in

Ηλεκτρική κουβέρτα: όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι μία ηλεκτρική συσκευή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να προθερμάνεις το κρεβάτι σου και να το διατηρήσεις ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Η θερμότητα που εκλύεται από την ηλεκτρική κουβέρτα, απομακρύνει την υγρασία από το στρώμα και τα σεντόνια, εξασφαλίζοντας σου ένα ήρεμο και ζεστό ύπνο.

Ωστόσο, είτε είσαι ήδη κάτοχος ηλεκτρικής κουβέρτας ή σκέφτεσαι να αγοράσεις μία, υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για να μπορέσεις να την αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ηλεκτρική κουβέρτα ή ηλεκτρικό υπόστρωμα; Έχω μπερδευτεί!

Να σε ξε-μπερδέψουμε λοιπόν. Η αλήθεια είναι πως ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» περιγράφει δύο διακριτές κατηγορίες προϊόντων και αυτές είναι: ηλεκτρική κουβέρτα και ηλεκτρική υποκουβέρτα (ή αλλιώς ηλεκτρικό υπόστρωμα).

Η διαφορά μεταξύ ηλεκτρικής κουβέρτας και ηλεκτρικού υποστρώματος είναι ότι η πρώτη χρησιμοποιείται σαν κάλυμμα, όπως μία τυπική κουβέρτα, ενώ το ηλεκτρικό υπόστρωμα τοποθετείται κάτω από το κατωσέντονο, όπως δηλαδή ένα τυπικό υπόστρωμα. Παρ’ όλα αυτά, ο όρος «ηλεκτρική κουβέρτα» χρησιμοποιείται και στις δύο κατηγορίες, αφού μοιράζονται τα ίδια χαρακτηριστικά.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η ηλεκτρική κουβέρτα;

Το εσωτερικό της ηλεκτρικής κουβέρτας αποτελείται από λεπτά μονωμένα ηλεκτρικά καλώδια (αντιστάσεις), τα οποία ζεσταίνονται καθώς τροφοδοτούνται με ηλεκτρική τάση. Η μόνωση σε προστατεύει από κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, εκπέμποντας θερμότητα. Ανάμεσα στο σώμα και στην παροχή ρεύματος παρεμβάλλεται χειριστήριο, στο οποίο υπάρχει ενσωματωμένος ροοστάτης που ρυθμίζει την ένταση της θέρμανσης, σε δύο ή τρία επίπεδα.

Ποια είναι η μέγιστη ρύθμιση θερμοκρασίας;

Όλες οι ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν τουλάχιστον δύο διαφορετικές ρυθμίσεις θερμοκρασίας. Η ελάχιστη παραγόμενη θερμοκρασία συνήθως είναι περίπου 18-25°C, ενώ η μέση μέγιστη είναι περίπου 48°C (η υψηλότερη είναι 56°C).

Μήπως είναι ενεργοβόρα;

Όχι. Σε γενικές γραμμές οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν είναι ενεργοβόρες. Ενδεικτικά, μία ενεργειακά αποδοτική ημίδιπλη ηλεκτρική κουβέρτα, όπως η Imetec 80435 Relaxy, ζητάει κατά μέσο όρο μόλις 0,03€ την ημέρα.

Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρική κουβέρτα;

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος από τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ήταν πριν μερικά χρόνια η εκδήλωση πυρκαγιάς. Και αυτό γιατί οι ηλεκτρικές κουβέρτες παλαιότερης τεχνολογίας ήταν αρκετά επισφαλείς ως προς τα ηλεκτρικά ατυχήματα. Από το 2001 και μετά, οι ηλεκτρικές κουβέρτες ενσωματώνουν συστήματα ασφαλείας, όπως μηχανισμός αυτόματης διακοπής τροφοδοσίας ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία ή/και χρονοδιακόπτη, τα οποία υπάρχουν τόσο για την αποφυγή ατυχημάτων όσο και για εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουβέρτες κατασκευάζονται από υλικά φιλικά ως προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ έχουν πολύ ισχυρή μόνωση, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι είναι πλενόμενες.

Τι πρέπει να κάνω την πρώτη φορά που θα τη χρησιμοποιήσω;

Όταν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά την ηλεκτρική κουβέρτα, θέσε τη θερμοκρασία στην ανώτερη σκάλα και άφησε την για τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν πας για ύπνο. Αυτό βοηθάει να εξατμιστεί η υγρασία που μπορεί να υπάρχει στην κουβέρτα. Ακόμη, όταν χρησιμοποιείς για πρώτη φορά την κουβέρτα, μπορεί να παρατηρήσεις μία δυσάρεστη οσμή. Αυτό είναι φυσιολογικό, λόγω της υγρασίας που έχει εγκλωβιστεί στην κουβέρτα, και θα εξαφανιστεί μετά από λίγη ώρα.

Tips

Τοποθέτησε την ηλεκτρική κουβέρτα πάνω στο στρώμα, κάτω από το κατωσέντονο.
Άπλωσε την ηλεκτρική κουβέρτα ομοιόμορφα πάνω στο στρώμα σου και άφησε αρκετό χώρο για το μαξιλάρι σου.
Για ευκολότερη χρήση, είναι προτιμότερο να τοποθετείται ο διακόπτης δίπλα στο προσκέφαλο.
Εφόσον έχεις τοποθετήσει την ηλεκτρική κουβέρτα, για να θερμανθεί, το κρεβάτι θα πρέπει να είναι στρωμένο με όλα τα σκεπάσματα που χρησιμοποιείς.
Ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και το πόσο ζεστό επιθυμείς το κρεβάτι σου, μείωσε τη ρύθμιση θερμοκρασίας ή κλείσε τελείως την κουβέρτα.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για να επιλέξω;

Η θερμοκρασία που επιλέγει ο καθένας είναι εντελώς υποκειμενική. Γενικά προτείνεται να ενεργοποιείς την ηλεκτρική κουβέρτα στην ανώτερη σκάλα λίγες ώρες προτού πέσεις για ύπνο, ώστε να αποθηκευτεί η ζέστη στο στρώμα και τα σκεπάσματα, ενώ, πριν πέσεις για ύπνο μπορείς είτε να την απενεργοποιήσεις ή να την ρυθμίσεις στο χαμηλότερο επίπεδο θερμοκρασίας, ανάλογα με την προτίμησή σου. Η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ηλεκτρική κουβέρτα εξαρτάται κυρίως από το βάρος των κλινοσκεπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Αυτό που ισχύει για τις περισσότερες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι ότι όσο πιο βαριά καλύπτονται, τόσο περισσότερο αποδίδουν. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού υποστρώματος, και ειδικά αν η επένδυση είναι από πολυεστέρα, χρησιμοποίησε ένα χοντρό κατωσέντονο, τόσο για να έχεις καλύτερη αίσθηση όσο και για να την προστατεύσεις από την φθορά της τριβής.

Τι πρέπει να προσέχω κατά τη χρήση της ;

Για να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού ή βλάβης σε γενική βάση, θα πρέπει να τηρείς ορισμένες σημαντικές οδηγίες ασφαλείας.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Οι μεταχειρισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες συνήθως δεν είναι ελεγμένες γι” αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η αγορά τους.
Ηλεκτρικές κουβέρτες που βρίσκονται στο σπίτι πάνω από δεκαετία πρέπει να αντικαθίστανται με νέες.
Θερμοφόρες και ηλεκτρικές κουβέρτες δε μπορούν να συνυπάρξουν.

Όταν υπάρχουν σκισίματα, γδαρσίματα ή εκτεθειμένα αγώγιμα μέρη σε σημεία της ηλεκτρικής κουβέρτας, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα.
Ποτέ μην ενεργοποιείς αρχικά την ηλεκτρική κουβέρτα εφόσον υπάρχει ξαπλωμένος άνθρωπος στο κρεβάτι.
Αν εμφανίσει υγρασίες σε κάποια σημεία δεν την χρησιμοποιείς μέχρι να στεγνώσει και αυτό πρέπει να γίνει σε άλλο χώρο – και όχι στο κρεβάτι.

Η ηλεκτρική κουβέρτα δεν χρησιμοποιείται ποτέ διπλωμένη αλλά σε πλήρη ανάπτυξη.
Μυρωδιά καμένου, φθορά καλωδίου, μαυρίλα στα σημεία σύνδεσης δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κουβέρτας και πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται επιδιορθώσεις ή επεμβάσεις στο ηλεκτρικό κύκλωμα.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καρφώνεις την ηλεκτρική κουβέρτα στο κρεβάτι με καρφιά – όσο παράλογο κι αν ακούγεται οφείλουμε να το επισημάνουμε.

Μη χρησιμοποιείς ηλεκτρική κουβέρτα σε πτυσσόμενα κρεβάτια και αν το κάνεις αυτό θα πρέπει να φροντίζεις να μην υπάρχει κίνδυνος να μπλεχτεί ή τσαλακωθεί το καλώδιο τροφοδοσίας.
Δεν πρέπει να τοποθετείς βαριά αντικείμενα πάνω στην κουβέρτα εφόσον αυτή βρίσκεται σε λειτουργία, καθώς μπορεί να προκαλέσει τοπική υπερθέρμανση, στο σημείο όπου αυτά έχουν τοποθετηθεί. Για το λόγο αυτό συνιστάται, κατά τη χρήση, να μην τοποθετούνται επάνω βαριά αντικείμενα προκειμένου να παράγεται ομοιόμορφη θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια της.

Ενδείκνυται για ηλικιωμένους και παιδιά;

Η ηλεκτρική κουβέρτα είναι απόλυτα ασφαλής για χρήση και από παιδιά, ωστόσο, επειδή η λειτουργία της βασίζεται στις λεπτές αντιστάσεις που βρίσκονται στο εσωτερικό της, θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε άλλη χρήση, εκτός από την ενδεδειγμένη, που μπορεί να τους προκαλέσει βλάβη και άρα καλό θα ήταν να αποφεύγεται τα παιδιά να πατούν ή να πηδούν πάνω στο κρεβάτι όταν αυτή λειτουργεί.

Σε κάθε περίπτωση, για την αποφυγή υγρασίας, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούν ηλεκτρική κουβέρτα παιδιά ή ηλικιωμένοι, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα πρόσθετο πλαστικό κάλυμμα. Οι περιπτώσεις που απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας είναι σε κρεβάτια ανήμπορων ανθρώπων, βρεφών, ή ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο πρόβλημα που τους καθιστά υπερευαίσθητους στη θερμότητα.

Μπορεί η ηλεκτρική κουβέρτα να χρησιμοποιηθεί από άτομα με βηματοδότη;

Δεν απαγορεύεται η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας από ανθρώπους στους οποίους έχει τοποθετηθεί βηματοδότης. Ωστόσο, επειδή κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, μπορεί να μην επιτρέπεται η ολονύχτια χρήση της.

Μπορώ να τη χρησιμοποιήσω σε στρώμα αφρού μνήμης;

Αν και δεν έχουν αναφερθεί ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας σε στρώμα αφρού μνήμης, οι κατασκευαστές συχνά συμβουλεύουν να αποφεύγεται η χρήση της σε τέτοιου είδους στρώματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η κουβέρτα παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σώμα σου και στο στρώμα, εμποδίζοντας το στρώμα αφρού μνήμης να πάρει το σχήμα του σώματος σου και να απορροφήσει το βάρος σου, πράγμα που θα σε κάνει να νιώθεις πολύ άβολα. Επιπλέον, η θερμότητα από τη κουβέρτα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο υλικό του στρώματος.

Πώς μπορώ να την καθαρίσω;

Ορισμένες ηλεκτρικές κουβέρτες πλένονται στο χέρι, με ένα νωπό σφουγγάρι με απαλό απορρυπαντικό. Για να αφαιρέσεις το νερό, σκουπίζεις με ένα στεγνό πανί. Φυσικά, υπάρχουν ηλεκτρικές κουβέρτες που πλένονται κανονικά στο πλυντήριο, ανάλογα πάντα με το τι αναφέρει και ο κάθε κατασκευαστής στις οδηγίες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, μην καθαρίζεις την κουβέρτα με χημικό τρόπο, μην χρησιμοποιείς λευκαντικό και μην την τοποθετείς στο στεγνωτήριο. Επίσης, πριν χρησιμοποιηθεί ξανά θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνή. Το πιο ιδανικό είναι να την κρεμάσεις σε ένα αεριζόμενο χώρο (και όχι στον ήλιο) για να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω την ηλεκτρική μου κουβέρτα;

Όταν δεν είναι σε χρήση, η κουβέρτα θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος. Άφησε την να κρυώσει πριν το δίπλωμα και στη συνέχεια με ήπιο τρόπο δίπλωσε την και τοποθέτησε την στο σάκο συσκευασίας. Φρόντισε επίσης να μην υπάρχουν βαριά αντικείμενα πάνω στην ηλεκτρική κουβέρτα για να μην τη τσακίσεις κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της;

Καταρχήν, με την ηλεκτρική κουβέρτα ξεχνάς το σοκ που προκαλεί το παγωμένο κρεβάτι. Φαντάσου πόσο σημαντικό είναι να ξαπλώνεις μετά από μία εξοντωτική μέρα στο κρεβάτι σου και αυτό να είναι ήδη ζεστό! Φυσικά, η χρήση της ηλεκτρικής κουβέρτας έχει και άλλες θετικές επιδράσεις στην υγεία, αφού μειώνει τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στις αρθρώσεις, μειώνει τις αλλεργίες, ενώ βοηθάει στην ταχύτερη χαλάρωση και στον πιο γρήγορο και ξεκούραστο ύπνο.

Τέλος, κάτι επίσης πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι με την ηλεκτρική κουβέρτα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας καθώς δεν χρειάζεται να καταναλωθεί ενέργεια για να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος, ενώ η κατανάλωση της είναι εξαιρετικά χαμηλή και οικονομικότερη από κάθε άλλο μέσο θέρμανσης.

Το διαβάσαμε στο blog.kotsovolos.gr

Η νέα τάση στο wall art -Πώς στολίζουν τώρα τα κάδρα οι deco lovers

10+ πέτρινα σπίτια που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα!