Ενα διαμέρισμα μια σταλιά, μόλις 38 τμ ανακαινίσθηκε μοναδικά συνδυάζοντας το 1960 με το 2023

To γραφείο k.sirouni architects ανακαίνισε ένα μικρό διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο διατηρώντας στοιχεία και λεπτομέρειες της αρχικής διαμόρφωσης του διαμερίσματος, ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο χαρακτήρας της εποχής στην οποία χτίστηκε.

Ο λόγος για ένα ισόγειο εντός μιας πολυκατοικίας του 1960, που αποδεικνύει πώς η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά να αναδείξει τη μνήμη εξυπηρετώντας παράλληλα τις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης. Το διαμέρισμα, που έχει συνολική επιφάνεια 38 τ.μ, αναδιαμορφώθηκε πρωτίστως για χρήση φιλοξενίας βραχυπρόθεσμης διαμονής, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται η χρήση του ως ιδιωτική κατοικία στο μέλλον.

Σε στενή συνεργασία με την ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος η επικεφαλής αρχιτέκτονας Κατερίνα Συρούνη προχώρησε στην ανακαίνισή του, στοχεύοντας στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και συνεπακόλουθα στη διατύπωση ενός εναλλακτικού τρόπου κατοίκησής του.

Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου αποτέλεσαν βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης καθορίζοντας τις υφές, τα υλικά, τη χρωματική παλέτα, τα σχήματα και τις γεωμετρίες εντός του χώρου. Μέσα στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό διαδραματίζουν η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός μοντέρνου τρόπου ζωής που οδηγούν σε αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων με σεβασμό στα βασικά χαρακτηριστικά του τα οποία και διατηρήθηκαν.

«Λόγω του επενδυτικού χαρακτήρα του ακινήτου, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο περιορισμένος προϋπολογισμός, που όμως δεν θα έπρεπε να είναι εις βάρος της ποιότητας κατασκευής αλλά και της βασικής φιλοσοφίας σχεδιασμού και αισθητικής. Στην πρόκληση αυτή για τη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας του έργου, αρωγός υπήρξε η ιδιοκτήτρια με την οποία συνεργαστήκαμε αρμονικά χωρίς περιορισμούς για τις επιλογές χρωμάτων, υλικών και επίπλων για ένα αποτέλεσμα όπου όλοι οι επιμέρους χώροι ενοποιήθηκαν με έναν τρόπο συνεκτικό, σύγχρονο και συνάμα φιλόξενο», εξηγεί η Κατερίνα Συρούνη στο iefimerida.gr.

Μια ανακαίνιση που σεβάστηκε το παρελθόν και έγινε ένα σύγχρονο και λειτουργικό διαμέρισμα
Η υφιστάμενη κάτοψη δημιουργούσε χώρους κατακερματισμένους ως προς την οργάνωση της καθημερινότητας, με την κουζίνα στο πιο σκοτεινό σημείο της κατοικίας χωρίς επαφή με το καθιστικό και με το λουτρό στο πιο κεντρικό σημείο της.

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

Για την αποκατάσταση της ποιότητας των εσωτερικών χώρων πραγματοποιήθηκαν δομικές παρεμβάσεις για τη λειτουργική τους αναδιάταξη και την ανάδειξη της οπτικής φυγής των βασικών χώρων διαμονής προς τον κήπο του ακαλύπτου.

Για τον λόγο αυτό, ο χώρος της κουζίνας/φαγητού μεταφέρθηκε στον πυρήνα της κατοικίας όπου βρίσκεται και ο φωταγωγός και το λουτρό μεταφέρθηκε πλησίον της εισόδου, στο πιο μειονεκτικό σημείο της από άποψη φωτισμού.

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

Τα μωσαϊκά δάπεδα που διατηρήθηκαν όπου αυτό ήταν εφικτό, καθώς και η επιλογή έντονου μη συμβατικού χρώματος για τα ντουλάπια της νέας κουζίνας, αποτέλεσαν την αφετηρία για την επιλογή των υπόλοιπων χρωμάτων και υλικών που εφαρμόστηκαν. Στον χώρο της εισόδου/υποδοχής και της ανοιχτής κουζίνας/φαγητού με την οποίο ενοποιείται, συναντάμε το γκρι χρώμα σε τοίχο και οροφή στην ίδια απόχρωση του νέου πλακιδίου τύπου τσιμεντοκονίας που τοποθετήθηκε και που συνδυάζεται αρμονικά με το υπάρχον μωσαϊκό του καθιστικού. Αντιθέτως, στον βασικό χώρο διημέρευσης του καθιστικού επιλέχθηκε το λευκό χρώμα που λειτουργεί ως ουδέτερος καμβάς για την επιλογή επίπλωσης και διακόσμησης.

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη
Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη
Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη
Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

Στον πιο ιδιωτικό χώρο του υπνοδωματίου, επιλέχθηκε ένα χρώμα πιο τολμηρό εμπνευσμένο από τις αποχρώσεις που συναντάμε στο μωσαϊκό δάπεδο που συντηρήθηκε, προσδίδοντας μια πινελιά πολυτέλειας και χαλάρωσης.

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

Στο λουτρό, επιλέχθηκε ένα σύγχρονο πλακίδιο σε δάπεδο και τοίχο που συνδυαστικά με το έντονο φωτεινό χρώμα που βάφτηκαν τοίχοι και οροφή, δίνει φως και χαρούμενη νότα.

Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη
Φωτογραφίες: Γεωργία Ζαπάντη

Tαυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονικό γραφείο: k.sirouni architects

Αρχιτέκτονες: Κατερίνα Συρούνη και συνεργάτης: Δημήτρης Μεταλλινός

iefimerida.gr

Casa Lola: Ένα σπίτι Όαση στη Βραζιλία για τους καλοκαιρινούς μήνες

Όταν Αποφάσισαν να μπουν στο Εγκαταλειμμένο Κάστρο, δεν είχαν ιδέα ΤΙ τους Περίμενε…