Luvly O: Συναρμολογούμενο ηλεκτρικό μίνι με πρότυπο τα ΙΚΕΑ

Το σουηδικό μοντέλο πόλης διατίθεται σε κιτ συναρμολόγησης με τιμή 10.000 ευρώ.

Σαν τα μανιτάρια ξεπετιούνται οι νεοφυείς εταιρείες με στόχο την εξέλιξη και την κατασκευή πρωτότυπων ηλεκτρικών οχημάτων. Μία πολύ ιδιαίτερη πρόταση αποτελεί η επιχείρηση Startup Luvly O με έδρα τη Στοκχόλμη και ιδιαίτερη αδυναμία στις…γάτες, αν κρίνουμε από τον σχεδιασμό της homepage της ιστοσελίδας της.

Η σουηδική εταιρεία παρουσίασε τη δική της εκδοχή ενός ηλεκτροκίνητου μίνι, που ονομάζεται –όπως και η ίδια- Luvly O και παραπέμπει φωνητικά στην αγγλική λέξη «lovely», δηλαδή όμορφο και ελκυστικό. Στην πραγματικότητα το όνομα του μικροσκοπικού οχήματος προέρχεται από τις λέξεις «Light Urban Vehicle», που σημαίνουν «Ελαφρύ Αστικό Όχημα».

Το Luvly O έχει 2,7 μ. μήκος.

Όντως, το όνομα ανταποκρίνεται απόλυτα στον χαρακτήρα του σουηδικού μοντέλου, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται περισσότερο για μοτοσικλέτα με κουβούκλιο προστασίας παρά για κανονικό αυτοκίνητο. Οι διαστάσεις του Luvly O είναι μικροσκοπικές με το μήκος να περιορίζεται στα 2,7 μ., ενώ το πλάτος του ανέρχεται σε 1,53 μ. και το ύψος σε 1,44 μ. Το βάρος του οχήματος βρίσκεται κάτω από τα 400 κιλά, άρα μιλάμε για ένα μοντελάκι κατηγορίας φτερού με αξιοπρεπές πορτ μπαγκάζ χωρητικότητας 267 λίτρων και 90 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα.

Το κόκπιτ έχει τιμόνι και μία μικρή οθόνη.

H Luvly δεν προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τις προδιαγραφές του ηλεκτροκινητήρα, ωστόσο αναφέρθηκε στις μπαταρίες του αυτοκινήτου της. Συγκεκριμένα, θα προβλέπονται δύο αφαιρούμενες μπαταρίες βάρους 15 κιλών και χωρητικότητας 3 kWh η κάθε μία, χάρη στις οποίες θα προσφέρει το μικρό μοντέλο περίπου 100 χιλιόμετρα αυτονομία. Πρόκειται για μία μικρή εμβέλεια, ωστόσο κρίνεται ικανοποιητική για ένα αυτοκίνητο με αποκλειστικό πεδίο χρήσης την πόλη, άρα με –κατά κύριο λόγο- σύντομες διαδρομές λίγων χιλιομέτρων σε καθημερινή βάση.

Το κιτ συναρμολόγησης του αυτοκινήτου.

H πραγματική καινοτομία είναι ωστόσο ο τρόπος διακίνησης του αυτοκινήτου, αφού η Luvly δεν σχεδιάζει να το πουλάει ολοκληρωμένο, αλλά ως κιτ που θα αποστέλλεται…πακέτο σε όλο τον κόσμο. Σκοπεύει μάλιστα να δημιουργήσει σε διάφορα σημεία μικρές μονάδες συναρμολόγησης των μερών του αμαξώματος και των υπόλοιπων εξαρτημάτων κατά τα πρότυπα της γνωστής –επίσης σουηδικής- αλυσίδας επίπλων και ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ. Τα διάφορα επιμέρους τμήματα θα κουμπώνουν μεταξύ τους και δεν θα χρειάζονται κόλληση και βάψιμο.

Η μπαταρία αφαιρείται και ζυγίζει 15 κιλά.

Το ίδιο το αυτοκίνητο αποπνέει μία αίσθηση χαριτωμένης απλότητας. Οι τροχοί δεν είναι ενσωματωμένοι στο υπόλοιπο αμάξωμα, αλλά απέχουν από αυτό και καλύπτονται από φτερά, όπως στις μοτοσικλέτες. Επίσης, ο σχεδιασμός είναι εξαιρετικά λιτός και απέριττος, καθώς δεν προβλέπονται κάποιες ιδιαίτερες πινελιές ούτε διακοσμητικά στοιχεία. Αυτό ισχύει και για το εσωτερικό, όπου υπάρχουν βασικά μόνο το τιμόνι και μία μικρή οθόνη, ενώ σε διάφορα σημεία των πορτών και της κονσόλας έχουν τοποθετηθεί λουριά από λάστιχο για τη συγκράτηση και αποθήκευση αντικειμένων.

Η σουηδική νεοφυής εταιρεία ανακοίνωσε ότι η τιμή του ηλεκτροκίνητου μίνι της θα είναι γύρω στις 10.000 ευρώ, δεν διευκρινίζει όμως αν περιλαμβάνεται σε αυτήν και το κόστος συναρμολόγησης ή αν θα χρεώνεται έξτρα. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έξυπνο Microcar με ιδανικές προδιαγραφές για την πόλη, επαρκή αυτονομία για τις καθημερινές μετακινήσεις και –όπως φαίνεται- λογικές τιμές αγοράς.

ieidiseis.gr

Καλοκαιρι με αργούς ρυθμούς …. Ονειρεμένη κατοικία στην Αντίπαρο

Κρεμάστρες ως διακοσμητικά