,

Η πιο εντυπωσιακή πολυκατοικία στα Πετράλωνα που θυμίζει γλυπτό

Είναι μια από τις παλαιότερες συνοικίες της Αθήνας με σχετικά χαμηλή δόμηση και ποικιλία ως προς τον χαρακτήρα και την αισθητική της που καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας της Αθηναϊκής αρχιτεκτονικής από την προπολεμική εποχή μέχρι σήμερα.

Το H_50 είναι μια πολυκατοικία στα Πετράλωνα, στην ιστορική, πυκνοκατοικημένη και χαμηλής δόμησης περιοχή της Αθήνας, που γειτνιάζει με το λόφο του Φιλοπάππου.

Το γραφείο 314 Αrchitecture Studio φιλοδοξεί να κάνει ακόμη μια προσθήκη στην ποικιλομορφία της περιοχής με ένα πρότζεκτ που πειραματίζεται με τους όγκους και τη γεωμετρία.

Το κτίριο περιλαμβάνει δύο διώροφες κατοικίες από 105 τμ η καθεμία κι ένα Roofgarden. Στο ισόγειο διαμορφώνεται η είσοδος στο κτίριο κι ένας ελεύθερος χώρος πυλωτής.1038261_7l

Όλοι οι χώροι των διαμερισμάτων εκτονώνονται στους εξώστες που τοποθετούνται στη νοτιοανατολική πλευρά του οικοπέδου. Μεταλλικά σκίαστρα παρέχουν ηλιοπροστασία, ενώ ενισχύουν την μονολιθικότητα του όγκου, και παράλληλα παρέχουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα.

Η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.1038264_5l

Ο αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης μας εξηγεί την ιδιαιτερότητα και τη φιλοσοφία του H_50: «Το κτίριο που προτείνουμε δημιουργεί έναν έντονο μορφολογικό διάλογο μεταξύ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής γλώσσας του κτιρίου και υφιστάμενης αρχιτεκτονικής ποιότητας τονίζοντας και διευρύνοντας την αρχιτεκτονική ποικιλομορφία της περιοχής.1038266_3l

Η μελέτη ξεκίνησε με την βιωματική ανάγνωση της περιοχής. Κατά την επίσκεψη στον λόφο του Φιλοπάππου, ο οποίοςβρίσκεται πάνω από το οικόπεδο, μας κίνησε το ενδιαφέρον η γεωμορφολογία του φυσικού τοπίου και συγκεκριμένα ο διάλογος των σκληρών πρισματικών επιφανειών του ακατέργαστου βράχου και της ήπιας ανάγλυφης επιφάνειας του εδάφους. Η κεντρική ιδέα που προέκυψε ήταν η δημιουργία ενός μονολιθικού γλυπτού, επηρεασμένου από τα ακατέργαστα κομμάτια μαρμάρου.1038267_2l

Έτσι ο όγκος διαμορφώνεται από έναν διάλογο που δημιουργείται μεταξύ των επίπεδων τριγωνικών και κύλων επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές δέχονται μιαεπιμέρους κατεργασία ως προς την υφή όπου λείες και στιλπνές επιφάνειες έρχονται σε αντίθεση με τις αδρές αποδίδοντας την φυσική υπόσταση του μη επεξεργασμένου μαρμάρου.»1038269_14l

1038270_12l

1038272_10l

1038276_8l

Construction / development: SUCH
Αρχιτεκτονική μελέτη: 314 architecture studio
Ομάδα σχεδιασμού: Παύλος Χατζηαγγελίδης, Γιώτα Χαλά, Θεοδώρα Παπαδοπούλου, Στέλιος Διλιντάς, Αγγελική Κοκκώση, Andreea Bratu, Τζωρτζίνα Γιασσιά, Karoline Kalionyte, Ορέστης Αναστασίου, Carlos Celles Marti-Belda, Μιχαήλ Κίκας, Χριστόφορος Σπυράκος, Στεφανιά Κοντινού.
Στατική μελέτη: Φωτεινή Καραγιάννη
Μηχανολογική μελέτη: Box engineering

lifo.gr

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
loading...

Mέσα στο Fallingwater: το διασημότερο σπίτι της Αμερικής

Το πριν και το μετά ενός πολυτελούς γραφείου