Garden rules: Τα 5 κοινά λάθη που κάνουμε στη φροντίδα των φυτών μας το καλοκαίρι

Είναι γεγονός ότι οι θερινοί μήνες λειτουργούν συνήθως στο μυαλό μας ως ένα βασικό εμπόδιο για την ομαλή ανάπτυξη των φυτών στην κατοικία μας. Είναι αλήθεια ότι η υπερβολική ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει ζημιά, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προστατεύονται. Πέρα όμως από τη συνθήκη του καλοκαιριού αυτή καθαυτή, πολλοί από εμάς πέφτουμε σε συχνά ατοπήματα όσον αφορά την φροντίδα τους, ενισχύοντας, έτσι, ακόμη πιο πολύ την υγιή ρουτίνα φροντίδας τους.

Ας δούμε μαζί τα 5 κοινά λάθη, τα οποία κάνουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μπλοκάρουμε τις υγιείς συνθήκες επιβίωσης των φυτών μας…

Υπερβολικό πότισμα

La Madreselva

Είναι αλήθεια ότι το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως σάπισμα των ριζών, ασθένειες των φυτών και προσέλκυση μη χρήσιμων παρασίτων, όπως είναι τα σαλιγκάρια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ποτίζουμε βαθιά αλλά σπάνια, αφήνοντας το έδαφος να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμάτων.

Ειδικά αυτήν την εποχή, στην οποία οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατακόρυφα, είναι σημαντικό να οργανώσουμε το τακτικό πότισμα των φυτών μας. Κατάλληλες ώρες για να ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία αποτελούν οι πιο δροσερές στιγμές της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί, αργά το βράδυ. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο συχνά πρέπει να ποτίζονται τα φυτά στην πραγματικότητα, επειδή εξαρτάται από την ακριβή θερμοκρασία, αλλά συνήθως ένα καλό πότισμα τρεις φορές την εβδομάδα θα τα κρατήσει ενυδατωμένα. Για να ξέρουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, μια έξυπνη λύση είναι να ψηλαφίσουμε το χώμα, ούτως ώστε αν είναι υγρό, να προχωρήσουμε.

Υπερβολικά κοντό κούρεμα του γρασιδιού

Όταν το γρασίδι δεν είναι κουρεμένο πολύ κοντό είναι πολύ πιο ανθεκτικό στη ζέστη και την έκθεση στο ηλιακό φως, διαθέτει βαθύτερες ρίζες, οι οποίες είναι σε θέση να συγκρατούν και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά, εξασφαλίζοντας ότι είναι σε θέση να αντέξουν καλύτερα τις παρατεταμένες περιόδους ζέστης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι καλό να αποφεύγουμε να κόβουμε κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα θερμών περιόδων, και όταν το κάνουμε, πρώτα ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε ρυθμίσει τις λεπίδες της κουρευτικής μηχανής μας σε υψηλή ρύθμιση.

Δεν εφαρμόζουμε στρώσιμο του χώματος

Το στρώσιμο του χώματος είναι απαραίτητο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους, καταστέλλει τα ζιζάνια και μετριάζει τη θερμοκρασία του εδάφους. Ένα στρώμα οργανικού mulch ή ακόμη και άχυρο μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη διατήρηση της υγρασίας και στην προστασία των ριζών των φυτών από την έντονη ζέστη.

Έλλειψη παροχής σκιάς

Αν και λίγη ηλιοφάνεια είναι πολύ καλή για τα φυτά, η υπερβολική μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα και να εμποδίσει την ανθοφορία τους. Εάν οι θερμοκρασίες υπερβούν τους 32°C, τα φυτά πρέπει να προστατεύονται από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να τους δίνετε σκιά κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ομπρέλα βεράντας ή, αν είναι σε γλάστρες, να τα τοποθετήσουμε σε ένα σκιερό μέρος του κήπου μας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πανιά σκίασης και ειδικά καλύμματα.

Πολύ βαθιά φύτευση στο χώμα

Αν είστε σχετικά νέοι στην κηπουρική, ένα συνηθισμένο λάθος είναι να φυτεύετε πολύ βαθιά στο έδαφος. Η πολύ βαθιά φύτευση στο χώμα μπορεί να προκαλέσει την απονεύρωση των φυτών σας, με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη ή ακόμα και τον θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει την αδυναμία του φυτού να έχει πρόσβαση στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το νερό που χρειάζεται για να επιβιώσει – ένα πρόβλημα που εντείνεται ακόμη περισσότερο στη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών.

glow.gr

Μια easy-living κατοικία στην καρδιά της Πορτογαλίας με γαλήνια ατμόσφαιρα

Εδώ και 50 χρόνια έχτιζε ένα υπόγειο κάστρο με σήραγγες -Τώρα θέλουν να τον διώξουν