in

Ημερολόγιο κήπου: ΙΟΥΛΙΟΣ

Δεν είναι πολύ περισσότερα ούτε και διαφορετικά όλα όσα απαιτούν από εσάς τα φυτά σας αυτόν, τον πιο ζεστό παραδοσιακά μήνα του καλοκαιριού, απ΄ότι τον Ιούνιο.

Οι αυξημένες ανάγκες σε νερό σε συνδυασμό και με μια πιθανή απουσία σας λόγω διακοπών, είναι και γι΄αυτό τον μήνα το πιο βασικό. Φροντίστε λοιπόν να τους εξασφαλίσετε σωστό πότισμα όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε γι΄αυτό, απ΄όσους αναλυτικά τον προηγούμενο μήνα αναφέραμε.

Η μελίγκρα και ο τετράνυχος εξακολουθούν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου να αποτελούν επικίνδυνες απειλέςγια τα φυτά σας, ελέγχετε λοιπόν συχνά το φύλλωμά τους ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίσετε μια πιθανή εμφάνισή τους με τον κατάλληλο ψεκασμό.

Τα εποχιακά λουλούδια βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε πλήρη ανθοφορία. Για να ενισχύσετε τις …αντοχές τους και να βοηθήσετε την ανάπτυξη τους, κόβετε συχνά μαραμένα λουλούδια και ξεραμένα φύλλα. Είναι μια διαδικασία που αν συνηθίσετε να την κάνετε ακόμα και καθημερινά, αν έχετε τον απαραίτητο χρόνο, θα εξασφαλίσει στα φυτά σας εκτός από μεγαλύτερη ανθοφορία και εξαιρετική εμφάνιση.

Οι γαρδένιες είναι από τις …πρωταγωνίστριες κήπων και μπαλκονιών αυτήν την εποχή γεμάτες με τα κατάσπρα λουλούδια τους με το μαγευτικό άρωμα. Κόβετε διαρκώς ταμαραμένα λουλούδια και αντιμετωπίστε άμεσα ένα πιθανό κιτρίνισμα των φύλλων μ΄ένα σκεύασμα υγρού σιδήρου που θα προσθέτετε κάθε 15 ημέρες στο νερό του ποτίσματος, τηρώντας με μεγάλη ακρίβεια την δοσολογία που στο κάθε ένα αναγράφεται, ένα …λάθοςμπορεί να τις “κάψει” χωρίς να προλάβετε να το …καταλάβετε.

assets_LARGE_t_189761_54093151_type12128

Στην περίπτωση καύσωνα εκτός από το πότισμα και το κατάβρεγμα των φύλλων, φροντίστε να μεταφέρετε ιδιαίτερα ευαίσθητα φυτά σ΄ένα περισσότερο δροσερόπεριβάλλον, ακόμα και μέσα στο σπίτι, σε θέσεις όμως που δεν τα …χτυπά ο παγωμένος αέρας από κλιματιστικά και ανεμιστήρες κάτι που επίσης πρέπει να προσέξετε αυτήν την εποχή για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Αν έχετε φυτέψει μυρωδικά όπως δυόσμο, βασιλικό κλπ. και θέλετε να τα αποξηράνετεγια να χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το κάνετε.

δυόσμος1

Το φυτό του μήνα: ΒΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ
Μερικές ποικιλίες από χρυσάνθεμα έχουν και αυτήν την εποχή λουλούδια, για τις άλλες που απλά προετοιμάζονται για την ανθοφορία τουφθινοπώρου κλαδέψτε τα μεγαλύτερα κυρίως φυτά για να δώσετε το σχήμα που θέλετε.

tumblr_mr2a9igFuJ1rvayx9o1_500

 

bugambilias-out-in-front

Καθαρίζετε συχνά ξερά φύλλα και κλαδάκια από κάθε είδους αναρριχώμενα και μην ανησυχείτε αν οι βουκαμβίλιες σας έριξαν όλα τους τα λουλούδια και έμειναν ..γυμνές, στο τέλος περίπου Αυγούστου ακολουθεί μια ακόμα …έκρηξη ανθοφορίας τους. Φροντίστε απλά να μην τις ποτίζετε παρά μόνο όταν το χώμα τους είναι πραγματικά στεγνό, διαφορετικά θα γεμίσουν πράσινα φύλλα αλλά όχι λουλούδια.

Σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού ένα απλό λίπασμα γενικής χρήσης κάθε δύο περίπου εβδομάδες, βοηθά την σωστή ανάπτυξη όλων των φυτών και των λουλουδιών σας αρκεί να φροντίζετε, ειδικά αν πραγματοποιήσετε την λίπανση ιδιαίτερα ζεστές ημέρες, για τις αμέσως επόμενες να τα ποτίζετε …γενναία, διαφορετικά αντί να ωφεληθούν από το λίπασμα απλά θα …καούν.

Κορφολογήστε τους βασιλικούς με το που θα εμφανιστούν τα πρώτα τους λουλούδια για να τους διατηρήσετε ζωντανούς και φουντωτούς και τον επόμενο μήνα κι αν θέλετε κρατήστεσπόρους για να φυτέψετε την επόμενη χρονιά.

Vasilikos

Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να …χαρείτε όσα έχετε δημιουργήσει στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. Βρείτε λοιπόν τον χρόνο απλά για να καθίσετε δίπλα στα λουλούδια σας, να απολαύσετε την …παρέα τους, να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε δεν υπάρχει τίποτα πιο …δροσιστικό αυτή την εποχή από μια καταβρεγμένη και φρεσκοποτισμένη αυλή ή ένα καταπράσινο και …ανθισμένο μπαλκόνι. Via

Οι κορυφαίες τάσεις για το καλοκαίρι !

Τραπέζι από παλέτες για μια καλοκαιρινή διάθεση