in

Να βάψω ή να κολλήσω;Bρείτε τη λύση που απαντά καλύτερα στις ανάγκες σας.

Το ένα με άπειρες δυνατότητες χρωματικών συνδυασμών, το άλλο με πλούσια μοτίβα για να υιοθετήσετε το στυλ που σας αρέσει. Διαβάστε και αποφασίστε: Να κολλήσω ή να βάψω; Αυτά είναι τα μεγάλα… διλήμματα.

Ολα τα στοιχεία του σπιτιού, κουφώματα, σοβατεπί κ.λπ., παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου, γι' αυτό μην τα παραμελείτε στις χρωματικές επιλογές σας.
Ολα τα στοιχεία του σπιτιού, κουφώματα, σοβατεπί κ.λπ., παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χώρου, γι’ αυτό μην τα παραμελείτε στις χρωματικές επιλογές σας.

ΧΡΩΜΑ Δεν υπάρχει τίποτα πιο γρήγορo για να μεταμορφώσετε έναν τοίχο από μια δόση – μικρή ή μεγαλύτερη – χρώματος στον τοίχο ενός δωματίου. Επιλέξτε έντονους τόνους για να ζωηρέψετε τη διάθεσή σας ή απαλά παστέλ για ένα πιο ρομαντικό και ήρεμο περιβάλλον. Δεν θα σας κοστίσει ακριβά – ιδιαίτερα αν αποφασίσετε να βάλετε οι ίδιοι ένα χεράκι. Το μικρό κόστος και το άμεσο αποτέλεσμα είναι τα δύο μεγαλύτερα πλεονέκτημα του βαψίματος.

Προτού αρχίσετε, όπως σας έχουμε ξαναπεί, προστατέψτε πρίζες και κουφώματα με την ειδική ταινία. Αφαιρέστε καρφιά, επιδιορθώστε τυχόν ζημιές, τρίψτε και προετοιμάστε τους τοίχους για να φτιάξετε μια ομοιόμορφη βάση που θα υποδεχτεί το φρέσκο χρώμα. Kαι μια που μιλάμε για βάση, αν ο τοίχος είχε αρκετή επισκευαστικά θέματα, καλύτερα να περάσετε την επιφάνειά του ένα χέρι με αστάρι νερού για να γίνει ομοιογενής και λεία.

Επίσης, με το βάψιμο του τοίχου μπορείτε να επιτύχετε πολύ περισσότερα από το να βάλετε απλώς χρώμα στον χώρο σας. Ετσι, χρησιμοποιώντας σφουγγάρι, στένσιλ, ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα θα δημιουργήσετε διαφορετικές τεχνοτροπίες και φυσικά οπτικά εφέ, αποχαιρετώντας για πάντα τους μονότονους τοίχους – και μάλιστα, γρήγορα και οικονομικά.

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μεινονέκτημα που έχει το βάψιμο είναι η ακαταστασία που δημιουργείται. Ωστόσο, αν είστε προσεκτικοί κυρίως με κάποιες ποιότητες χρωμάτων που είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν, π.χ. λαδομπογιά, πλαστικόχρωμα.

Οι ταπετσαρίες έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο, συνεπώς το κόστος μιας πιο ακριβής ταπετσαρίας καλό είναι να το θεωρήσετε επένδυση και όχι απλώς ένα αξεσουάρ.
Οι ταπετσαρίες έχουν μεγάλη αντοχή στο χρόνο, συνεπώς το κόστος μιας πιο ακριβής ταπετσαρίας καλό είναι να το θεωρήσετε επένδυση και όχι απλώς ένα αξεσουάρ.

ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ Δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση μέσα σε ένα δωμάτιο, από μια ταπετσαρία – ακόμα κι αν βρίσκεται μόνο σε ένα τοίχο. Επίσης, έχει το πλεονέκτημα ανάλογα με τα μοτίβα που θα διαλέξετε να προσδίδει ζεστασιά ή χαρακτήρα σε ένα χώρο.

Σκεφτείτε πώς μεταμορφώνει τον χώρο τοποθετώντας απλώς και μόνο μια χάρτινη πολύχρωμη μπορντούρα στη μέση περίπου ενός τοίχου. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορείτε να επιτύχετε με μια ολόκληρη επιφάνεια.

Τα νέα υλικά κάνουν πλέον ανταγωνιστικη την ταπετσαρία, καθώς κάνουν μια ταπετσαρία να κοστίζει ακριβότερα από ένα χρώμα αλλά έχουν και διπλάσια ή τριπλάσια αντοχή στον χρόνο. Συνεπώς, αν τη φροντίσετε σωστά, μπορεί να διατηρηθεί έως και δέκα χρόνια (ίσως και περισσότερο)!

Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζονται οι χώροι με σκληρή χρήση, π.χ. κουζίνα, μπάνιο, εξαιτίας της υγρασίας. Ωστόσο, αν διαλέξετε «έξυπνα» τα μοτίβα της, π.χ. μεγάλα πολύχρωμα pattern, μπορείτε να κρύψετε τυχόν λεκέδες που μπορεί να δημιουργηθούν από υδρατμούς ή απροσεξία.

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας ακόμα χώρος, όπου η ταπετσαρία μπορεί να δεχτεί σκληρή… επίθεση. Επιλέξτε μία πλενόμενη και με τη λογική των μοτίβων όπως και στην κουζίνα ή το μπάνιο – κυρίως για φθορές – θα ξεμπερδέψετε για αρκετό καιρό.

Από την άλλη, η ταπετσαρία θέλει μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση. Ιδιαίτερα αν το χαρτί της ή το υλικό της είναι βαριά ίσως χρειαστούνν δύο άτομα για να κολλήσουν σωστά (στην ευθεία) τα μοτίβα της.

Επίσης, αν αποφασίσετε να την τοποθετήσετε μόνοι σας χρειάζεται προσοχή και πολύ καλό βούρτσισμα απέξω ώστε να βγουν όλες οι φυσαλίδες και να μην έχετε ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα – οι φυσαλίδες μπορεί να βγουν και με το πέρασμα του χρόνου, μόλις θα αρχίσει να χαλαρώνει το χαρτί. Το καλό βούρτισμα αφαιρεί τον αέρα και δεν θα έχετε πρόβλημα ούτε με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το μειονέκτημά της είναι το γεγονός ότι αφαιρείται σχετικά δύσκολα και στη συνέχεια χρειάζεται αρκετή δουλειά ο τοίχος για να φύγει η κόλλα και να λειανθεί η επιφάνειά του. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, τα νέα υλικά αφαιρούνται ευκολότερα με αποτέλεσμα να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά ακόμα και την ίδια ταπετσαρία αν αφαιρέσετε καλά τα υπολείμματα κόλλας. Φυσικά, παίρνετε ό,τι πληρώνετε!..

Ποιος κερδίζει; Μα το τι σας αρέσει είναι εντελώς υποκειμενικό, συνεπώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Αν μπορούμε να προτείνουμε μια λύση αυτή είναι ο συνδυασμός τους. Βάλτε χρώμα στο σπίτι και επιλέξτε ποια σημεία κάθε δωματίου θα ντύσετε με ταπετσαρία για να ανεβάσετε ακόμα περισσότερο την αισθητική του. Με αυτό τον τρόπο, ακόμα και μια πιο ακριβή ταπετσαρία δεν θα σας κοστίσει πολύ σε μικρή ποσότητα.
Via

Ένα μικρο και χαριτωμένο σπίτι με ρετρό πινελιές

Έξυπνες λύσεις για μικρούς χώρους