in

Αντιμετωπίστε την ηχορύπανση με φυτά

Ο θόρυβος, που συχνά γίνεται ανυπόφορος, απειλεί επικίνδυνα την ανθρώπινη υγεία. Η ευεργετική, όμως, δράση των φυτών καταλαγιάζει την ψυχή και το σώμα, ηρεμεί τις αισθήσεις και αποκαθιστά τη διαταραγμένη μας ισορροπία…

Οι διάφορες δραστηριότητες με τα βιομηχανοποιημένα “προϊόντα” και η έντονη οικιστική ανάπτυξη, χωρίς μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου, ανέπτυξαν μια διαφορετικής μορφής ρύπανση, το θόρυβο. Κάθε δυσάρεστος ήχος, που προκαλεί την αντίδραση του κεντρικού νευρικού συστήματος του ανθρώπου, επηρεάζει αρνητικά την εσωτερική ισορροπία και δεν τον αφήνει να ηρεμίσει ποτέ εντελώς.

Τα αποτελέσματα δεν αποκαλύπτονται άμεσα, αλλά η ενόχληση βάλλει τον άνθρωπο και επιδρά αρνητικά σε κάθε φάση της ζωής του. Είναι ανάγκη, λοιπόν, αυτό να σταματήσει και μάλιστα με έναν απόλυτα οικολογικό τρόπο, με τη συνεργασία των αξιόλογων υπερασπιστών της υγείας των φυτών. Μπορεί να μην διαθέτουν την ικανότητα να καταργήσουν τις πηγές των ανεπιθύμητων ήχων, έχουν όμως τη δύναμη να παρεμποδίσουν τη διείσδυσή τους στο χώρο μας.

noise1

Η μεγάλη διαφορά Σίγουρα έχετε νιώσει τη διαφορά από το χωριό στην πόλη, από την ησυχία της υπαίθρου στο γεμάτο φασαρία “κοινωνικό περιβάλλον”. Μοιάζει και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μικρή. Πάντα όμως είναι αρκετά μεγάλη, για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την ήρεμη αίσθηση που χάνουμε, όταν απομακρυνόμαστε από τη φύση και αναγκαζόμαστε να μένουμε και να λειτουργούμε μέσα σε μια ασπρόμαυρη πόλη με φόντο τον αόρατο εχθρό, την ηχορύπανση. Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης, όταν μετά από δύο ώρες παραμονής σε κέντρο διασκέδασης, βρεθούμε στο δρόμο. Ο εσωτερικός μας κόσμος διαταράσσεται και η ακουστική μας ικανότητα μειώνεται μέχρι και 40%. Μπορεί μετά από δύο -το πολύ- μέρες να έχουμε την εντύπωση ότι η ακοή μας θα επανέλθει ακέραιη, αλλά αυτό δεν γίνεται ποτέ, αφού πλήρης αποκατάσταση δεν υπάρχει.

Προσοχή: Ο θόρυβος βλάπτει σοβαρά την υγεία Έχει διαπιστωθεί ότι ο έντονος ήχος αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και καθώς δυναμώνει, μειώνει τα αντανακλαστικά του ανθρώπινου οργανισμού. Ο θόρυβος αποπροσανατολίζει τις αισθήσεις και δημιουργεί ψυχικές διαταραχές. Προκαλεί ανωμαλίες στο κυκλοφορικό και βλάπτει την όραση, καθώς αλλοιώνει την αντίληψη του βάθους και την εστίαση των εικόνων. Καθημερινά μπορεί να βασανίσει καρδιά και σώμα.ichosΠώς να ξεκουραστεί ο οργανισμός, όταν τα αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται και οι μηχανές λειτουργούν χωρίς φρένο; Η πο-λυθρόνα και το κρεβάτι δεν είναι επαρκή μέσα, για να προσφέρουν τη ζωτικής σημασίας πλήρη ανάπαυση. Μπορεί κάποια στιγμή να κλείνουν τα μάτια και αναγκαστικά ο ύπνος να έρχεται, αλλά δεν είναι αρκετά ήρεμος και χαλαρωτικός. Η ψυχή έχει ανάγκη να ταξιδεύει σε ήρεμα μονοπάτια και μόνο τα φυτά μπορούν να τα διαμορφώσουν για χάρη της.

Πράσινες (ωτο)ασπίδες Από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη χρήση των φυτών σαν μέσα ακουστικού ελέγχου. Σήμερα πια έχει αποδειχτεί ότι οι πράσινες ασπίδες παρεμποδίζουν το θόρυβο. Γεγονός που αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς, όταν βρεθεί σε ένα χώρο που οριοθετείται από φυτικούς φράχτες. Οι παλμικές κινήσεις των ηχητικών κυμάτων απορροφώνται από τα φύλλα, τα κλαδιά, ακόμα και από τους λεπτούς βλαστούς. Έτσι οι θάμνοι με τα σκληρά και παχιά φύλλα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη ησυχία. Μάλιστα, τα δέντρα έχουν την ικανότητα διασποράς ή διάχυσης του ήχου, ενώ όλα τα φυτά εκτρέπουν και διαθλούν τα κύματά του.

balcones-floridos-ventanas

Εξάλλου ακόμα και αν δεν μπορούν να καταργήσουν εντελώς μια ενοχλητική ακουστική αίσθηση, σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να τη θέσουν εκτός μάχης, βάζοντας σε εφαρμογή άλλα μέσα, όπως το θρόισμα των φύλλων ή άλλους ευχάριστους ήχους, που αποκαλύπτονται από τη βλάστηση με μια αέρινη ανάσα, όπως συμβαίνει στα μπαμπού. Όπως και να λειτουργήσουν τα φυτά και κυρίως τα ογκώδη, μπορούν να ελαττώσουν το δυνατό κυκλοφοριακό θόρυβο σαν να αποτελούν ένα φυσικό φράκτη, αρκεί να πλαισιώνουν αδιαλλείπτως τις κεντρικές αρτηρίες. Με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε να καταφέρουμε να μειώσουμε τη φασαρία και να προφυλάξουμε το σπίτι και τη ζωή μας από κάθε θόρυβο.

Ευσεβείς πόθοι και εύστοχες ενέργειες Μέχρι να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι πόσο σπουδαίο είναι το πράσινο και να ανακτήσουν για χάρη του μεγάλους ελεύθερους χώρους, μέχρι να προχωρήσουν οι αρμόδιοι σε φυτεύσεις ορεινών περιαστικών περιοχών που μένουν αναξιοποίητες, με δικαιολογία αβάσιμες νομοθεσίες, μέχρι τότε… μπορούμε να προσπαθήσουμε, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε το δικό μας πράσινο ανάγλυφο, για να προσεγγίσουμε περισσότερο το φυσικό περιβάλλον και να ευεργετήσουμε ταυτόχρονα τον εαυτό μας. Τα φυτά μπορούν και ξέρουν να μας υποστηρίξουν, καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από καθετί επιβλαβές για την πολύτιμη υγεία μας.

Ίσως οι πράσινοι ιδιωτικοί χώροι να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διαμόρφωση προγραμμάτων βασισμένων στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Γεωπονία, να συρρικνώσουν την απάνθρωπη τσιμεντένια πολεοδομία και τη λογική της βιομηχανοποίησης των προϊόντων. Σε άλλες χώρες ήδη έχει δοθεί προτεραιότητα στο ανθρώπινο συμφέρον έναντι των εύκολων λύσεων. Με πράσινες διαδρομές και μεγάλα πάρκα θέτουν τις βάσεις για μια ήρεμη και καλύτερη ζωή, για ένα πιο παραγωγικό και ουσιαστικό μέλλον.

Via

Δείτε ποιο είναι το ακριβότερο ρετιρέ της Ν.Υόρκης

Λαδόκολλα: 10 τρόποι να την χρησιμοποιήσεις & να σου λύσει τα χέρια!