in

Δείτε πώς ένα ιστορικό κτίριο στην Ισπανία μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη πέτρινη κατοικία

Με την αρχιτεκτονική υπογραφή του Lourdes Martínez Nieto Arquitectura y Diseño

Το όνομα του αρχιτεκτονικού studio “Lourdes Martínez Nieto Arquitectura y Diseño”, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χώρο του design, αλλά και την υψηλή αισθητική, την οποία οι σχεδιαστές ακολουθούν πιστά σε κάθε τους νέα βήμα. Ποτέ ξανά ο συνδυασμός παρόντος-παρελθόντος δε φάνταζε τόσο σύγχρονος και λειτουργικός, γεγονός που αποτυπώνεται σε όλες τους τις σχεδιαστικές απόπειρες.

Γυρνώντας τον χρόνο σχεδόν έναν χρόνο πριν, η αρχιτεκτονική ομάδα του studio κλήθηκε να μετατρέψει ένα παλιό αγροτόσπιτο στην Ισπανία σε μια υπερσύγχρονη κατοικία. Το πρώην αυτό κτίριο βρίσκεται στην περιοχή Muruzábal de Andión και μέχρι πρόσφατα ήταν ανοιχτό για το κοινό για επισκέψεις, ενώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο όλη η τοποθεσία αυτή της Ισπανίας αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία της χώρας, καθώς απαρτίζεται από διατηρητέες κατοικίες.

Φωτογραφίες: ArchDaily

Ολόκληρη η γύρω περιοχή φημίζεται για την ηρεμία που εκπέμπει, αλλά και τη γαλήνια αύρα που κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Είναι ίσως ένα από τα πιο όμορφα χωριά ολόκληρης της Ισπανίας κι ένας προορισμός ιδανικός ακόμα και διακοπές -ό,τι πρέπει για όσους αποζητούν την ηρεμία τους. Η οικογένεια στην οποία ανήκει το σπίτι, διαμένει εδώ και πολλά χρόνια εκεί γι’ αυτό και είχε ανάγκη από ένα μεγάλο makeover που άλλαξε την καθημερινότητά της σε αυτό το κτίσμα.

Όπως φανερώνεται από το φωτογραφικό υλικό, ο βασικός σχεδιασμός του σπιτιού διατηρήθηκε ίδιος μιας και ήταν σχεδόν σε άριστη κατάσταση, παρά το πέρασμα των ετών. Οι επιφάνειες από πέτρα σε μια «ζεστή» απόχρωση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο outdoor σκηνικό, κάνοντας έτσι το σπίτι να δείχνει πολύ πιο οικείο.

Παράλληλα, ο υπέροχος κήπος μετατρέπεται στο ιδανικό καταφύγιο για τις hot summer days, ενώ τις ώρες που ο ήλιος πέφτει η όλη αίσθηση γίνεται ακόμα πιο ρομαντική χάρη στον προσεγμένο φωτισμό, για τον οποίο έχει φροντίσει το studio.

Φωτογραφίες: ArchDaily
Φωτογραφίες: ArchDaily

Εμβαθύνοντας στο εσωτερικό της κατοικίας, η ανακαίνιση γίνεται ολοκάθαρη όπου κι αν στρέψει κανείς τη ματιά του. Βλέπουμε πως το λευκό αποτέλεσε τη βάση των περισσότερων δωματίων, χαρίζοντας έτσι έναν μινιμαλιστικό καμβά, που στην πορεία εξελίχθηκε σε κάτι πιο μοντέρνο και funky. Συγκεκριμένα, μαζί με τις ουδέτερες αποχρώσεις την εμφάνισή του κάνει και το έντονο καφέ, το οποίο εξασφάλισε bold & natural χαρακτήρα σχεδόν σε κάθε γωνία.

Παράλληλα, εξαιτίας της μινιμαλιστικής προσέγγισης, όλο το σπίτι χαρακτηρίζεται, πλέον, για την εκλεπτυσμένη λειτουργικότητα που προσφέρει σε όλα τα μέλη της οικογένειας, χαρίζοντάς της ένα άκρως πρακτικό living, χωρίς ωστόσο να στερείται την αίσθηση της ζεστασιάς. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, τα υπέροχα μπαλκόνια της κατοικίας δίνουν την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να χαίρονται την καλοκαιρινή, χαλαρωτική αίσθηση, έχοντας για θέα τις απέραντες κατάφυτες πεδιάδες αλλά και τον καταγάλανο ουρανό που απογειώνει τις αισθήσεις.

Τα ψηλά ταβάνια και τα πολλά παράθυρα από χώρο σε χώρο είναι ο λόγος για τον οποίο το σπίτι «πλημμυρίζεται» από φυσικό φως, κάνοντάς το να δείχνει τόσο μεγάλο κι ευάερο. Ένα family-friendly περιβάλλον, που λειτουργεί ως η απόλυτη πηγή έμπνευσης, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το πώς μπορούν με επιτυχία να συνδυαστούν οι ψυχροί τόνοι με άλλους πιο θερμούς, διατηρώντας σχεδόν απείραχτη την αρχική μορφή του κτιρίου.

Φωτογραφίες: ArchDaily
Φωτογραφίες: ArchDaily
Φωτογραφίες: ArchDaily

glow.gr

Σπίτι στην Πάτμο σε λευκές και μπλε αποχρώσεις

Δείτε πώς αναβίωσε ένα παραδοσιακό πατητήρι στην Αίγινα