Ένας στάβλος του 1903 μετατρέπεται σήμερα σε cosy πέτρινη κατοικία

Η ομάδα του γραφείου EC Interiors δημιούργησε το εντυπωσιακό “Old Byre Project” στο Φανάρι Καρδίτσας, διασταυρώνοντας την τοπική παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική και τη λειτουργικότητα.

Στο μαγευτικό Φανάρι Καρδίτσας, ένα παλιό βουστάσιο του 1903, ανακατασκευάστηκε και μεταμορφώθηκε σε μια μικρή αλλά απόλυτα λειτουργική πέτρινη κατοικία γεμάτη θαλπωρή. Το κάποτε παραδοσιακό κτίσμα, που είχε εγκαταλειφθεί με την πάροδο του χρόνου, άλλαξε όψη και απέκτησε ζωή χάρη στις παρεμβάσεις του γραφείου EC Interiors.

Η απλότητα, η λειτουργικότητα και η αντοχή στον χρόνο, είναι οι κατευθύνσεις που ακολουθεί ο νέος σχεδιασμός της Εβελίνας Χατζηγούλα και των συνεργατών της, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στο υπάρχον κτίσμα και την τοπική παράδοση που το χαρακτηρίζει.

Στο εσωτερικό του σπιτιού, η μοντέρνα αισθητική και η απλότητα συναντά την παράδοση δημιουργώντας ένα νέο σύνολο. Γήινοι και θερμοί τόνοι χρωμάτων συνδυάζονται με το απαλό γκρι των κύριων χώρων, τονίζοντας ακόμη περισσότερο την πέτρα και το ξύλο που κυριαρχούν.

Ellie Ntoutsi

Η χαρακτηριστική ταΐστρα των ζώων, αναπόσπαστο στοιχείο ενός σταύλου, διατηρείται και μετατρέπεται σε καναπέ με κρυφό αποθηκευτικό χώρου.

Η ορθογώνια επιμήκης κάτοψη του σπιτιού, χωρίζεται νοητά στα δύο: χώρος διημέρευσης/ καθιστικό, χώρος ανάπαυσης/ υπνοδωμάτιο, με τη μικροσκοπική κουζίνα και το λουτρό να λειτουργούν ως διαχωριστική ζώνη μεταξύ των δύο χώρων.

Ellie Ntoutsi

 

Ellie Ntoutsi

Η επιλογή των νέων υλικών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την αντοχή τους στο χρόνο, τον οικολογικό χαρακτήρα της κατασκευής και την επίτευξη υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η επιλογή έγινε με ιδιαίτερη προσοχή ώστε αυτά να ταιριάζουν με τα υπάρχοντα παραδοσιακά υλικά της κατασκευής και να τα συμπληρώνουν αρμονικά. Στην κατοικία, ξεχωρίζει η χρήση της πέτρας και του ξύλου, υλικά ντόπια και ανθεκτικά στο χρόνο, τα οποία συνδυάζονται με νέα κονιάματα, κουρασάνι και το σοβατισμένο σκυρόδεμα των τοιχίων αντιστήριξης της λιθοδομής.

Ellie Ntoutsi

Παραδοσιακά αντικείμενα συντηρούνται, επαναχρησιμοποιούνται και γίνονται ζωντανό μέρος της κατοικίας, αποκτώντας νέα ζωή και χρήση.

Το κόκκινο της τερακότας στο λουτρό, μια αναφορά στα παραδοσιακά κεραμικά, επιχειρεί τη σύνδεση με τον τόπο και τη συνέχεια στον χρόνο.

Ellie Ntoutsi
Ellie Ntoutsi

Η αυλή, ανακατασκευάστηκε και διαμορφώθηκε ώστε να μπορεί να υποστηρίξει υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών του χρόνου. Δημιουργήθηκε ένα πλακόστρωτο υπαίθριο καθιστικό με αναφορές σε παλιό καφενείο χωριού, και με πλούσια φύτευση η οποία αποτελείται από τοπικά φυτά και μια κληματαριά που ξυπνά τις μνήμες του τόπου.

Ellie Ntoutsi

source popaganda.gr

Παιχνίδι με τα υλικά και τη λεπτομέρεια, σ’ ένα διαμέρισμα 136τ.μ. στις Σέρρες

Σεντούκια της γιαγιάς και στοιχεία του σήμερα, σε μια κατοικία του 1900 στα Χανιά