in

Πώς θα αξιοποιήσεις τα δεκάδες άδεια, γυάλινα βαζάκια που έχεις μαζέψει στα ντουλάπια σου;

Γυάλινα βαζάκια που όσο πάνε και πληθαίνουν στην κουζίνα σου, έχουν ήδη φιλοξενήσει σάλτσες, ξηρούς καρπούς και πάει λέγοντας και ελικρινά δεν ξέρεις τι άλλο να τα κάνεις, παραμόνο να τα στοιβάξεις σε ένα ντουλάπι και αυτά να περιμένουν καρτερικά την επόμενή τους χρήση. True story.

Ήρθε η ώρα να αποκτήσουν μοναδικές χρήσεις στο σπίτι σου και να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε δωμάτιο. Δες τα με άλλο μάτι, ειδικά τώρα που #MenoumeSpiti και έχουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε και να τακτοποιήσουμε το χώρο μας όχι για να απασχοληθούμε οπωσδήποτε με κάτι, αλλά για να δημιουργήσουμε μια όμορφη, αρμονική ατμόσφαιρα που μας φτιάχνει τη διάθεση και ηρεμεί το μυαλό μας.

Βγάλτα από τα ράφια, πλύντα και ξεκίνα!

1. Ατμόσφαιρα παντού και πάντα
Μία ο καιρός, μια το καραντίνα mode, σε κάνουν να θέλεις να δημιουργήσεις μια κάποια hyggelig* ατμόσφαιρα στο σαλόνι, το υπνοδωμάτιο και γιατί όχι και το μπάνιο σου. Τι καλύτερο λοιπόν από το να μετατρέψεις γυάλινα βάζα σε διάφορα μεγέθη στα πιο chic και handmade κεριά; Τα πράγματα ειναι πολύ απλά και το μόνο που θα χρειαστείς είναι μερικά κερωμένα φυτίλια**. Μάζεψε λοιπόν ό,τι κεριά μισοτελειμένα έχεις, τρίψτα ή κόψτα σε πολύ μικρά κομματάκια, λιώστα σε ένα ατσάλινο σκεύος το οποίο θα ακουμπάει σε καυτό νερό (μπεν μαρί), και γέμισε με το υγρό μείγμα κεριού διάφορα γυάλινα βαζάκια.

Μόλις τελειώσεις με το γέμισμα τοποθέτησε από ένα φυτίλι μέσα στο καθένα και στερέωσέ το γυρίζοντάς το σε ένα μολύβι ή στιλό που θα ακουμπάει στο χείλος του βάζου. Περιμένεις μερικές ωρίτσες και έτοιμο.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Να τα χρησιμοποιήσεις ως διακοσμητικά κηροπήγια, είτε έτσι σκέτα, είτε να τα διακοσμήσεις με σπάγκο ή ακόμα και να τα βάψεις. Και οικονομικό και όμορφο και minimal.

2. Αποθήκευση στο μπάνιο

Τα ντουλάπια του μπάνιου σου κρύβουν μέσα τους σαβούρες και τα συρτάρια μικροαντικείμενα που πετάς έτσι χύμα με τη σκέψη και την ελπίδα ότι θα τα ξεσκαρτάρεις και θα τα οργανώσεις σύντομα; Ξέρεις και ξέρω ότι δεν θα γίνει όπως το φαντάζεσαι οπότε ανασκουμπώσου και πιάσε τα γυάλινα βάζα! Μπορούν να οργανώσουν καταπληκτικά το μπάνιο σου και να φιλοξενήσουν το οτιδήποτε.

Από μπατονέτες, βαμβάκι, ψαλιδάκια, λαστιχάκια, πινέλα μέχρι οδοντόβουρτσες και κρέμες. Βγάλε ό,τι έχεις έξω, γέμισε τους αποθηκευτικούς χώρους με βαζάκια και ξεκίνα την οργάνωση.

3. Σαλόνι aka το βασίλειό σου αυτές τις μέρες

Είναι ο χώρος που περνάς (πλέον) τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου οπότε αξίζει να βάλεις μια τάξη, για να νιώθεις και καλύτερα ψυχολογικά. Τα άδεια γυάλινα βάζα έχουν την τιμητική τους εδώ. Πώς να τα χρησιμοποιήσεις; Να ρίξεις μέσα άδειες μπαταρίες και να τις μαζέψεις μέχρι να πας να τις αδειάσεις σε ειδικό κάδο, να τα γεμίσεις νερό και να βάλεις μέσα λουλούδια ή χώμα και να μεταφυτεύσεις αλόη ή έναν μικρό κάκτο, να δημιουργήσεις έναν κουμπαρά νομισμάτων ή ακόμα να τοποθετήσεις μέσα πολλά ρεσό και να παίρνεις από εκεί όποτε τα χρειάζεσαι. Πολύ πιο όμορφο, αλλά και εργονομικό από το να έχεις έτσι χύμα μέσα στη συσκευασία τους.

4.Στην κουζίνα ένα βαζάκι είναι λίγο, πολύ λίγο

Δεν μπορώνα σκεφτώ μια χρήση του που να μην είναι εξυπηρετική. Θα έλεγα μάλλον ότι είναι ένα από τα essentials της κουζίνας. Μπορείς να βάλεις μέσα τα πάντα και να το χρησιμοποιήσεις και για τα πάντα.

Τα γυάλινα βαζάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάλλιστα ως ποτήρια για νερό, χυμούς, smoothies και κοκτέιλς ακόμα κι αν είναι διαφορετικά μεταξύ τους-αυτό είναι το πιο ωραίο! Μπορείς επίσης να οργανώσεις τις κουτάλες, τις σπάτουλες σου, τα καλαμάκια, τα μπαχαρικά και τα όσπρια. Να τα χρησιμοποιήσεις σαν σκεύη ανάδευσης για μαρινάδες και dressings, να φυλάξεις μέσα σπιτικό προζύμι ή ακόμα και να διατηρήσεις με λίγο νερό, λαχανικά και μυρωδικά, όπως φρέσκα κρεμμυδάκια, σπαράγγια, μαϊντανό, κλπ και να τα έχεις έτοιμα προς κατανάλωση.

Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να βάλεις και σε τάξη τη διατροφή σου και να ετοιμάσεις μπόλικες σαλάτες με όσπρια, φρέσκα και ψητά λαχανικά και να τις έχεις ατομικές και έτοιμες στο ψυγείο σου!

5. Upgraded μπαλκόνι
Τώρα που απολαμβάνεις περισσότερο το σπίτι σου, μην ξεχνάς να απολαμβάνεις και το μπαλκόνι σου. Βρισκόμαστε στην άνοιξη και σύντομα θα έρθουν αυτά τα γλυκά σε θερμοκρασία βράδια όπου θα καθόμαστε με τις ώρες έξω. Προετοιμάσου λοιπόν καταλλήλως. Πάρε τα γυάλινα βαζάκια που δεν χρησιμοποιείς και βάλε μέσα λαμπάκια για να φτιάξεις τέλεια ατμόσφαιρα ή αν είσαι πιο DIY τύπος, ψάξου με διάφορα videάκια που θα βρεις online και φτιάξε κάτι τέτοιο:

madameginger

Σχολαστικά κλαδεμένα δέντρα σε κήπους!

Αυτό το παλιό σπίτι από το 1800 είναι τώρα ένα σύγχρονο και βιώσιμο σπίτι