in

Δες εδώ … Σε τι να επενδύσεις και σε τι όχι αν μένεις σε ενοίκιο

Οχι

Βάψιμο:

Συνήθως είναι το πρώτο θέμα που συζητά ένας ενοικιαστής. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί (π.χ. “όχι σκούρες αποχρώσεις” ή “βάψτε μόνο το υπνοδωμάτιο”), αλλά τις περισσότερες φορές δίνεται η έγκριση του ιδιοκτήτη για χρωματικές αλλαγές στους τοίχους πριν ή μόλις μπει κάποιος ή μετά από ένα μεγάλο διάστημα (π.χ. 3 χρόνια). Ωστόσο, αν έχετε τη διάθεση να βάφετε κάθε 8 μήνες, καλύτερα να το ξεχάσετε. Εκτός από κουραστικό και ριψοκίνδυνο για ένα νοικιασμένο σπίτι (μπορεί να το αφήσετε ανά πάσα στιγμή), είναι σίγουρα και ασύμφορο οικονομικά.

Φωτισμός:

Αν το σπίτι που νοικιάσατε δεν έχει τελικά τον φωτισμό που επιθυμείτε (στοιχείο που πρέπει να εξετάζει προσεκτικά κανείς πριν την ενοικίαση), είναι λάθος να επενδύσετε σε πολλά ή μεγάλα φωτιστικά, απλίκες και σποτ που ίσως να μην ταιριάζουν στο επόμενο σπίτι σας. Εφοδιαστείτε με λαμπτήρες υψηλότερης απόδοσης και κάντε μόνο λίγες, απολύτως απαραίτητες προσθήκες στις ήδη υπάρχουσες πηγές φωτός.

Τρύπες στους τοίχους:

Επειδή τα πιο ογκώδη αντικείμενα (μεγάλοι καθρέφτες, ράφια, τηλεόραση κ.αλ.) απαιτούν ειδική στήριξη, δηλαδή τρύπες με ούπατ στους τοίχους, πρέπει να τα επιλέξτε σε περιορισμένο βαθμό. Έτσι δεν θα είναι πολύ άσχημη εικόνα των άδειων τοίχων όταν είναι να φύγετε από το συγκεκριμένο σπίτι. Αντίστοιχα, βέβαια, μην το παρακάνετε ούτε και με τα ελαφρύτερα αντικείμενα, γεμίζοντας κάθε τοίχο με δεκάδες καρφάκια.

Μεγάλα έπιπλα:

Ιδίως αν είστε από τους ανθρώπους που αλλάζουν συχνά σπίτια, τότε αποφύγετε να έχετε πολύ ογκώδη έπιπλα. Είναι δύσκολα στις μετακομίσεις και πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα χώρου στο επόμενο σπίτι σας. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνουν διάφορα μικροέπιπλα, όπως σκαμπό και πουφ.

Γκρέμισμα & κατασκευές:

Αν επιλέξετε ένα σπίτι με σκοπό να το… μεταμορφώσετε, ρίχνοντας για παράδειγμα έναν τοίχο, αναθεωρήστε! Δεν έχετε ούτε νομικά το δικαίωμα να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους αλλαγές, οπότε συμβιβαστείτε και διαμορφώστε τους χώρους όπως είναι.

Ναι

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από τον ιδιοκτήτη, μπορείτε να δώσετε στους τοίχους τις αποχρώσεις που θέλετε. Ωστόσο, πιο πρακτικές λύσεις και συνήθως πιο οικονομικές, για ολόκληρο τοίχο ή κάποια τμήματα, είναι οι ταπετσαρίες και τα αυτοκόλλητα, που μπορούν να αφαιρεθούν όταν έρθει η ώρα, χωρίς μάλιστα να κάνουν ζημιά στους τοίχους.

Για σπίτια χωρίς κήπο ή μεγάλη βεράντα, αλλά και για να δώσετε ζωντάνια στο εσωτερικό, δημιουργήστε μικρά σύνολα φυτών, με γυάλινα δοχεία (terrariums) ή γλάστρες. Διαμορφώστε τα σε γωνιές απευθείας στο δάπεδο ή πάνω σε κατάλληλες κονσόλες και τραπεζάκια.

Ένας ιδιαίτερος πίνακας ή αφίσα μεγάλων διαστάσεων γίνεται εύκολα το “accent point” (σημείο αναφοράς) σε έναν χώρο, δίνοντάς του το προσωπικό σας ύφος.

Αν δεν σας αρέσουν τα πλακάκια του σπιτιού που νοικιάζετε, εξετάστε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα πλακάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για να καλύψετε γενικά ένα άσχημο πάτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα χαλιά και μοκέτες, αρκεί να είστε σίγουροι ότι αυτά που θα αγοράσετε θα είναι πρακτικά και για το επόμενο σπίτι σας, καθώς αποτελούν μία καθόλου ευκαταφρόνητη δαπάνη.

Όσο κι αν μπορεί να σας φαίνεται λίγο, αλλάζοντας κάποιες λεπτομέρειες, μπορείτε να κερδίσετε σε ύφος και αισθητική για το σπίτι που νοικιάζετε.

Για παράδειγμα, επιλέξτε στιλάτα αξεσουάρ για το μπάνιο (μπουκαλάκια για το κρεμοσάπουνο, δοχεία για οδοντόβουρτσες, κουρτίνα κ.λπ.), καλύψτε τους σωλήνες κάτω από τον νιπτήρα με μια υφασμάτινη ποδιά (αν δεν υπάρχει ντουλάπι) ή βάψτε το ντουλαπάκι γύρω από τον καθρέφτη (σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη).

Αντίστοιχα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πόμολα σε ντουλάπες και ντουλάπια, με δικής σας επιλογής, ή να αφαιρέσετε τις περσίδες από ένα παράθυρο και να τοποθετήσετε κουρτίνες (προσοχή: πρέπει να φυλάξετε τα αρχικά αξεσουάρ για να τα βάλετε πίσω φεύγοντας).

Φτιάξτε μικρές γωνιές με συλλογές αντικειμένων ή με θεματικές.
Μικροαντικείμενα σε ίδιο ύφος, φωτογραφίες ή αναμνηστικά που διακοσμούν σε ενότητες, αφήνοντας τον χώρο πιο ελεύθερο και φιλικό.

Αν το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα έχει μεγάλους ενιαίους χώρους που δεν σας εξυπηρετούν, χρησιμοποιήστε παραβάν για να κάνετε μικρότερες ζώνες. Μπορείτε ακόμα να χωρίσετε τον χώρο με χαμηλά ντουλάπια τύπου μπουφέ ή στρογγυλά τραπεζάκια.

Basic tip

Επενδύστε περισσότερο σε στιλάτα διακοσμητικά (βάζα, κηροπήγια, κορνίζες κ.λπ.), που μπορούν να ταιριάξουν σχεδόν σε κάθε χώρο, και λιγότερο σε μεγάλα έπιπλα –τα μικρά αξεσουάρ διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το ύφος του σπιτιού σας και μεταφέρονται στο επόμενο χωρίς προβλήματα!

etsiapla.gr

Πρίν & μετά: Η εντυπωσιακή μετατροπή 10 σπιτιών

Μπήκαμε στο πραγματικό σπίτι του Christian Grey και ναι, είναι τόσο τέλειο όσο φαντάζεσαι