in

Στην Κουρούτα φτιάχτηκε ένα ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα και έχει τρελάνει Έλληνες & ξένους

Το ξενοδοχείο Dexamenes Seaside στην Κουρούτα έχει τη δική του ιστορία, η οποία μας πάει πολλά χρόνια πίσω, στην κατάρρευση του εμπορίου σταφίδας στις αρχές του 20ού αιώνα. Η «κρίση της σταφίδας» δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για τη βιομηχανική μετατροπή του αδιάθετου αποθέματος σταφίδων σε κρασί και άλλα προϊόντα. Τότε, δημιουργήθηκαν τα πρώτα οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία και ξεκίνησε η ιστορία των Δεξαμενών.

Οι Δεξαμενές χτίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘20 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκβιομηχάνισης της μακροχρόνιας παράδοσης οινοποιίας της ευρύτερης περιοχής. Η επιλογή να χτιστεί δίπλα στη θάλασσα δεν επιλέχθηκε διόλου τυχαία, καθώς τα πλοία είχαν τη δυνατότητα να φορτώνουν απευθείας με κρασί από τις δεξαμενές, πριν το ταξίδι τους.

Η αρχική δομή παρέμενε εγκαταλειμμένη μέχρι να πάρει εκ νέου ζωή και να μεταμορφωθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio στο ξενοδοχείο Dexamenes, το οποίο σεβάστηκε απόλυτα το τοπίο και ενσωματώθηκε πλήρως στο περιβάλλον, μπλέκοντας το παλιό με το σύγχρονο.

Κυρίαρχα στοιχεία τα δύο μπλοκ σκυροδέματος, τα οποία χωρίζονται κατά μήκος σε δύο σειρές από δέκα δεξαμενές αποθήκευσης κρασιού, περίπου 5 μ. με 6 μ.. Οι δεξαμενές είχαν το τέλειο μέγεθος για να γίνουν δωμάτια ξενοδοχείου, το καθένα με ιδιωτικό μπάνιο και σκιερό αίθριο. Ο χώρος μεταξύ των δύο μπλοκ έχει μετατραπεί από βιομηχανικό σκραπ σε μια ήσυχη αυλή για διαλογισμό.

Μια ρηχή πισίνα χωρίζει τις 2 σειρές δωματίων, αντανακλώντας το φως και παρέχει δροσερό αεράκι τα ζεστά απογεύματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το k-studio στην περιγραφή του έργου. Τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, όπως τα φρεάτια και οι σωλήνες στην πρόσοψη κάθε δεξαμενής και η πατίνα των εσωτερικών επιφανειών τοίχου έχουν διατηρηθεί.

Εκτός από τα δωμάτια δεξαμενών, τα περίπτερα και ο εξωτερικός χώρος, τα δύο αυθεντικά πέτρινα κτίρια έχουν μετατραπεί προσεκτικά για να παρέχουν στο ξενοδοχείο εγκαταστάσεις για φαγητό και εκδηλώσεις με έμφαση στην επικοινωνία του πολιτισμού της περιοχής και της ιστορίας του κτιρίου μέσα από την τέχνη και την κουζίνα.

Το βιομηχανικό στοιχείο αναδείχθηκε και ανανεώθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις, δημιουργώντας έναν απογυμνωμένο χώρο που κάνει τον φιλοξενούμενο να αισθάνεται την αύρα του χώρου και συνάμα μια ηρεμία. Το ξενοδοχείο βλέπει τη θάλασσα με το τοπίο να είναι άκρως ειδυλλιακό, ειδικά τις απογευματινές ώρες, την ώρα που ο ήλιος δύει.

Από την Κυλλήνη ως το Κατάκολο θα συναντήσετε μερικά από τα πιο δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα όχι μόνο της Ηλείας, αλλά και της Πελοποννήσου, που φέτος είναι ο Νο1 προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη.

Τόνοι άμμου δημιουργούν μια ακτογραμμή που φαντάζει ατελείωτη, ενώ πίσω της θα συναντήσετε μερικά από τα καλύτερα spa resorts και ξενοδοχεία της χώρας, αλλά κι αρκετά καταστήματα, εστιατόρια, ακόμα και κάμπινγκ, για τους λάτρεις της φύσης.

Αυτή η κοσμοπολίτικη γωνιά της Ηλείας συχνά αποκαλείται ”Μύκονος της Πελοποννήσου”. Αυτό συμβαίνει διότι έχει τις προοπτικές να αποκτήσει αίγλη παρόμοια με αυτή του αγαπημένου νησιού και κινείται σταθερά προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Το χειμώνα στην Κουρούτα δεν θα συναντήσετε πάνω από εκατό οικογένειες, πράγμα που φαντάζει αδιανόητο τον Αύγουστο, όταν η περιοχή βουλιάζει από τουρίστες. Μεζεδοπωλεία και καλόγουστα μπαράκια στον πεζόδρομο, ένα μεγάλο λούνα παρκ, ιππικός όμιλος είναι μερικά από τα αγαπημένα στέκια των επισκεπτών της Κουρούτας.

Ακριβώς δίπλα της θα συναντήσετε το Παλούκι, ένα γραφικό λιμανάκι με ένα γνωστό κάμπινγκ.

Ο Πύργος βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από εδώ.

i-diakopes.gr

Ιδέες λευκού & μπεζ μπάνιου για αστραφτερό χώρο

Κάντε το Δωμάτιο σας Σουίτα Πέντε Αστέρων Εύκολα και Οικονομικά!