Πώς θα ήταν η Σαντορίνη αν την είχε χτίσει ο Γκαουντί

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακλύζει το Instagram παντρεύοντας την τέχνη, το design και την τεχνολογία για να δημιουργήσει ονειρικά κτίρια, τοπία αλλά και ολόκληρες πόλεις που αφήνουν άφωνους των χρήστες των κοινωνικών δικτύων και δημιουργούν buzz.

Πώς θα ήταν το Ημεροβίγλι και η Οία της Σαντορίνης αν τα λευκά υπόσκαφα σπιτάκια της Καλντέρας και τα πολυτελή resorts τα είχε χτίσει ο Gaudí; Σμιλεμένα γλυπτά με θηλυκές καμπύλες, κυκλικά παράθυρα, εντυπωσιακές καμάρες και στρογγυλά καμπαναριά.

spathumpa/Instagram

Συγκροτήματα που μοιάζουν λες και τα έχει φτιάξει ένας γλύπτης, με κοιλώματα αντί για αυλές και λοφίσκους, πλάι στις τυπικές σκάλες των χωριών της Σαντορίνης, τα οποία είναι χτισμένα στο φρύδι του γκρεμού. Κάπως έτσι φαντάστηκε την Οία και το Ημεροβίγλι ο δημοφιλής Έλληνας φωτογράφος και αρχιτέκτονας Κώστας Σπαθής, γνωστός στο Instagram από το account @spathumpa.

 

H Σαντορίνη σαν πόλη-γλυπτό του Gaudí
Ο γεννημένος το 1984 Κώστας Σπαθής ανήκει σε μια νέα γενιά δημιουργών που αξιοποίησαν την ευκαιρία που προσφέρουν τα κοινωνικά δίκτυα για να παρουσιάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό το ταλέντο και τη δουλειά τους. Έχοντας πίσω του σπουδές αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, κρατώντας όμως τις επιρροές της αρχιτεκτονικής και του design που δίνουν ταυτότητα στα έργα του.

spathumpa/Instagram

Οι φωτογραφίες του Κώστα Σπαθή γίνονται viral κάθε φορά γιατί έχουν μια ισορροπία, μια αρχιτεκτονική προσέγγιση, είτε πρόκειται για τοπία είτε για ανθρώπους που αλληλεπιδρούν με τον χώρο σαν να αποτελούν αρμονικό μέρος ενός οργανικού συνόλου που μοιάζει σχεδιασμένο από κάποιον ιδιοφυή ντιζάινερ. Συμμετρία, ποίηση, γραμμικότητα, σουρεαλιστική προσέγγιση, χιούμορ, γεωμετρίες και μαθηματικές ακολουθίες, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, αρχιτεκτονική προοπτική, οπτικά παιχνίδια με τις σκιές και τους όγκους, κίνηση, χορός, μόδα, ταξίδι και design, συνυπάρχουν στις φωτογραφίες του που είναι απότοκα από το δημιουργικό πάντρεμα του αναλογικού με τον ψηφιακό κόσμο.

spathumpa/Instagram

Οι νέες τεχνολογίες, τα drones, τα προγράμματα ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων και τώρα τα λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, αξιοποιούνται στο έπακρο από τον Κώστα Σπαθή, για τη δημιουργία στιγμιότυπων που μοιάζουν σαν να έχουν βγει όχι από χολιγουντιανά στούντιο που γυρίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τη χρήση σκληρών εφέ, αλλά ποιητικές εικόνες ενός ονειρόκοσμου που θυμίζει έργα τέχνης από τις πρωτοπορίες του 20ού αιώνα.

spathumpa/Instagram

Σε αυτό το project με την Σαντορίνη, ο Κώστας Σπαθής, παίζοντας με ένα λογισμικό #AI (τεχνητής νοημοσύνης) συνδύασε «τη γεωμορφολογία του νησιού με την τέχνη του Γκαουντί για να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες φόρμες». Το αποτέλεσμα είναι ένα ονειρικό ηφαιστειογενές τοπίο στην Καλντέρα που εντυπωσιάζει.

Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη, μέσα από λογισμικά στον υπολογιστή, δίνει τη δυνατότητα στους σχεδιαστές, τους φωτογράφους αλλά και τους αρχιτέκτονες να κάνουν πράγματα που ο αναλογικός κόσμος ούτε καν είχε ονειρευτεί. Με μια αληθοφάνεια που σοκάρει, βλέπουμε από φωτογραφικά ενσταντανέ, όπως οι viral fake φωτογραφίες του Πάπα με το σούπερ μοντέρνο puffer jacket τύπου Balenciaga, μέχρι κτίρια και πόλεις ολόκληρες όχι ως φωτορεαλιστικές μακέτες, αλλά ως φωτογραφίες που μπερδεύουν τον χρήστη των social media και τον κάνουν να τις θεωρεί αληθινές, δημιουργώντας σύγχυση και ένα απίστευτο virality που κατά περιπτώσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ 

Tips για Καλύτερη Οργάνωση της Ντουλάπας τον Σεπτέμβριο

Καταπληκτικές ιδέες για το σπίτι! Εντυπωσιακές και πανέξυπνες δημιουργίες που θα μεταμορφώσουν το σπίτι σας