in

Συμβουλές για τον καθαρισμό και τη συντήρηση των κουφωμάτων αλουμινίου

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα κουφώματα αλουμινίου είναι από τις βασικές επιλογές στα περισσότερα σπίτια που χτίζονται ή ανακαινίζονται τις τελευταίες δεκαετίες. Κι αυτό γιατί διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα. Έχουν αντοχή στο χρόνο, μονώνουν σωστά το σπίτι και διατίθενται σε τέτοια ποικιλία χρωμάτων που μπορούν να ανταποκριθούν και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Χρειάζονται βέβαια κι αυτά την τακτική συντήρησή τους η οποία όμως είναι πολύ πιο εύκολη και λιγότερο κοστοβόρα από ότι ισχύει με τα ξύλινα κουφώματα. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα αλουμίνιά μας σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό:

1. Νερό και σαπούνι – η ασφαλέστερη επιλογή για τον καθαρισμό των κουφωμάτων αλουμινίου.

Χρησιμοποιούμε νερό, κατά προτίμηση χλιαρό και ένα μαλακό σφουγγάρι ή ένα πανί με σαπούνι και στη συνέχεια τα σκουπίζουμε μ’ ένα -και πάλι- μαλακό πανί. Εναλλακτικά αντί για σαπούνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά γι’ αλουμίνια που διατίθενται στο εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και προτού χρησιμοποιήσουμε κάποιο από αυτά καλό θα ήταν να ρωτήσουμε τον κατασκευαστή των κουφωμάτων μας. Υπάρχουν μάλιστα αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν κουφώματα αλουμινίου που διαθέτουν τα δικά τους προϊόντα συντήρησης.

Π ρ ο σ ο χ ή : αποφεύγουμε κατά τη διαδικασία του καθαρισμού σφουγγάρια με σκληρή επιφάνεια, σύρμα ή αιχμηρά αντικείμενα αλλά και χλωρίνες ή παρόμοια υγρά καθαρισμού.

2. Τι γίνεται στην περίπτωση που τ’ αλουμίνια δεν καθαρίζουν εύκολα.

Εάν πάνω στα αλουμίνιά μας έχουν κάτσει, λάσπες ή άλλες βρομιές που δεν αφαιρούνται εύκολα με σφουγγάρι και σαπούνι αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, κάποιο σκληρό σφουγγάρι ή ένα πλυστικό μηχάνημα που θα ρίξει νερό με μεγάλη πίεση. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε ζημιά. Διατίθενται ειδικά υλικά καθαρισμού για τέτοιες περιπτώσεις στο εμπόριο αλλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε καλό θα ήταν και πάλι να επικοινωνήσουμε με τον κατασκευαστή ο οποίος και θα μας υποδείξει την καλύτερη επιλογή.

3. Δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε τακτικά τους νεροχύτες στη βάση των κουφωμάτων αλουμινίου.

Τα κανάλια απορροής των υδάτων στην βάση των κουφωμάτων, οι λεγόμενοι «νεροχύτες» έχουν το βασικότερο ρόλο στο να απομακρύνουν τα νερά εμποδίζοντάς τα να μπουν στο σπίτι. Έτσι, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε τακτικά ώστε να είναι πάντα έτοιμα να υποδεχθούν και να απομακρύνουν σωστά τα νερά της βροχής. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μ’ ένα νωπό μαλακό πανί ή σφουγγάρι ή και με μία ηλεκτρική σκούπα. Καλό είναι ν’ αποφεύγουμε κι εδώ τα πλυστικά μηχανήματα που ρίχνουν νερό με πίεση. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα σημεία εκείνα των καναλιών όπου έχουν γίνει οι ειδικές τρύπες για να φεύγουν τα νερά. Συνήθως στα σημεία αυτά έχουν εφαρμοστεί ειδικές πλαστικές απολήξεις από τις οποίες διοχετεύονται τα νερά προς τα έξω και οι οποίες συχνά βουλώνουν και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσεκτικό και τακτικό καθαρισμό.

4. Τι γίνεται με τους μεντεσέδες και τους άλλους μηχανισμούς των κουφωμάτων.

Για να λειτουργούν σωστά αφού τους καθαρίσουμε με κάποιο στεγνό και μαλακό πανί, τους λαδώνουμε (τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο) με σπρέι ή γράσο σιλικόνης.

5. Συντήρηση και αλλαγή στα λάστιχα των κουφωμάτων αλουμινίου.

Ο ρόλος που έχουν τα λάστιχα στα κουφώματα αλουμινίου είναι καίριος ιδιαίτερα σε θέματα σωστής εφαρμογής τους αλλά και θερμομόνωσης. Γι’ αυτό:
i. ψεκάζουμε τα λάστιχα με το ειδικό σπρέι σιλικόνης που διατίθεται στο εμπόριο για το σκοπό αυτό.
ii. όταν δούμε ότι έχουν φθαρεί αρκετά προχωράμε στην αντικατάστασή τους καθώς εάν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, θα υπάρξουν σημαντικές απώλειες θερμότητας ακυρώνοντας ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που μας προσφέρουν τα κουφώματα αλουμινίου.

6. Πως καθαρίζουμε τις σίτες.

Οι σίτες είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα εξαρτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου. Εδώ χρειάζονται πολύ προσεκτικές κινήσεις για να μη γίνει κάποια ζημιά. Ο πιο απλός κι ασφαλής τρόπος είναι να τις καθαρίσουμε με κάποιο νωπό πανί ή με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση της χρήσης ηλεκτρικής σκούπας είναι να εφαρμόσουμε μία μαλακή βούρτσα στην άκρη της και να προχωρήσουμε την όλη διαδικασία με όσο το δυνατόν πιο προσεκτικές κινήσεις.

source: praktikesidees.gr

Μπάνιο: Ιδέες και λύσεις για σένα που… “ψάχνεσαι”!

DIY: Φτιάξτε Πανεύκολα Όμορφους Πίνακες για το Σπίτι σας