Caravan House στην Αίγινα

Οι Hive Architects (Μιχαήλ Ξηρόκωστας και Θεόδωρος Πανόπουλος) αφήνουν για λίγο την Αθήνα και σχεδιάζουν την εξοχική κατοικία «Caravan House» στην Αίγινα, η οποία αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο έτος.

Η εξοχική κατοικία Caravan House στο Βαθύ Αίγινας με βόρεια θέα προς τον Αργοσαρωνικό και νότια προς ένα βραχώδες μεσογειακό τοπίο, σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μια τετραμελή οικογένεια ταξιδευτών. Βασικό κριτήριο ήταν η σχέση τους με τη φύση, η οποία καθόρισε την αρχιτεκτονική σύνθεση.

Αυτό που επιχειρήθηκε είναι η κατοικία να περιορίσει το αποτύπωμά της στο χώρο, προκειμένου να παραμείνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου ελεύθερο, αλλοιώνοντας ελάχιστα το φυσικό τοπίο.

Οι υφιστάμενες αγριοφυστικές, ελιές και αμυγδαλιές, όχι μόνο διατηρούνται, αλλά έρχονται να οργανώσουν τον υπαίθριο βίο της οικογένειας.

Η ξερολιθιά που διατρέχει το οικόπεδο, ίσως η σημαντικότερη ανθρωπογενής παρέμβαση εδώ και αιώνες, αναπαράγεται στο ίδιο σημείο προκειμένου να οργανώσει τα διαφορετικά επίπεδα της κατοικίας, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.

Σημαντικό στοιχείο στη συνθετική διαδικασία που εφαρμόστηκε είναι ότι το σενάριο κατοίκησης και οι λειτουργίες συμπαρέσυραν τη μορφή του κελύφους.

Κάθε λειτουργία οργανώνεται στον απολύτως απαραίτητο χώρο γύρω της προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.

Αυτό μεταφράστηκε με τον επιμερισμό της κάτοψης, ο οποίος μέσω της αλληλουχίας των επιπέδων, των οπτικών φυγών και των κενών στο χώρο, διαμορφώνει ανεξάρτητες μικρές ενότητες.

Έτσι, η οικογένεια μπορεί να οικειοποιηθεί κάθε γωνιά της κατοικίας, χωρίς να αναλώνεται σε αχανείς open-space χώρους.

Πάνω σε μια ουδέτερη παλέτα από ξύλινο δάπεδο και λευκούς τοίχους, η κάθε γωνιά της κατοικίας συντίθεται εσωτερικά με μια σχετική ελευθερία στα υλικά και τους χρωματισμούς (επενδύσεις από κεραμικά πλακίδια, χρωματιστά υφάσματα, ξύλινες βιβλιοθήκες κλπ).

Κάθε χώρος έχει το χαρακτήρα του και ταυτόχρονα συνδέεται αρμονικά με την υπόλοιπη κατοικία.

Η ογκοπλασία της, ως αποτέλεσμα της κάτοψης, εμφανίζει τον ίδιο επιμερισμό: από έναν απλό γεωμετρικά κύβο, κατασκευασμένο από δομική ξυλεία, αφαιρούνται τμήματά του που δημιουργούν υπαίθριες ή ημιϋπαίθριες γωνιές εκτόνωσης.

Αυτά τα «φαγώματα» επενδύονται με φυστικί σοβά προκειμένου να διαφοροποιηθούν από το κύριο σώμα, αποδίδοντάς τους μια μικρότερη κλίμακα, εντάσσοντας το σύνολο στο φυσικό τοπίο.

Ο βασικός ημιυπαίθριος αποτελεί, επίσης, το σημείο άρθρωσης των χώρων διημέρευσης με το κλασικό (και εξίσου υπέροχο) VW T1 βαν – αυτοκινούμενο τροχόσπιτο της οικογένειας, το οποίο περιστασιακά λειτουργεί ως ξενώνας.

Κανένα στοιχείο δεν προεξέχει από τον κύριο όγκο, παρά μόνο τα πλαίσια υπογράμμισης των παραθύρων, κάθε ένα από τα οποία καδράρουν ανά περίπτωση διαφορετικές πτυχές της φύσης: τον Αργοσαρωνικό, το βραχώδες νότιο τοπίο, τη φυτεμένη αυλή, το λαχανόκηπο της οικογένειας.

Αρχιτέκτονες: Μιχαήλ Ξηρόκωστας, Θεόδωρος Πανόπουλος, Μυρτώ Χρήστου, Ανθίππη Κατσαρού
Renderings: Ανθίππη Κατσαρού, Ανδριανός Νοβίτσκι

sources:

mononews.gr
thehivearchitects.com
archisearch.gr

Σεντούκια της γιαγιάς και στοιχεία του σήμερα, σε μια κατοικία του 1900 στα Χανιά

Τα φυτά που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα και «φρεσκάρουν» τον αέρα -Λειτουργούν σαν «φυσικά ειρκοντίσιον»