Έρευνα: Τα αρώματα που οι άνθρωποι συνδέουν με την παιδική τους ηλικία και το σπίτι τους

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς (51%) βιώνουν «νοσταλγία μυρωδιών» – Είναι ενδιαφέρον ότι το 66% των ανθρώπων δήλωσαν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν το μοναδικό άρωμα του σπιτιού τους, σύμφωνα με έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς.

Για πολλούς, αυτό το άρωμα φέρνει αισθήματα άνεσης – ένα συναίσθημα που συμμερίζεται το 77% των ερωτηθέντων.

Το 38% των ερωτηθέντων είχε επίσης ένα «οικείο» συναίσθημα. Αυτά τα γνωστά αρώματα δεν περιλάμβαναν μόνο «παραδοσιακά» αρώματα όπως λουλούδια, αλλά και το γνώριμο άρωμα ενός φρεσκοκαθαρισμένου σπιτιού.

Όσον αφορά τα αγαπημένα αρώματα που απολαμβάνουν οι άνθρωποι στο σπίτι, τα λουλουδάτα (17%) και τα καθαρά ή απολυμαντικά (π.χ. χλωρίνη) (14%) βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενα από τα εσπεριδοειδή (13%), τα αρτοσκευάσματα (11%) και το ξύλο/ φυσικά αρώματα (13%).

Επιπλέον, έξι στους 10 Αμερικανούς, ακόμη και ως ενήλικες, είναι σε θέση να περιγράψουν το άρωμα του παιδικού τους σπιτιού, με το ξύλο/φυσικά αρώματα όπως ο κέδρος, το πεύκο και το φρέσκο γρασίδι να είναι τα πιο δημοφιλή (50%), ακολουθούμενα από καθαρά αρώματα (48%).

Η έρευνα, που διεξήχθη από το OnePoll για λογαριασμό του AlEn USA, διαπίστωσε ότι τα σπίτια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τις διαθέσεις και τα συναισθήματα κυρίως στο Gen Z (78%) ακολουθούμενο από τους millennials (67%) και το Gen X (56%). Τα κορυφαία συναισθήματα που σχετίζονται με το σπίτι μεταξύ όλων των γενεών ήταν η χαλάρωση (38%), η ευτυχία (36%) και η συγκέντρωση (32%).

Το να φύγει από το σπίτι μπορεί να είναι δύσκολο για οποιονδήποτε, και ο μέσος Αμερικανός αρχίζει να νοσταλγεί το σπίτι του μετά από σχεδόν πέντε ημέρες μακριά.

Κορυφαίες μυρωδιές που απολαμβάνουν περισσότερο οι άνθρωποι στο σπίτι
Αρώματα λουλουδιών (π.χ. λουλούδια, ποτ πουρί) – 17%
Αρώματα εσπεριδοειδών (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι) – 13%
Καθαρισμός/Απολύμανση (π.χ. χλωρίνη) – 14%
Αρτοσκευάσματα (φρέσκο ψωμί, μπισκότα) – 11%
Ξύλο/φυσικά αρώματα (π.χ. κέδρος, πεύκο, φρέσκο γρασίδι) – 13%

Είναι η άνετη και άνετη αίσθηση που τους λείπει περισσότερο (54%), ακολουθούμενη από προσωπικά αντικείμενα (53%). Οι άνθρωποι κληρονομούν μυρωδιές, αντικείμενα και ζωτικής σημασίας δεξιότητες και πόρους από τις προηγούμενες γενιές που θέλουν να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Γι’ αυτό οι δουλειές του σπιτιού, όπως η καθαριότητα, μπορούν να προκαλέσουν μια αίσθηση νοσταλγίας σε όσους έμαθαν από τους αγαπημένους τους. Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν πώς να πλένετε ρούχα (54%), να μαγειρεύετε ένα συγκεκριμένο γεύμα (49%), να καθαρίζετε με συγκεκριμένο τρόπο (48%) και τα λοιπά.

Το πώς μυρίζει αυτό το σπίτι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα συναισθήματα και τον τρόπο ζωής μας και πολλοί από εμάς νιώθουμε νοσταλγία για αυτές τις μυρωδιές όταν λείπουμε. Αν διατηρείτε το σπίτι καθαρό και φρέσκο – η διάθεσή σας θα αλλάξει.

Για να τονώσουν το άρωμα του σπιτιού τους, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνοιγαν παράθυρα για καθαρό αέρα (47%), καθάριζαν τακτικά για να απομακρύνουν τις οσμές (45%) και έκαιγαν αρωματικά κεριά (43%).

e-daily.gr

Πρωτότυπες δημιουργίες με παχύφυτα!

Τι αποκαλύπτει η διακόσμηση του σπιτιού για τον χαρακτήρα σας;