείνεται σε ένα μόνο επίπεδο, έχει εκπληκτικές λεπτομέρειες, γραμμικές και καλοσχεδιασμένες, που δημιουργούν γωνίες με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Τα αμέτρητα παράθυρα, σε συνδυασμό με την ανοιχτόχρωμη πέτρα των δαπέδων, ελαφραίνουν τον κυβιστικό όγκο των 200 τ.μ. και ενισχύουν τη λειτουργικότητα και την καλαισθησία της κατοικίας. Ετσι, το κτίριο αποτελείται ουσιαστικά από δύο όγκους, οι οποίοι ενώνονται με τη μεγάλη υπαίθρια τραπεζαρία στο μέσο αυτών.

Στο ένα μεγάλο τμήμα φιλοξενούνται το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ενώ στο δεύτερο βρίσκονται τα υπνοδωμάτια. Τα έπιπλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λειτουργικότητας, με τους άνετους καναπέδες, σε λευκό χρώμα, να πλαισιώνουν υπέροχα τα ξύλινα μέρη της οροφής και των τοίχων, αλλά και τη μεγάλη τζαμαρία, που εκτείνεται σε όλη την μπροστινή πλευρά και επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα από κάθε σημείο του σπιτιού.

assets_LARGE_t_1181_105763149_type13085

assets_LARGE_t_1181_105763148_type13085

assets_LARGE_t_1181_105763282_type13085

Αλλοτε αγορασμένα και άλλοτε κατασκευασμένα από έμπειρους τεχνίτες, τα έπιπλα δένουν μεταξύ τους σε ένα εκφραστικό, αλλά απόλυτα λιτό σύνολο. Στο πνεύμα της άνετης διαμονής, τα ατμοσφαιρικά φωτιστικά και τα λίγα, αλλά ιδιαίτερα διακοσμητικά προσθέτουν στο ντεκόρ και εξασφαλίζουν το προσωπικό ύφος του ιδιοκτήτη.

Βέβαια, όπως θα πει και ο ίδιος, τόσο η κεντρική ιδέα της ταυτότητας του σπιτιού όσο και η αισθητική του έχουν δεχτεί μεγάλες επιρροές από τη γιαπωνέζικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την οποία τα σπίτια βρίσκονται σε ένα ισόγειο επίπεδο, με όλα τα δωμάτια να επικοινωνούν σε μια ενιαία συνέχεια.

Η κύρια κρεβατοκάμαρα ξεχωρίζει από όλα τα υπνοδωμάτια χάρη στα μεταλλικά στοιχεία που συνυπάρχουν αρμονικά με την πέτρα και το ξύλο. Απλή και ευρύχωρη, με τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα έξυπνα τοποθετημένα, αφήνει το φως να εισβάλει με μοναδικό τρόπο στο εσωτερικό της μεταμορφώνοντάς τη σε ένα πραγματικά ατμοσφαιρικό δωμάτιο.

assets_LARGE_t_1181_105763153_type13085
Γιάννης Παπαϊωάννου, Φωτογραφίες: Iωάννα Ρουφοπούλου

womenonly.gr

Ένα hippy chic σπίτι στο Κάνσας

Ιδέες για Στιλάτη διακόσμηση σε Loft