Τι είναι η έξυπνη κλειδαριά ; και πως ενισχύει την ασφάλεια.

Μία έξυπνη κλειδαριά-smart lock ενισχύει την προστασία και την ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειά σας.

Η έξυπνη κλειδαριά (smart lock) είναι μία “συσκευή” Wi-Fi και Bluetooth που επιτρέπει στους χρήστες να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν αποστέλλοντας ασφαλής εντολές μέσα από εφαρμογή. Οι έξυπνες κλειδαριές παρέχουν μία νέα εμπειρία ασφάλειας και πρόσβασης στο σπίτι σας ή όπου αλλού τις χρησιμοποιήτε. Με δυνατότητες όπως να προσαρμόζετε το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο σπίτι σας πότε να κλειδώνει η να ξεκλειδώνει από οπουδήποτε από το smartphone ακόμα και με την φωνή σας!

Πως τοποθετούνται;

Υπάρχουν δύο ειδών έξυπνες κλειδαριές. Κατ’ αρχήν έχουμε αυτές που τοποθετούνται πάνω από τις κανονικές και δεν απαιτούν κανενός είδους εγκατάσταση. Δεν χρειάζεται δηλαδή να βγάλεις τον κύλινδρο της παλιάς κλειδαριάς σου.

Οι κλειδαριές αυτές χρησιμοποιούν το κλειδί που πρέπει να βρίσκεται μονίμως από την εσωτερική πλευρά της πόρτας και με τη βοήθεια ενός μοτέρ, κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν μέσω Bluetooth ή Wi-Fi. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο υφιστάμενος κύλινδρος να είναι ασφάλειας, δηλαδή να λειτουργεί όταν στην εσωτερική πλευρά υπάρχει κλειδί.

Και υπάρχουν και οι πιο εξελιγμένες έξυπνες κλειδαριές όπου θα προβούμε σε πλήρη αντικατάσταση της παλιάς κλειδαριάς. Οι τιμές τους κυμαίνονται και ξεκινούν από τα € 100 και μπορούν να φτάσουν τα 300 ή και παραπάνω. Η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο κλειδαρά, όπως θα κάναμε άλλωστε εάν αλλάζαμε και την κανονική κλειδαριά.

Σύνδεση στο Wi-Fi
Οι έξυπνες κλειδαριές λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Σε άλλες θα χρειαστείτε παροχή από κάποια πρίζα και άλλες αρκούνται σε μπαταρίες. Επίσης μέσω του συνοδευτικού app θα πρέπει να γίνει συνδέση στο Wi-Fi του σπιτιού προκειμένου να μπορείτε να το ελέγχετε από το κινητό, είτε εντός, είτε εκτός σπιτιού.

Τι μπορεί να κάνω με μία έξυπνη κλειδαριά;
Μία έξυπνη κλειδαριά-smart lock σας δίνει πολλές δυνατότητες χρήσης που δεν έχουν καμία σχέση με τις κλειδαριές όπως της ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η σύνδεση της κλειδαριάς με το wi-fi του σπιτιού μας δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε την είσοδο και την έξοδο σε πραγματικό χρόνο. Έτσι ώστε να γνωρίζετε ποιος έρχεται και ποιος έφυγε από αυτό.

Ορίστε από το δικό σας κινητό τα δικαιώματα που θα έχει το κάθε κλειδί που θα δίνεται στους επισκέπτες.

Πολλαπλές επιλογές ανοίγματος πόρτας, είτε να ανοίγει κάποιος την πόρτα με κωδικό που θα βάζει στην εφαρμογή του κινητού του. Είτε όσο πλεισιάζει την πόρτα να ανοίξει μόνη της! Ακόμα και είσοδο με αναγνώριση φωνής ή δακτυλικού αποτυπώματος.

Δημιουργήστε μόνιμους ή προσωρινούς κωδικούς εισόδου για επισκέπτες, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες επισκευής αλλά και για τα μέλη της οικογένειας.

Ορίστε περιορισμούς πρόσβασης για κάθε κωδικό εισόδου. Οι περιορισμοί μπορούν να περιλαμβάνουν ημέρες της εβδομάδος και συγκεκριμένες ώρες, για να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι κωδικών μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στο χώρο σας κατά τη διάρκεια των εγκεκριμένων ωρών.

Οι επιλογές αυτόματου κλειδώματος σάς επιτρέπουν να ρυθμίσετε την έξυπνη κλειδαριά ώστε να κλειδώσει αυτόματα την πόρτα αν παραμείνει ξεκλειδωμένη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Το αυτόματο κλείδωμα περιμέτρου μπορεί να κλειδώσει αυτόματα την πόρτα σας αν εντοπιστεί η θέση του smartphone σας έξω από μια καθορισμένη περίμετρο από το σπίτι σας (επίσης γνωστή ως geofencing).

Λάβετε ειδοποιήσεις στο smartphone σας εάν κάποιος προσπαθήσει να παραβιάσει-σπάσει την έξυπνη κλειδαριά (smart lock) και κατά συνέπεια εισβάλει στο χώρο σας. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την αυτόματη ειδοποίηση να αποστέλλετε στην αστυνομία ή σε μια υπηρεσία ασφαλείας.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη ένα συνδεδεμένο “έξυπνο σπίτι” μπορείτε να ενεργοποιήσετε και άλλες έξυπνες οικιακές συσκευές, όταν η πόρτα σας είναι ξεκλειδωμένη, για παράδειγμα ρυθμίστε τις έξυπνες λυχνίες να ανάψουν όταν η πόρτα ξεκλειδωθεί.

Συγχρονίστε την έξυπνη κλειδαριά με την βιντεοκάμερα και τις εσωτερικές κάμερες για επιπλέον ασφάλεια και για να προβάλετε ή να καταγράψετε οποιονδήποτε προσεγγίζει το σπίτι σας.

Όλα τα χαρακτηριστικά ποικίλλουν ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. Η παραπάνω λίστα περιλαμβάνει λειτουργίες από πολλούς κατασκευαστές έξυπνων κλειδαριών.

Απορίες για τις έξυπνες κλειδαριές
Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειάς ή χώρους που θέλουμε να ασφαλίσουμε, είναι φυσικό να έχουμε αρκετές απορίες και ανησυχίες για μία τέτοια αλλαγή σε έξυπνη κλειδαριά. Ακολουθούν ορισμένες κοινές απορίες για τις έξυπνες κλειδαριές:

Μπορεί ένας χάκερ να χρησιμοποιήσει τη σύνδεση Wi-Fi της έξυπνης κλειδαριάς μου για να έχει πρόσβαση στο σπίτι μου;

Το πιο σημαντικό πράγμα που είναι το κλειδί για την προστασία όλων των συνδεδεμένων έξυπνων οικιακών συσκευών σας και την προστασία από τους χάκερ και την ηλεκτρονική απειλή είναι να διασφαλίσετε ότι το σύστημά Wi-Fi σας έχει ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλείας. Συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης κωδικού πρόσβασης για σύνδεση με το Wi-Fi σας και πάντα χρησιμοποιώντας πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης. Γενικός όσο πιο ασφαλές είναι το Wi-Fi σας και κατάληλα παραμετροποιημένο τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η προστασία από τους χάκερ. Πάντως η αλήθεια είναι ότι μέχρι και το 2016 διάφορες έρευνες έδειχναν ότι υπήρχαν κάποια κενά ασφαλείας στις έξυπνες κλειδαριές. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο και οι έξυπνες κλειδαριές παρέχουν αξιόπιστη ασφάλεια.

Πόσο κοστίζουν οι έξυπνες κλειδαριές;

Ανάλογα με τη μάρκα, το μοντέλο και τις λειτουργίες, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 100€ έως 300€ και παραπάνω. Σήμερα στην αγορά θα βρείτε πληθώρα προτάσεων, ενημερωθείτε, συγκρίνεται και αποφασίστε.

Εάν η σύνδεσή μου στο Internet ή υπάρχει διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας σβήσει, πώς μπορώ να μπω στο σπίτι μου;

Πολλά μοντέλα έρχονται και με μια παραδοσιακή θύρα κλειδιού, ώστε να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως κλείδωμα και ξεκλείδωμα αν χρειαστεί σε έκτακτη ανάγκη. Επιπλέον η σύνδεση Bluetooth θα συνεχίσει να λειτουργεί με το smartphone σας και όταν βρίσκεστε στην εμβέλεια της πόρτας θα μπορείτε να την ελέγξετε. Όλες οι έξυπνες κλειδαριές έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν και σε τέτοιες περιπτώσεις και τις αναφέρει ο κάθε κατασκευαστείς στις οδηγίες του.

thinktech.gr

Τα 5 καλύτερα προσωπικά ρομπότ που μπορείτε να αγοράσετε

Έτοιμο σε μια μέρα: Φθηνό σπίτι με μαγευτικό εσωτερικό χτίζεται σε 24 ώρες και κοστίζει μόνο 10.000€