in

Θεσσαλονίκη: Μετέτρεψε το σπίτι του σε «ζούγκλα», με χιλιάδες ψάρια και φυτά

Σε μια τεράστια «ζούγκλα» με μπονσάι, ενυδρεία με χιλιάδες ψάρια Κόι και τροπικά, έχει μετατρέψει την αυλή του σπιτιού του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο συλλέκτης Μιχάλης Τσομπανίδης.

Το πρωτότυπο υδάτινο πάρκο αποτελείται από σπήλαια με τρεχούμενα νερά, σταλακτίτες και σταλαγμίτες από πέτρες που έφερε ο ίδιος από το βουνό, καταρράκτες και πίδακες, ρυάκια, ανθοφόρα κι άλλα καλλωπιστικά φυτά, έως κι ανεμόμυλος, αφήνουν… με το «στόμα ανοιχτό» όσους επισκέπτονται τον χώρο. Παράλληλα, δεσπόζουν τα ενυδρεία με τα χιλιάδες ιαπωνικά ψάρια.

«Όλη αυτή η προσπάθεια συλλογής αλλά και συντήρησης, με καθημερινή φροντίδα και ατελείωτες ώρες προσωπικής δουλειάς, κρατά πάνω από 40 χρόνια. Σιγά σιγά, μόνος και αυτοδίδακτος σε όλα, παρατηρώντας τη φύση και την ομορφιά της, σε διάφορα μέρη του κόσμου, πήρα την απόφαση να ξεκινήσω» τονίζει στο GRTimes.gr, ο κ. Τσομπανίδης.

«Αυτός είναι ο δικός μου μικρός «παράδεισος» και αυτή είναι η ομορφιά της ψυχής μου. Ανάμεσα στις πολυκατοικίες που έχει τριγύρω από το σπίτι – που τις ονομάζω εκτρώματα γιατί κλείνουν τους ανθρώπους σε «κλουβιά» – εγώ προτίμησα να διατηρήσω τη μονοκατοικία για να έχω γη, χώμα, τον χώρο μου, τα ψάρια μου, τα σκυλιά μου, τα μπονσάι μου, τα ξυλόγλυπτά μου και για να ζήσω ευτυχισμένος» σημειώνει.

Στην αρχή όπως λέει, τα είχε μόνο για τον εαυτό του όλα αυτά, ως χόμπι. Κάποια στιγμή όμως, ο παπάς της Ενορίας του επισκέφθηκε τον κήπο, και τον συμβούλεψε να τα δείξει στον κόσμο. «Είναι κρίμα να τα κρατάς όλα αυτά μόνο για σένα, πρέπει να τα δείξεις στους ανθρώπους», θυμάται να του λέει.

Πλέον, όπως τονίζει ο κ. Τσομπανίδης, πολλά είναι τα σχολεία που οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά και o κόσμος από όλη την Ελλάδα που έρχεται για να θαυμάσει και να ενημερωθεί, για ότι έχει καταφέρει να φτιάξει στο σπίτι του.

Η αγάπη για τα Κόι και τα βραβεία
«Η αγάπη μου για αυτό το είδος είναι πολύ μεγάλη. Μόλις απέκτησα το πρώτο ενυδρείο μου με αυτά τα λίγα χρυσόψαρα και το Κόι, θέλησα να ασχοληθώ περισσότερο. Από τη δεκαετία του ’80 λοιπόν, άρχισα να φέρνω διαρκώς τις καλύτερες ποικιλίες ψαριών”, αναφέρει ο κ. Τσομπανίδης που έχει διαμορφώσει στο σπίτι του λίμνες και δεκάδες ενυδρεία με μικρά και μεγάλα ιαπωνικά ψάρια. Πολλά από αυτά μάλιστα, λειτουργούν ως «μαιευτήρια» για την αναπαραγωγή των ψαριών.

Πολύ σημαντικό επίσης, όπως τονίζει, είναι ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει στη φάρμα του τη μοναδική, μέχρι σήμερα, παγκοσμίως ελληνική ράτσα Κόι με ονομασία «Michangelsan».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεκάδες είναι τα βραβεία που έχει καταφέρει να κερδίσει ο κ. Τσομπανίδης σε διεθνείς διαγωνισμούς, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου πέρα από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, την Ολλανδία αλλά και στη μακρινή Ιαπωνία. «Με τα βραβεία αυτά τιμάω την Καλαμαριά μας. Όλοι ξέρουν για έναν τρελό στην Καλαμαριά που ασχολείται με αυτά τα ψάρια και τα μπονσάι» αναφέρει.

Ακόμα, στους τοίχους υπάρχουν κορνιζαρισμένα παλιότερα δημοσιεύματα του Τύπου για τις συλλογές του, αλλά και φωτογραφίες από τις βραβεύσεις του, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται και τα βραβεία του.

Η ανάγκη για ένα μουσείο και η κληρονομιά
Όπως αναφέρει συγκινημένος, «τυραννήθηκα από το 1980 για να τα κάνω όλα αυτά. Δε θέλω να χαθούν. Θέλω να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μου, ένα μουσείο που θα προάγει την ανατολίτικη κουλτούρα. Να μην πεταχτούν όταν εγώ δε θα ζω πια. Δε θέλω να πάνε περισσότερα από 40 χρόνια δουλειάς με τα ψάρια, τα μπονσάι και τα ξυλόγλυπτά μου χαμένα».

Όπως λέει με πικρία, έχει κάνει πολλές συζητήσεις στο παρελθόν με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά δυστυχώς έμειναν όλα στα λόγια. «Ο πρώην δήμαρχος μου είχε υποσχεθεί έναν χώρο στην πλαζ Αρετσούς για να τα εκθέσουμε εκεί. Τελικά αυτό δεν τελεσφόρησε, όπως και άλλες υποσχέσεις επίσης», σχολιάζει και επισημαίνει πως έχει έρθει σε επαφή και με την τωρινή δημοτική αρχή.

Ο ίδιος συμμετείχε και στην Ανθοέκθεση Καλαμαριάς στην Πλαζ Αρετσούς και τα έσοδα από τις πωλήσεις τα διέθεσε σε άπορες οικογένειες του δήμου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, όποιος επισκέπτεται τον χώρο του δεν υπάρχει περίπτωση φεύγοντας να μην πάρει και ένα δωράκι. «Αυτό που με ευχαριστεί είναι να μπορώ να προσφέρω» αναφέρει.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χώρο του κύριου Τσομπανίδη στον Άγιο Ιωάννη στην Καλαμαριά, στην διεύθυνση Κωνσταντίνου Αλεξιάδη 4. Επίσης, στη σελίδα του στο Facebook: Bonsai & koi farm Greece.

grtimes.gr

Πως να δημιουργήσετε τις πιο cozy γωνιές στο ανοιξιάτικο μπαλκόνι σας!

30+ Όμορφες και Παραμυθένιες Πέτρινες Βρύσες