in

Πώς είναι να ζεις σε γυάλινο θόλο;

Με μια εκκλησία δίπλα και το δημαρχείο προς την άλλη κατεύθυνση, το σαλόνι της Hannah Krutmann’s έχει καθαρή θέα δύο γιγαντιαίων ρολογιών. «Τι προνόμιο να γνωρίζεις πάντα την ώρα!», λέει.

Η διαμονή σε ένα γυάλινο σπίτι έχει πολλά άλλα οφέλη. Τα ηλιοβασιλέματα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Υπάρχουν επίσης αξιοθέατα των ορόσημων του Βερολίνου, όπως ο Πύργος της τηλεόρασης και το Potsdamer Platz. Οι ηλιόλουστες μέρες φωτίζονται με μια μπάλα disco που κρέμεται από την οροφή, ενώ οι βροχερές κάνουν ένα χαλαρωτικό τοπίο ήχου για να χαλαρώσει στον καναπέ. Πώς λοιπόν η Krutman τύχη με αυτό το ελαφρύ στολίδι;

 

Τον Οκτώβριο του 2019, όταν η Krutmann, συνιδρύτρια του έντυπου περιοδικού Almost 30 και P.R του πρακτορείου Almost και η συνεργάτρια της έψαχναν σπίτι, η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αλλά η υπομονή και η επιμονή απέδωσαν. Μετά από ένα μήνα εντατικής αναζήτησης, παρακολούθησαν μια παρουσίαση αυτού του διαμερίσματος με γυάλινο θόλο, το οποίο είχε την κορυφαία προτεραιότητά τους: φως, φως και περισσότερο φως. «Όταν μπήκα στο χώρο την ημέρα της προβολής, το ερωτεύτηκα», λέει. “Ήταν ένα κρύο πρωί τον Οκτώβριο και ο ήλιος πλημμύριζε και ζέσταινε ολόκληρο το διαμέρισμα.”

Υπήρχαν 10 ακόμη άτομα στην προβολή, αλλά αμέσως μετά το ραντεβού, η Krutmann και η φιλη της έστειλαν την αίτησή τους. Λίγες ώρες αργότερα τους προσφέρθηκε συμβόλαιο ενοικίασης.

Photography by Hannah Krutmann
Photography by Hannah Krutmann

Υπάρχουν πάντως μειονεκτήματα σε όλα, ακόμη και ένα διαμέρισμα με γυάλινο θόλο γεμάτο φυτά πλημμυρίζει σε απαλά ουδέτερα.

Πρώτον, ο χώρος μπορεί να θερμανθεί γρήγορα το καλοκαίρι. Τα ανοιχτά παράθυρα μπορούν να καταπολεμήσουν τόσο πολύ το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την Krutmann. «Είναι καλό που είμαι κορόιδο για μια παλέτα παστέλ των δεκαετιών του ’70 που έχει ξεφλουδίσει», λέει.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Krutmann, ωστόσο, είναι η αποθήκευση. Ενώ το σπίτι είναι αρκετά μεγάλο – πάνω από 1.000 τετραγωνικά πόδια – οι περισσότεροι από τους τοίχους έχουν κλίση ή από γυαλί, αφήνοντας έλλειψη ραφιών και ντουλαπιών. «Σε γενικές γραμμές, προσπαθώ να έχω αντικείμενα που φαίνονται διακοσμητικά, ακόμα κι αν είναι πράγματα για καθημερινή χρήση, όπως είδη κουζίνας», λέει. “Όταν φαίνεται ωραίο, δεν με πειράζει αν δεν μπορώ να το βάλω πίσω από μια πόρτα.”

Photography by Hannah Krutmann
Photography by Hannah Krutmann
Photography by Hannah Krutmann
Photography by Hannah Krutmann
Photography by Hannah Krutmann

Η ιστορία του κτηρίου είναι λίγη μυστήρια για την Krutmann, αλλά πιστεύει ότι ο γυάλινος θόλος προστέθηκε στη δεκαετία του ’90, όταν ο τελευταίος όροφος μετατράπηκε σε διαμερίσματα. «Η φήμη λέει ότι οι προηγούμενοι ενοικιαστές αγαπούσαν επίσης το μέρος και έμειναν για 10 χρόνια.”

Λέει ότι μόλις αρχίσετε να παρακολουθείτε τους γυάλινους θόλους, μπορείτε να εντοπίσετε αρκετά στο Βερολίνο. «Ακόμα και πρόσφατα είδα ένα ολόκληρο γυάλινο σπίτι πάνω από ένα κτίριο που δεν απέχει πολύ από εδώ», λέει.

domino.com

8 κόλπα για την ηλεκτρική σκούπα που θα σας λύσουν τα χέρια.

Πότε στολίζουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο;