Αυτό το μικροσκοπικό σπίτι στις Άνδεις είναι 100% βιώσιμο και συνδέεται με τη φύση

 

Σκυρόδεμα, γυαλί, μέταλλο και τούβλο. Αυτά είναι τα μόνα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενός βιώσιμου σπιτιού 65 m2 στον Ισημερινό.

Βρίσκεται σε μια αγροτική πόλη μια ώρα από το Κίτο, στους πρόποδες των Άνδεων, η μικρή κατασκευή είναι ένα σαββατοκύριακο με μινιμαλιστικό στυλ και με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες τους; Μια οικογένεια με πολύ καλλιτεχνικό φρόνημα.

Η PJCArchitecture, ένα στούντιο με έδρα τη Νέα Υόρκη, παρενέβη για να κάνει τα όνειρα των πελατών πραγματικότητα. Για να το κάνει αυτό, επικοινώνησε με ντόπιους τεχνίτες για να πραγματοποιήσει μια ολιστική διαδικασία κατασκευής, βασισμένη στις προγονικές παραδόσεις. «Το έργο ήταν ένα διαμάντι γιατί είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε», εξηγεί ο Philip J. Consalvo, ιδρυτής της PJCA. Χωρίς να υποτάσσεται στους αυστηρούς οικοδομικούς νόμους και την ατελείωτη γραφειοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η ομάδα ήταν ελεύθερη να εξερευνήσει και να χρησιμοποιήσει οπτικές αναφορές που υπερβαίνουν τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια. «Χρησιμοποιούμε κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον Εκουαδόρ από την εποχή των Ίνκας. Έχει κατασκευαστεί με φυσικά υλικά, χαρακτηριστικά της περιοχής», προσθέτει ο αρχιτέκτονας.

Σχεδιασμένο για να φροντίζει το περιβάλλον
Το τμήμα που στεγάζει το σαλόνι και τη σοφίτα για τους επισκέπτες συνδέεται με το κυρίως υπνοδωμάτιο με μια γυάλινη γέφυρα. Αυτό σας επιτρέπει να απολαύσετε άφθονο φως και μια εμπειρία που σας επιτρέπει να απολαύσετε το εξωτερικό από το εσωτερικό. Επιπλέον, η γέφυρα λειτουργεί ως βιώσιμο σύστημα διασταυρούμενου αερισμού το καλοκαίρι, ενώ η δομή από τούβλα απορροφά τη θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει τη νύχτα το χειμώνα. Ο προσανατολισμός του σπιτιού επιλέχθηκε προσεκτικά με βάση τα γύρω δέντρα και η κάτοψη δημιουργήθηκε για να είναι ενσωματωμένη και διακριτική στο τοπίο. «Ο ιδιοκτήτης είναι ένα άτομο που παρατηρεί πώς πέφτει το φως σε έναν τοίχο ή την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται ένας χώρος. Εκτιμά πολύ τι συμβαίνει στη φύση και πώς αλληλεπιδρά μαζί μας», λέει ο Philip.

Το μπάνιο είναι μέσα στη γυάλινη γέφυρα που το ενώνει. Το ίδιο πέτρινο πλακάκι χρησιμοποιείται σε όλο το σπίτι, ως συνδετικό στοιχείο μεταξύ των δύο τόμων. Τα ντουλάπια και τα εξαρτήματα είναι απλά και μινιμαλιστικά.

Όταν τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ανοιχτά, όπως είναι σχεδόν πάντα τους θερμότερους μήνες, έχετε την αίσθηση ότι είστε απόλυτα ένα με τη γη. Πέρα από το τούβλο εξωτερικό, το σπίτι έχει γίνει ο βιότοπος για πολλές γλάστρες και μια αυξανόμενη κοινότητα πουλιών που περιφέρονται ελεύθερα. Κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών, τοποθετήθηκε κασσίτερος στην οροφή για να ενισχύσει τον ήχο της βροχής.

Επιπλέον, θεωρήθηκε ότι θα τοποθετηθούν τα μαύρα ντουλάπια για να δημιουργήσουν μια αντίθεση και να ενισχύσουν τα έντονα χρώματα των τοπικών φρούτων και λαχανικών. «Ήμουν συντονισμένος με αυτά τα πολύ ιδιαίτερα στοιχεία που είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελαν οι περισσότεροι», συνεχίζει ο Philip.

revistaad.es

3 Ανατρεπτικές Ιδέες για Έξτρα Φωτισμό στη Βεράντα

Casa Boccadoro | Υπέροχη εξοχική κατοικία στην Απουλία