in

Η μεταμόρφωση ενός πέτρινου σπιτιού του 1930 σε ένα σύγχρονο ντιζαϊνάτο σπίτι με τρομερό τρόπο

Στο χωριό Δαφνέδες στον ορεινό Μυλοπόταμο Κρήτης επιβιώνει το χαρακτηριστικότερο δείγμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ένα σπίτι από πέτρα που αποτελούσε το κύριο υλικό δόμησης στα ορεινά χωριά για αιώνες.

Τα σπίτια, οι στάβλοι και οι εκκλησίες κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από αυτό το άφθονο υλικό στέκουν ακόμη και σήμερα ως ζωντανοί μάρτυρες της αρχιτεκτονικής παράδοσης του τόπου και το συγκεκριμένο, μέσα στο οποίο θα περιηγηθούμε.

Ο λόγος για το Casa Coo που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Ζeropixel Architects. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα που αποτελεί τυπικό δείγμα κατοικίας και στην οποία οι χώροι μοιράζονται μεταξύ ισόγειου και υπόγειου. Οι Zeropixel Architects ανέλαβαν την ανακαίνισή και η μεταμόρφωση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Evan Possley

Με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου και προσεκτικό σχεδιασμό, η αποκατάσταση έδωσε λύσεις για την εκμετάλλευση διατηρεί ανέπαφη τη διαχρονική γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες παρεμβάσεις.

«Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε το ίδιο το κτίριο. Έχοντας έναν όροφο μισό περίπου σε εμβαδόν από το μεγάλο και υποφωτισμένο υπόγειο, έπρεπε να βρεθεί λύση ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του κάτω χώρου. Έτσι, προέκυψαν τα τρία μεγάλα γυάλινα ανοίγματα στο πάτωμα και η τραπεζαρία με το διάτρητο δάπεδο, που έδωσαν φως στο κάτω επίπεδο και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν οι κατάλληλες χρήσεις σε κάθε χώρο», τονίζουν στο iefimerida οι Ζeropixel Architects, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουδουνάκη.

Το σπίτι αποτελείται από δύο ορόφους, ένα ισόγειο με βεράντα και ένα υπόγειο, διπλάσιο σε μέγεθος χώρο, που εκτείνεται τόσο στο εμβαδόν της κύριας χρήσης της οικίας, όσο και στο μέρος της βεράντας, δημιουργώντας έναν μακρόστενο χώρο, χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό.

Evan Possley
Evan Possley

Οι αρχιτέκτονες περιγράφουν: «Στον χώρο του ισογείου, έγινε αντικατάσταση του παλιού μπάνιου που υπήρχε και εμπόδιζε την άμεση εκτόνωση προς την βεράντα, με τον χώρο της τραπεζαρίας.

Evan Possley

Στο σημείο αυτό, αφαιρέθηκε η πλάκα με αδιατάρακτη κοπή και δημιουργήθηκε πάτωμα από μεταλλικές λάμες, όπου σε συνδυασμό με την χειροποίητη μεταλλική τζαμαρία, εισρέει άπλετο φως στην μέση του χώρου του υπογείου.

Evan Possley

Το μπάνιο μεταφέρθηκε εσωτερικά, ανάμεσα στον χώρο του καθιστικού και του υπνοδωματίου. Στον διάδρομο που ενώνει τους δύο αυτούς χώρους, βρίσκεται και η νέα κουζίνα».

Evan Possley
Evan Possley

Μεταξύ των δύο γυάλινων ανοιγμάτων, ακριβώς κάτω από την πισίνα, βρίσκεται το τρίτο γυάλινο άνοιγμα όπου αποκαλύπτει στο υπόγειο, το κελάρι των κρασιών.

Evan Possley

Στην προσπάθεια να γίνουν βιώσιμοι οι χώροι του υπογείου, δημιουργήθηκαν στο νέο ξύλινο πάτωμα της οικίας, τρεις μεγάλες τρύπες με γυαλί, που βοηθούν τόσο στον φυσικό φωτισμό του υπογείου, όσο και στην οπτική σύνδεση των δύο χώρων.

Η φιλοσοφία που ακολούθησε το γραφείο για την ανακαίνιση του σπιτιού, ανέδειξε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, εμφανίζοντας την παραδοσιακή λιθοδομή, τους λαϊνοστάτες και άλλα παραδοσιακά στοιχεία του προηγούμενου αιώνα. Έχει γίνει επανάχρηση των υλικών της οικίας σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά και μοντέρνες υφές, κρατώντας στοιχεία μνήμης στο κτίριο. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ο φωτισμός είναι έμμεσος, αναδεικνύοντας την πέτρα που ήταν κρυμμένη σε πολλές στρώσεις επιχρίσματος και ασβέστη.

iefimerida.gr

Micro σπιτάκια για χειμερινή απόδραση ή μήπως και για την αυλή ;

Πάρτε ιδέες από ένα φωτεινό και παραθαλάσσιο σπίτι γεμάτο στυλ