in

Η νέα ηλιακή οροφή της Tesla

Μία σκεπή εξίσου οικονομική με τη σκεπή από κεραμίδια και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Elon Musk, τα νέα ηλιακά πλακίδια οροφής της Tesla θα είναι προσιτά από τον μέσο ιδιοκτήτη.

Ο Musk έχει ήδη δηλώσει ότι το κόστος τους θ’ ανέρχεται περίπου στο ίδιο με εκείνο μίας σκεπής από κεραμίδια.

Όπως ισχύει για πολλά παρόμοια έργα, έχουν υπάρξει αρκετές καθυστερήσεις στην κατασκευή ηλιακών οροφών.

Όταν ο Musk ανακοίνωσε αρχικά την κατασκευή, το 2017, υποτίθεται ότι η εταιρεία θα ξεκινούσε την παραγωγή τους τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018. Ωστόσο, η Tesla συνάντησε ορισμένα εμπόδια κατά το στάδιο της κατασκευής και η υλοποίηση του έργου καθυστέρησε επί δύο συναπτά χρόνια.

Ο Musk εξηγεί ότι ο λόγος της καθυστέρησης ήταν η ανάγκη του να βεβαιωθεί ότι θα προσέφερε το βέλτιστο δυνατό προϊόν της αγοράς.

Συγκεκριμένα, ήθελε να βεβαιωθεί ότι η οροφή θα διαρκούσε 30 χρόνια χωρίς ανάγκη αντικατάστασης.

Στη διάρκεια μίας φετινής συνάντησης μετόχων, ο Musk δήλωσε ότι η διαδικασία της εκπλήρωσης των φιλόδοξων στόχων που η ίδια η εταιρεία είχε θέσει υπήρξε πολύ επίμοχθη.

«Σύντομα θα ολοκληρώσουμε την τρίτη έκδοση της ηλιακής οροφής. Η δημιουργία ενσωματωμένου κυττάρου στα πλακίδια της οροφής, καλής αισθητικής και τριακονταετούς διάρκειας είναι ένα αρκετά δύσκολο τεχνολογικό πρόβλημα. Είμαι ενθουσιασμένος με την τρίτη έκδοση της ηλιακής οροφής».

«Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία ίδιου ή και χαμηλότερου κόστους σχεδιασμού με μία συμβατική οροφή συν τα λειτουργικά έξοδα.

Πρόκειται για μία από τις πιο οικονομικές στέγες που διατίθενται στο εμπόριο. Έτσι, μπορεί κάποιος να έχει μία εξαιρετική οροφή με μεγαλύτερη οικονομία σε σχέση με μία λίγο οικονομικότερη οροφή συν τα κοινόχρηστα», εξηγεί ο Musk στο περιοδικό electreck.

Η ανθεκτικότητα της οροφής θα έχει εγγύηση για μία ζωή, καθώς και εγγύηση παραγωγής ενέργειας για περισσότερο από τριάντα χρόνια, μετά την πάροδο των οποίων ίσως χρειαστεί επισκευές.

Όταν αρχικά προτάθηκε η ιδέα, η Tesla είχε εκτιμήσει ότι το κόστος της οροφής θ’ ανέρχεται περίπου στα 19.86 ευρώ ανά τετραγωνικό πόδι, το οποίο είναι αρκετά ακριβό.

Προκειμένου ν’ αντισταθμίσουν άλλες τιμές της βιομηχανίας, η μέση στέγη από κεραμίδια μπορεί να κοστίζει το ελάχιστο 3.63 ευρώ ανά τετραγωνικό πόδι, ενώ ένα πλακίδιο οροφής μπορεί περιστασιακά ν’ ανέρχεται στα 18.17 ευρώ ανά τετραγωνικό πόδι.

Ηλιακό πάνελ. Φωτογραφία από το διαδίκτυο.

Αν κατά τον Musk το κόστος μπορεί να μειωθεί τόσο ώστε ν’ αντιστοιχήσει στο κόστος μίας συμβατικής οροφής, τότε πρόκειται για μία σημαντική μείωση κόστους. Αν καταφέρει να εισάγει την τιμή αυτή στην αγορά, τότε θ’ ανατρέψει τα δεδομένα για τον μέσο καταναλωτή, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στην ηλιακή τεχνολογία, θ’ αντικαταστήσει όμως κάποια στιγμή τη στέγη του με ηλιακή ούτως ή άλλως.

Αναλύοντας στοιχεία του οργανισμού Bloomberg New Energy Finances (BNEF) του 2016 προκύπτει ότι η ηλιακή ενέργεια συνιστά ήδη τον οικονομικότερο τρόπο παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), έως το 2050 η πρωταρχική πηγή ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα θα προέρχεται από τον ήλιο.

Αν και τα παραπάνω είναι αισιόδοξα νέα, σε ορισμένους ανθρώπους ο αριθμός αυτός μοιάζει ουτοπικός, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή η ηλιακή ενέργεια συνιστά λιγότερο από το 1% στην αγορά ενέργειας.

Πρόσφατες πρωτοπορίες στην ηλιακή ενέργεια καθιστούν την έκλυση ενέργειας από τον ήλιο αποδοτικότερη και οικονομικότερη, γεγονός που με τη σειρά του καθιστά την τεχνολογία πιο προσιτή στον μέσο καταναλωτή.

Η ηλιακή ενέργεια διαφέρει από τις υπόλοιπες πηγές ενέργειας, καθώς η παροχή της είναι ανεξάντλητη. Αυτή η απεριόριστη παροχή ενέργειας μπορεί πράγματι να προκαλέσει τόσο μεγάλη πτώση των τιμών της ενέργειας ώστε να καταστεί διαθέσιμη σε όλους.

Όπως ισχύει για κάθε τεχνολογία, η αξιοποίηση του ηλεκτρισμού από τον ήλιο θα εξακολουθήσει, με την ανάπτυξη και την τελειοποίησή της, να γίνεται ολοένα οικονομικότερη.

Φωτοβολταϊκό-θερμικό σύστημα υψηλής συγκέντρωσης

Μία νέα μορφή ηλιακού πάνελ θα μπορούσε να καταστήσει την τεχνολογία ακόμη πιο αξιόπιστη. Το νέο φωτοβολταϊκό-θερμικό σύστημα υψηλής συγκέντρωσης (High Concentration Photo–Voltaic Thermal System, HCPVT) που δημιουργήθηκε από ερευνητές της εταιρείας ΙΒΜ (International Business Management) αποδίδει πολύ καλύτερα σε σχέση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ που διατίθεται σήμερα στο εμπόριο.

Σύμφωνα με μηχανικούς, το νέο ηλιακό σύστημα μπορεί να μεγιστοποιήσει την ηλιακή ενέργεια κατά 2000 έως 5000 φορές.

Το σύστημα λειτουργεί με τη χρήση εκατοντάδων μικροσκοπικών ηλιακών κυττάρων τα οποία διαρκώς ψυχραίνονται, επιτρέποντας την παραγωγή περισσότερης ενέργειας σε σχέση με τα συμβατικά πάνελ.

Τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ παρουσιάζουν πρόβλημα με την απορρόφηση όλης της διαθέσιμης ενέργειας καταφέρνοντας ν’ αξιοποιήσουν μικρό μόνο ποσοστό της ενέργειας που βρίσκεται εντός της εμβέλειάς τους. Το νέο αυτό σχέδιο μπορεί να συγκεντρώσει πολύ περισσότερη ενέργεια χωρίς να σπαταλά την πλεονάζουσα.

Η ελβετική ομοσπονδιακή επιτροπή για την τεχνολογία και την καινοτομία έχει προσφέρει επιχορήγηση ύψους 218.078.73 ευρώ για την προώθηση της ανάπτυξης του έργου, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια μέρα η τεχνολογία αυτήν θα τροφοδοτεί με δωρεάν ενέργεια τον κόσμο.

 source

  flowmagazine.gr

Βάλτε τέχνη στο μπάνιο

Απίθανες ιδέες για ανανέωση κρεβατοκάμαρας