Η εκκλησία που μετάτρεψε ένα απομονωμένο βουνό στην Κίνα σε “viral” φαινόμενο

Όταν η αρχιτεκτονική προκαλεί συναισθήματα, προσελκύει και γοητεύει πλήθη ταξιδιωτών και είναι ικανή να μεταμορφώσει την ταυτότητα ενός τόπου για να γίνει τελικά ποίηση.

Ένα καλό παράδειγμα είναι το Moon Chapel, που χτίστηκε στην Κίνα το 2021 από την Syn Architects, ένα έργο που είναι εμπνευσμένο από ένα ευρύ και περίπλοκο φάσμα εικόνων και συμβόλων από την ασιατική παράδοση, για να απευθύνεται σε όλους με μια παγκόσμια γλώσσα, αυτή της ανθρώπινης πάθη.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Στις αρχές του 2019, ο Όμιλος Shandong Lushang ανέθεσε στην Syn Architects, μια αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο και το Βερολίνο, την αποκατάσταση της ορεινής περιοχής Dongximen Village και την κατασκευή ενός θρησκευτικού κτιρίου που θα ήταν η αιχμή του δόρατος όλου του πολεοδομικού σχεδιασμού. Δύο χρόνια αργότερα, το έργο ολοκληρώθηκε και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε viral, προσελκύοντας την προσοχή όχι μόνο των εφημερίδων και των κοινωνικών δικτύων, αλλά και ανοίγοντας ολόκληρη την περιοχή, προηγουμένως απομονωμένη, σε νέους τουρίστες, βιομηχανίες και οικονομικούς πόρους που ήταν μέχρι τότε απρόσιτοι. .

Courtesy Syn Architects

Αυτό που παλιά ήταν μια αγροτική περιοχή, αποτελούμενη από ένα συγκρότημα μικρών πόλεων που κοιμόντουσαν στη σκιά του βουνού, έχει γίνει έτσι ένα φαινόμενο των μέσων ενημέρωσης, ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός, επιβεβαιώνοντας σε ποιο βαθμό η αρχιτεκτονική μπορεί να είναι αποφασιστικός παράγοντας αλλαγής. καθώς και ένα ισχυρό μέσο επικοινωνίας και ενίσχυσης της επικράτειας.

Στο όραμα των πελατών και των σχεδιαστών, ο χώρος πρέπει να γιορτάζει την αγάπη, αφού έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί γαμήλιες τελετές. Το φεγγάρι και η αγάπη είναι στενά αλληλένδετα σύμβολα στην ασιατική παράδοση, στην αρχαία κινεζική ποίηση, καθώς και στα ιαπωνικά μυθιστορήματα, και στα μυθιστορήματα του Natsume Sōseki που μεταφράζει το “I love you” ως “το φεγγάρι είναι τόσο όμορφο απόψε”. εξ ου και η επιλογή να εμπνευστείτε από αυτή την εικόνα για το έργο. «Η τοποθέτηση του Hometown Moon -συνεχίζουν οι σχεδιαστές της Syn Architects- καθιερώθηκε λαμβάνοντας υπόψη ότι η διάμετρος της σελήνης και η περιοχή της επιφάνειας του νερού έπρεπε να αντιστοιχούν, έτσι ώστε το αρχιτεκτονικό έργο και η αντανάκλασή του στο νερό Θα σχηματίσουν μια πανσέληνο διαμέτρου έξι μέτρων.

Courtesy Syn Architects
Courtesy Syn Architects
Courtesy Syn Architects

Το εσωτερικό του παρεκκλησίου επιβεβαιώνει την ένωση μεταξύ λειτουργίας και συμβόλου: ο καμπύλος τοίχος σχηματίζει μια φυσική κοιλότητα ηχούς, η οποία ενισχύει την υπόσχεση μεταξύ των ερωτευμένων, μεταφέροντας μεταφορικά τους όρκους τους στον κόσμο. Από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, οι αλλαγές στο φως κάνουν το φεγγάρι να παίρνει διαφορετικά σχήματα, που αντιστοιχούν σε διαφορετικές διαθέσεις.

Δεν χρειάζεται άλλο στολίδι στο χώρο, ούτε καν τεχνητά φώτα, το μεγάλο φεγγάρι είναι αρκετά δυνατό για να φωτίζει το χώρο και να ξεφεύγει από τα όρια του ναού. Ένα αρχιτεκτονικό ποίημα για το φεγγάρι δεν χρειάζεται να στηρίζεται σε άλλα σύμβολα, έτσι το Syn Architects αφήνει πίσω του παραδοσιακές εικονιστικές εκφράσεις, συνδυάζοντας αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα και απλά υλικά, για να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό χώρο που εμπνέει την ψυχή και ενθουσιάζει.

elledecor

Δροσερό και φυσικό σπίτι με εσωτερικές αυλές και βεράντες

Το υπερ-πολυτελές τρένο που διασχίζει τις Άνδεις