in ,

Πως δύο αδέλφια δημιούργησαν ένα πολυβραβευμένο αλπικό σαλέ ..στην Ήπειρο

Ενα μοναδικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας dinfo.gr συνοδευόμενο απο χαρακτηριστικές εικόνες,για την εκπληκτική δουλειά δύο αδελφών που δημιούργησαν και λειτουργούν ένα πολυβραβευμένο και υποδειγματικής ομορφιάς σαλέ στα Τζουμέρκα !

Εκεί …στο δρόμο που ενώνει τα Πράμαντα με τους Μελισσουργούς ,ο επισκέπτης θα συναντήσει τους “Ορίζοντες Τζουμέρκων ” μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα 12 δωματίων , και 5 αστέρων που ξεκίνησε τη λειτουργία της το Φλεβάρη του 2012.
Απολαύστε το βραβευμένο αποτέλεσμα των δύο αδελφών ,με τους επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να το αποθεώνουν ..

Πίσω από το εγχείρημα της δημιουργίας των «Οριζόντων», δύο τριαντάρηδες, αδέλφια από την Άρτα, ο Βασίλης και ο Βαγγέλης Σταμάτης- απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ ο πρώτος και μαθηματικός ο δεύτερος. Η πρώτη εντύπωση επιβεβαιώνει την αποδοχή του πρότζεκτ που από κοινού ανέλαβαν- ένα μινιμάλ, απέριττα κομψό κτίριο που συντίθεται από πέτρα, γυαλί και ξύλο, μέσα σε πυκνό δάσος από έλατο στους πρόποδες της Στρογγούλας (κορυφή των Τζουμέρκων).

Αφήνουν την αίσθηση ότι αναπαυτικά καθισμένος βρίσκεσαι, εντούτοις, στην καρδιά του βουνού. «Η περιοχή μας είναι οικεία- η μητέρα μάς κατάγεται από τους Μελισσουργούς και εμείς ανεβαίναμε τα καλοκαίρια από την Άρτα, τα έχουμε περπατήσει και εξερευνήσει από παιδιά αυτά τα βουνά. Το φυσικό περιβάλλον, η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής μας σαγήνεψε από τότε, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναμνήσεων της παιδικής μας ηλικίας- ώστε όταν μας δόθηκε η ευκαιρία επενδύσαμε εδώ, αναλαμβάνοντας και το ανάλογο ρίσκο γιατί είναι μια περιοχή μη προβεβλημένη και με αρκετά, τότε, προβλήματα υποδομών», μου λέει ο Βασίλης.

«Βρισκόμαστε στο “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου”, μια περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura, σπάνιου φυσικού κάλλους. Το ξενοδοχείο είναι κτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο, στα 1.000 μέτρα αλλά έχει εύκολη οδική πρόσβαση και το συγκεκριμένο σημείο έχει μεγάλο, περιμετρικό σχεδόν άνοιγμα και θέα στα Τζουμέρκα και όλη την οροσειρά της νότιας Πίνδου, μέχρι το Περιστέρι και το Μιτσικέλι στα Γιάννενα».

Φαίνεται άψογα ενταγμένο μέσα στο γύρω δάσος.

Είμαστε, όντως, στην αρχή ενός αιωνόβιου δάσους από έλατα και κέδρους. Όσο ανεβαίνεις υψόμετρο η βλάστηση γίνεται ελατόφυτη, ενώ στα ρέματα και τους καταρράκτες υπάρχουν πλατάνια. Μετά τα 1.600 μέτρα ξεκινά η αλπική ζώνη, γυμνή ή με ποώδη βλάστηση.

Mε ποιες παραμέτρους σχεδιάσατε;

Θέλαμε ένα κτίριο αρμονικά «δεμένο» με το φυσικό περιβάλλον, που δεν θα εμφανίζει μεγάλους όγκους. Η αρχιτεκτονική του είναι μοντέρνα αλλά στηριχτήκαμε σε υλικά της φύσης- πέτρα, γυαλί και ξύλο σε διάφορους συνδυασμούς. Οι τζαμαρίες έχουν μεγάλα ανοίγματα, χρησιμοποιήσαμε πέτρα στο χρώμα της ώχρας, όπως είναι και το έδαφος εδώ, ενώ όλα τα εμφανή σημεία που είχαμε τη δυνατότητα, εσωτερικά και εξωτερικά, καλύφθηκαν με ξύλο. Και προσέξαμε ιδιαίτερα το ενεργειακό αποτύπωμα της επιχείρησης- εφαρμόζουμε πράσινες πολιτικές βάση των αυστηρότερων προδιαγραφών για να έχουμε τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επίπτωση.

Πόσο απαιτητικό τεχνικά ήταν το πρότζεκτ;

Πολύ. Απαίτησε εξειδικευμένες γνώσεις και τον συνυπολογισμό όλων των παραμέτρων του τόπου- έπρεπε στο υψόμετρο που βρισκόμαστε και «ανοιχτοί» στον καιρό πανταχόθεν να ληφθούν υπόψη και ακραίες καιρικές συνθήκες. Αλλιώς δεν μπορείς εδώ πάνω να ανταπεξέλθεις στα φαινόμενα- δώσαμε λοιπόν προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Ποιες είναι οι παροχές και ποια είναι η λειτουργία του ξενοδοχείου;

Έχουμε δωμάτια οικογενειακά, δίκλινα και τρίκλινα, ενώ όλο το χρόνο λειτουργεί καφέ- μπαρ και ξεχωριστό εστιατόριο. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κουζίνα μας και τις «πρώτες ύλες» που χρησιμοποιούμε και το προσωπικό που απασχολούμε μπορεί να φτάσει ανά περιόδους και τα 15- 16 άτομα. Προσπαθούμε να κρατούμε το επίπεδο των παροχών μας υψηλό και τις τιμές αντιστρόφως ανάλογες… Αρχικά κυρίως έρχονταν Έλληνες, σταδιακά όμως αυξάνονται και οι ξένοι επισκέπτες.

Γιατί οι tour operators δε «δουλεύουν» την περιοχή των Τζουμέρκων;

Μάλλον γιατί ασχολούνται με τον μαζικό τουρισμό- επιλέγουν περιοχές με πολύ περισσότερα καταλύματα γιατί διαχειρίζονται γκρουπ μεγάλων αριθμών. Η δική μας επισκεψιμότητα είναι πιο επιλεκτική και στοχευμένη.

Η Εγνατία πόσο βοήθησε την περιοχή;

Πολύ- γιατί αυξήθηκε κατακόρυφα η κίνηση από τη βόρεια Ελλάδα. Η διαδρομή Γιάννενα- Θεσσαλονίκη είναι δυόμιση ώρες πλέον. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ολυμπίας και της Ιονίας Οδού, ώστε να διευκολυνθεί και η πρόσβαση από την Αθήνα, τα κεντρικά και νότια της χώρας. Στο σχεδιασμό είναι και η δημιουργία ενός κάθετου άξονα στην Ιονία προς την περιοχή μας, που όταν πραγματοποιηθεί θα ελαχιστοποιήσει την απόσταση από τα αστικά κέντρα. Λίγα χιλιόμετρα επαρχιακού δρόμου για να φτάσεις στην καρδιά της Πίνδου, δεν αποφεύγονται.

Φυτεύουμε μαρούλια και πράσα

Η πολυθρόνα που… διπλώνει ανάλογα με τη χρήση!