in

Το Terreo Studio αναπτύσσει ένα κλασικό αλλά σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών στο Tulum του Μεξικού

Όταν ο αρχιτέκτονας Eduardo Valdes και ο φωτογράφος/δημοσιογράφος Alexander Landsberg επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το Tulum, τον πολυσύχναστο παραλιακό προορισμό στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Yucután του Μεξικού, οι αυτοαποκαλούμενοι «εξερευνητές και ταξιδιώτες» ήξεραν ότι είχαν βρει ένα κατάλληλα κοσμοπολίτικο αλλά χαλαρό μέρος όπου θα μπορούσαν να βάλουν επαγγελματικές ρίζες. «Βρήκαμε ότι το Tulum είναι εντελώς εμπνευσμένο και δυναμικό, ένα μέρος όπου η δημιουργικότητα και η διαφορετικότητα αφθονούν», ενθουσιάζει η γερμανικής καταγωγής Landsberg. «Είναι ένα πολύ μοναδικό μείγμα: μικρό αλλά διεθνές, με παγκόσμιες επιρροές». Προσθέτει ότι το κλίμα είναι τέλειο – «πάντα ζεστό, με ωραίο αεράκι» – και το τοπίο έπεσε νεκρό, χάρη στην πανταχού παρούσα Καραϊβική και τις κενότες και τις λαγκούνες που είναι διάσπαρτες στην ύπαιθρο.

Οι τριαντάρηδες τράβηξαν ιδιαίτερα τη Λα Βαλέτα, μια ανερχόμενη, αλλά χαμηλών τόνων γειτονιά που εφάπτεται σε ένα εθνικό πάρκο. «Μας άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα της περιοχής και των κατοίκων της, ένας συνδυασμός οικογενειών των Μάγια και δημιουργικών ανθρώπων από όλο τον κόσμο», λέει ο Valdes, ο οποίος μεγάλωσε στην Πόλη του Μεξικού. Η αγορά ακινήτων, ανακάλυψαν, ήταν γεμάτη με μεγάλα, εμπορικά καθοδηγούμενα έργα διαμερισμάτων, αλλά τίποτα από την οικεία κλίμακα και το συγκρατημένο στυλ που μιλούσε για τις δικές τους αισθητικές προτιμήσεις. «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε τεράστια ζήτηση για όμορφη αρχιτεκτονική που δεν ήταν κόφτης μπισκότων», συνεχίζει ο αρχιτέκτονας. Έτσι, το επιχειρηματικό ζευγάρι συγκέντρωσε τα ταλέντα του για να ιδρύσει το Terreo Studio το 2018 με αποστολή να σχεδιάσει και να αναπτύξει boutique κατοικίες. «Βρήκαμε ότι το Tulum ήταν τόσο ξεχωριστό που θέλαμε να του δώσουμε κάτι πίσω», συνοψίζει ο Landsberg.

Οι δημιουργικοί συνεργάτες έτρεχαν για πολλούς μήνες για να συλλέξουν ιδέες. Μερικοί προορισμοί αποδείχθηκαν ιδιαίτερα εμπνευσμένοι, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου La Granja Ibiza στην Ισπανία. το beach club Scorpios στη Μύκονο, Ελλάδα. και, πιο κοντά στο σπίτι, τις μεξικανικές πόλεις Mérida, Oaxaca και San Miguel de Allende. Με βάση τις εξερευνήσεις τους, οι συνεργάτες του στούντιο συνέταξαν μια σύντομη λίστα χαρακτηριστικών που ήθελαν να έχουν οι δικές τους ιδιοκτησίες: ανοιχτούς χώρους κουζίνας/καθιστικού, υπερυψηλές οροφές, ισχυρή σύνδεση με τη φύση και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους με πισίνα—«α Χώρος αναψυχής χαλάρωσης για όταν οι ιδιοκτήτες σπιτιού δεν θέλουν να πάνε στην παραλία», εξηγεί ο Landsberg. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό ήταν μια μοντέρνα αλλά χαλαρή ατμόσφαιρα. “Μας αρέσει η ιδέα να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα.”

Η πρώτη ανάπτυξη του Terreo Studio ήταν η Liana, μια ιδιοκτησία τεσσάρων μονάδων που ολοκληρώθηκε το 2019 και εξαντλήθηκε γρήγορα. Οι φιλοδοξίες τους αυξήθηκαν, το δίδυμο στη συνέχεια συνέλαβε αυτό το έργο, το Fosil, ένα τετραώροφο κτήριο συγκυριαρχίας 10.700 τετραγωνικών ποδιών που στεγάζει επτά μοναδικές κατοικίες, που κυμαίνονται σε μέγεθος από στούντιο σε σοφίτα έως ένα τρίκλινο ρετιρέ τριών υπνοδωματίων. Ο στόχος του σχεδιασμού, λέει ο Valdes, «ήταν να δημιουργήσει ένα κομμάτι αρχιτεκτονικής που έμοιαζε με ένα σύγχρονο ερείπιο, ένα μυστικιστικό κτίριο με απλές, καθαρές γραμμές που θα ταίριαζαν στη δημοτική γλώσσα του Tulum αλλά να ξεχωρίζουν». Μια σύνθεση από κλιμακωτές καμάρες κρύβει την πρόσοψη και την είσοδο, ένα ποιητικό νεύμα στην κλασική αρχιτεκτονική. Αρκετές από αυτές τις καμάρες προστέθηκαν πραγματικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής καθώς το κτίριο άρχισε να διαμορφώνεται – ένα παράδειγμα της αυτοσχεδιαστικής προσέγγισης του Terreo Studio. «Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε με πολύ οργανικό τρόπο», παραδέχεται ο Valdes. “Όποτε πιστεύουμε ότι ένα χαρακτηριστικό μπορεί να επωφεληθεί από μια συγκεκριμένη τροποποίηση, το κάνουμε.”

Ξεχωρίζει το εξωτερικό είναι ένας τύπος τοπικής πέτρας ενσωματωμένης με μικροσκοπικά απολιθώματα, που πυροδότησε το όνομα της ανάπτυξης. «Ο Εντουάρντο κι εγώ πήραμε την έμπνευση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στα βουνά του Άτλαντα στο Μαρόκο, όπου βρήκαμε πολλά λείψανα αμμωνίτη», εξηγεί ο Landsberg. «Εδώ στο Τουλούμ, αν σκάψετε στη γη, θα βρείτε αυτή τη συγκεκριμένη λευκή πέτρα με απολιθωμένα κοχύλια, οπότε η σύνδεση είναι στενή».

Αυτή η έμφαση στα τοπικά υλικά είναι μια γενική γραμμή των έργων του στούντιο (τα οποία τώρα περιλαμβάνουν δύο ακόμη συγκυριαρχίες και μια βίλα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης). «Η χρήση απλών φυσικών φινιρισμάτων από την περιοχή δίνει στους χώρους έναν αυθεντικό χαρακτήρα», λέει ο Valdes. Οι εσωτερικοί χώροι της σοφίτας διαθέτουν άλλες αυτόχθονες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του chukum, ενός στόκου με βάση τον ασβεστόλιθο που ενσωματώνει ρητίνη από το τίτλο δέντρο, το οποίο είναι ενδημικό της περιοχής. Το φινίρισμα με κιμωλία εφαρμόστηκε για τοίχους και δάπεδα σε όλους τους χώρους, καθώς και για ενσωματωμένα χαρακτηριστικά όπως νιπτήρες μπάνιου. Η ξυλεία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ντουλαπιών κουζίνας και κρεβατοκάμαρας είναι επίσης εγγενές είδος.

Photography: Nin Solis/Living Inside; styling by Tami Christiansen

via interiordesign.net

Πως να κάνετε τη τραπεζαρία σας να φαίνεται ακριβή

Ένα σπίτι στην κόψη του βράχου με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική!