Εσείς Γνωρίζετε γιατί ΟΛΑ τα Παλιά Κάστρα έχουν Περιστρεφόμενες Σκάλες; Μόλις μάθετε τον λόγο που τις Κατασκεύαζαν έτσι, θα Πάθετε Πλάκα!

Αν έχετε εξερευνήσει ένα πραγματικό μεσαιωνικό κάστρο ή έστω έχετε δει σε ταινίες ή φωτογραφίες, ίσως θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλά έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά.

Από μεγάλες γέφυρες και επιβλητικούς πέτρινους τοίχους, τα μεσαιωνικά κάστρα είναι έργα τέχνης και παράλληλα εντυπωσιακά έργα μηχανικής.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ίσως δεν είχατε δώσει σημασία και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα. Όλες οι σκάλες είναι σχεδιασμένες δεξιόστροφα, με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο: την ασφάλεια.

Αποδεικνύεται ότι η κατεύθυνση της σκάλας σχεδιάστηκε για να γίνει πιο δύσκολο για τον εισβολέα να ανέβει τις σκάλες και να παλέψει με το ξίφος του.

Αν το χέρι που κρατούσαν το ξίφος (συνήθως το δεξί) έβρισκε στο καμπυλωτό τοίχος, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να κάνει γρήγορη επίθεση και να παλέψει με το ξίφος του.

Όποιος θα κατέβαινε τις σκάλες θα είχε το πλεονέκτημα, καθώς με το χέρι που κρατούσαν το ξίφος θα ήταν από την εξωτερική πλευρά του τοίχους, δίνοντάς τους περισσότερο χώρο για να αποκρούσουν την επίθεση.

Ανεβαίνοντας δεξιόστροφα, ο επιτεθείς θα εξέθετε περισσότερο μέρος του σώματός του και θα ήταν πιο εύκολο για τον υπερασπιστή του κάστρου να χτυπήσει τον εισβολέα. 

Φυσικά δε ήταν όλοι οι εισβολείς δεξιόχειρες, αλλά αναμφίβολα ήταν μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, που θα βοηθούσε σε πολλές επιθέσεις.

Επιπλέον στη δεξιόστροφη κατεύθυνση, η δομή του κάθε σκαλοπατιού έπαιζε και αυτή ρόλο άμυνας. Οι σκάλες ήταν σχεδιασμένες να έχουν άνισα σκαλοπάτια, κάποια ήταν ψηλότερα, ενώ άλλα ήταν πιο χαμηλά.

Αυτό έδινε το πλεονέκτημα σε όσους ήταν εξοικειωμένοι με το κάστρο να κινούνται γρήγορα σε περίπτωση επίθεσης. Για όσους έκαναν την επίθεση όμως, ο κακός φωτισμός στις σκάλες και τα άνισα σκαλιά θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα να σκοντάψουν ή να χάσουν την ισορροπία τους.

Για περισσότερα συναρπαστικά γεγονότα για τα μεσαιωνικά κάστρα, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο: 

Credit: Simplemost

Κατέστρεψε την είσοδο του σπιτιού του, αλλά περιμένετε μέχρι να δείτε το τελικό αποτέλεσμα!

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν ένα σπίτι, δεν έχουν στο μυαλό τους δραστικές αλλαγές. Θέλουν απλά να μετακομίσουν και να τελειώνει η υπόθεση. Υπάρχουν...

Τοποθετεί ένα μπαλόνι μέσα σε ένα δοχείο. Και ο λόγος είναι καταπληκτικός (photos)

Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες κατά γράμμα, αν θέλεις να δώσεις μία πιο cosy νότα στο σπίτι σου. Άπλωσε μία λαδόκολλα Λιώσε κερί μέσα σε ένα δοχείο Γέμισε ένα...

Η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο

  Το Metropol Parasol στη Σεβίλλη της Ισπανίας, είναι η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο. Μοιάζει σαν μια τεράστια κηρήθρα, που προστατεύει ένα πλήθος κατασκευών...

Δείτε τι Στιλ Έχουν τα Σαλόνια σε Κάθε Χώρα του Κόσμου

Κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και αναμφισβήτητα τις δικές της διακοσμητικές τάσεις. Μπορεί να υπάρχουν κοινές τάσεις ανά τον κόσμο, ωστόσο αυτό που...

Ιδέες από ένα μικρο ισόγειο διαμέρισμα

Ένα μικρό ισόγειο διαμέρισμα, που είναι και φίνο και κομψό και που μου άρεσε πολύ σου έχω εδώ. στο οποίο σε συμβουλεύω να προσέξεις ιδιαιτέρως -Το...

Έξυπνο κόλπο για την σακούλα σκουπιδιών

Το μάζεμα και πέταμα των σκουπιδιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγγαρείες του σπιτιού που ο καθένας θα ήθελε να αποφύγει. Ειδικά όταν η σακούλα...
close