in

Παράτησε τη δουλειά του, έφτιαξε πέτρινα ιγκλού στα Τζουμέρκα και οι τουρίστες έχουν μαγευτεί από το εσωτερικό τους

Σπίτι ιγκλού: Τα σπιτάκια αυτά φαίνεται να έχουν ξεφυτρώσει στην μέση του πουθενά. Οι κάτοικοι τους όμως έχουν μια άνετη ζωή μέσα στην φύση.

To συγκρότημα σπιτιών Theasis Igloo αποτελείται από χαριτωμένα σπιτάκια που έχουν το σχήμα ιγκλού. Αυτή η γειτονιά βρίσκετε στο νομό της Άρτας.

Κάτω από την οροσειρά των Τζουμέρκων μπορείτε να βρειτε αυτό το συγκρότημα των τεσσάρων αυτόνομων σπιτιών.

Τα σπιτάκια αυτά από το όνομα τους και μόνο μπορείτε να καταλάβετε τι σχήμα έχουν. Βρίσκονται ανάμεσα στα έλατα σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα.

Η γυάλινη οροφή που έχουν προσφέρει μια εξαιρετικη θέα του έναστρου ουρανού το βράδυ. Ενώ το κυκλικό πυραμοειδές τους σχήμα προσφέρει πάρα πολύ καλή ροή ενέργειας.

Έχουν κατασκευαστεί με φυσικά υλικά έχοντας στο μυαλό το περιβάλλον. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο πέτρες και ξύλα που είναι άφθονα στην γύρο περιοχή.

Ο εσωτερικός χώρος των κατοικιών είναι κυκλικός. Στο μεσαίο δωμάτιο υπάρχει μια ξύλινη σόμπα που ζεσταίνει επαρκώς το σπίτι.

Ο ιδιοκτήτης, άφησε τη δουλειά του στην Άρτα. Αποφάσισε πριν 9 χρόνια να αγοράσει την 8 στρεμμάτων ορεινή έκταση. Επειτα μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε ένα από τα 4 σπίτια–ιγκλού.

«Ήταν όνειρο ζωής για εμένα και τη γυναίκα μου. Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα ΟΠΑΧ και με πολλή προσωπική εργασία καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα» είπε ο ίδιος.

Γιατί όμως Ιγκλού;

«Έμπνευση για την κατασκευή υπήρξε ένας προϊστορικός οικισμός στο Δεσπηλιό της Καστοριάς, όπου όλα τα σπίτια είχαν κυκλικό σχήμα και η εστία βρισκόταν στη μέση».

Ο Νίκος μαζί με την οικογενεια του φροντίζουν να υπάρχουν πάντα σπιτικά παραδοσιακά προϊόντα. Το μέλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι οικογενεια Ζάψα είναι μελισσοκόμοι. Την άνοιξη και το καλοκαίρι μάλιστα μπορεί καποιος να μυηθεί σε αυτήν την τέχνη.

Μαρμελάδα από κράνα, ζυμωτό ψωμί και χίλια δυο καλούδια βρίσκονται στη διάθεση των ενοίκων.

Ο κύριος Νίκος, ο ιδιοκτήτης είναι μάλιστα λάτρης της αστρονομίας και πολλές φορές ξενυχτά μαζί με τους καλεσμένους του, παρατηρώντας τα άστρα με τηλεσκόπιο. Τα Τζουμέρκα άλλωστε φημίζονται για την καθαρότητα του ουρανού τους, αφού δεν έχουν ίχνος φωτορρύπανσης.

Η υπέροχη φύση της περιοχής επιβάλει μεγάλους περιπάτους. Υπάρχουν πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, ενώ με έναν οδηγό βουνού η εξερεύνηση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Ο οικισμός των Κιστάδων χαρακτηρίζεται από πολλές ομορφιές. Προσφέρει μοναδική θέα στην επιβλητική κορυφή των Τζουμέρκων Στρογγούλα, ενώ οι γειτονικοί οικισμοί Τεόπελα και Χρίστοι, στις όχθες του Αράχθου αξίζουν επίσκεψης.

 

enimerotiko.gr

Πως να αλλάξεις το σπίτι σου για να κερδίσεις μακροζωία

Μια γυναίκα έχει εγκαταλείψει αυτό το σπίτι εδώ και 10 χρόνια. Αυτά που άφησε μέσα; Πρέπει να το δείτε!