Ένα ιστορικό κτήμα στη Mallorca ανακαινίστηκε υποδειγματικά σε μια καταπληκτική κατοικία

Ηρεμία, καλή τύχη, πολλή εμπιστοσύνη και θάρρος χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η κομψή αποκατάσταση μιας παλαιάς παραδοσιακής ιδιοκτησίας της Mallorca που βρίσκεται σε ένα αγροτικό κτήμα. Την αρχιτεκτονική ανακαίνιση σχεδίασαν οι Bernat Oliver και Javi Márquez, ενώ το interior design επιμελήθηκαν οι Feliu Rullán και Victoria Vidal, ιδιοκτήτες της boutique διακόσμησης και αξεσουάρ, Bon Vivant Concept.

Ο Feliu Rullán και η Victoria Vidal δεν είχαν σχεδιάσει ποτέ ξανά σπίτι, οπότε όταν ένας πελάτης ερωτεύτηκε το κατάστημά τους και τους ζήτησε να σχεδιάσουν το κτήμα του, έμειναν έκπληκτοι. Το οίκημα των 800 τετραγωνικών μέτρων ήταν εν μέρει ερειπωμένο και οι ιδιοκτήτες –μια αυστριακή οικογένεια που περνούσε τα καλοκαίρια της εκεί– ήθελαν όσο το δυνατόν περισσότερη ανανέωση, αλλά είχαν και κοσμοπολίτικες φιλοδοξίες γι’ αυτό.

Με τους ιδιοκτήτες να εμπιστεύονται το δικό τους ένστικτο και τους designers να εμπιστεύονται τόσο τον εαυτό τους όσο και το γούστο των πρώτων, ολόκληρη η διαδικασία κράτησε δύο χρόνια. Μετά από σκληρή δουλειά, το ανακαινισμένο κτήμα έχει πετύχει μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της παραδοσιακής του κληρονομιάς και του κοσμοπολίτικου τρόπου ζωής των ιδιοκτητών χάρη στη μοναδική αντίληψη του μοντερνισμού της Mallorca από τον Rullán και τον Vidal – ένα συναρπαστικό μείγμα αγνών μορφών, φυσικών υλικών και διαχρονικών λεπτομερειών.

Στο αρμονικό και ανεπιτήδευτο ολοκληρωμένο πια έργο, τοπικά ιστορικά στοιχεία διατηρήθηκαν και συμβαδίζουν με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Το Cases de Son Serra βρίσκεται στο νότιο άκρο της οροσειράς Sierra de Tramuntana που έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco στον δήμο Bunyola του νησιού. Πρόκειται για μια τυπική κατασκευή της Mallorca που αρχικά αποτελούσε μια εγκατάσταση που περιλάμβανε εκτός της κατοικίας, αποθηκευτικό χώρο ενώ περιβαλλόταν από παραγωγική γεωργική γη.

Το κτήμα είναι του 1773 και χωρίζεται σε δύο μέρη κάτι το οποίο διατηρήθηκε ανέπαφο. Η πρόσοψη του κύριου τμήματος κοσμείται από ένα ηλιακό ρολόι του 1867 ενώ στο εσωτερικό, μια παραδοσιακή σόμπα της Mallorca μετατράπηκε σε τζάκι.

Η αρχική πέτρα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της βάσης του τζακιού, ενώ μια σειρά από πλάκες πάχους 12 εκατοστών από πέτρα Binissalem (γνωστή ως μάρμαρο της περιοχής) τοποθετήθηκαν στο δάπεδο ως φόρο-τιμής στο γεγονός ότι αυτό το πέρασμα χρησιμοποιούταν από γαϊδούρια για πρόσβαση στο ελαιουργείο του κτήματος.

Το δεύτερο μέρος του κτήματος χρονολογείται το 1909. Το στιλ του είναι πιο περίτεχνο και περιλαμβάνει νεογοτθικά και μοντέρνα στοιχεία. Σε αυτό, βρισκόταν και το παρεκκλήσι που ήταν πολύ ερειπωμένο για να αποκατασταθεί κι έτσι μετατράπηκε σε χώρο spa.

Σε όλο το εσωτερικό, οι designers χρησιμοποίησαν παραδοσιακά, τοπικά υλικά, όπως μασίφ ξύλο, πέτρα Binissalem, σίδερο, ορείχαλκο και κεραμικά. Χρησιμοποίησαν επίσης το Trespol, ένα δάπεδο που μοιάζει με terrazzo από κονιοποιημένη τοπική πέτρα, τσιμέντο και μικρά βότσαλα. Η σύγχρονη και κοσμοπολίτικη αίσθηση της κατοικίας ολοκληρώνεται από τα έπιπλα, την τέχνη και τα διακοσμητικά αξεσουάρ. Η επίπλωση επιμελήθηκε ως επί το πλείστον από το Bon Vivant Concept, συμπεριλαμβανομένης της μπανιέρας, των πάγκων του μπάνιου και του κυρτού τραπεζιού της τραπεζαρίας.

glow.gr

Cliff House στη Σέριφο

Μια easy-living κατοικία στην καρδιά της Πορτογαλίας με γαλήνια ατμόσφαιρα