Από τη Σίφνο με αγάπη: Η εξοχική κατοικία Φυργάνι με την υπογραφή της AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS

Τοποθετείται στο τοπίο της Σίφνου ως σύγχρονη θεμωνιά – όπως ονομάζονται τα πετρόχτιστα αγροτικά κτίσματα του νησιού – ενώ είναι μερικώς χρωματισμένη με το λουλακί χρώμα του Σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και “ξεχύνεται” στο περιβάλλον φυσικό τοπίο με τα αλώνια και τις ξερολιθιές.

Η μικρή εξοχική κατοικία στο Φυργάνι είναι τοποθετημένη στο τοπίο της Σίφνου, περιτριγυρισμένη από διαμορφώσεις με ξερολιθιές που αναμιγνύονται με τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα περιγράμματα των χαρακτηριστικών αγροτικών κτισμάτων του νησιού -τις θεμωνιές– και τα αλώνια τους.

Ακουμπά μαλακά στο τοπίο σαν μια σύγχρονη θεμωνιά, συνεπής με την κλίμακα και την μορφολογία των αγροτικών κτισμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω της.

Φωτογραφία: Cathy Cunliffe

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν βασικά υλικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, όπως η τοπική πέτρα, ξύλο, σοβάς, μέταλλο και λυγαριά.

Με συνολική επιφάνεια μόλις 58 τετραγωνικών, η κατοικία είναι απρόσμενα συνεκτική και περιεκτική. Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης. Τα κρεβάτια είναι κτιστά στο χρώμα των δαπέδων και οι μικρές ξύλινες γκαρνταρόμπες διαμορφώνουν την είσοδο προς τα ευρύχωρα λουτρά. Τα ξύλινα γραφεία είναι συνέχεια των κουφωμάτων που καδράρουν τις θέες και τα ελεύθερα έπιπλα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Τα φωτιστικά σώματα είναι minimal αισθητικής και διακριτικά, δημιουργώντας ποικίλα επίπεδα φωτισμού. Αντίστοιχα, τα δωμάτια εκμεταλλεύονται τον φυσικό αερισμό από τα περιμετρικά ανοίγματα με μία μικρή ενίσχυση δροσιάς από ανεμιστήρες οροφής. Το μεταλλικό έπιπλο της κουζίνας με τα ξύλινα ερμάρια περιέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ στους τοίχους οι πιατοθήκες σχεδιάστηκαν με αναφορά σε αυτές των παραδοσιακών σπιτιών.

Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe

Ο όγκος της κουζίνας επεκτείνεται ανάμεσά στους πέτρινους όγκους των δωματίων δημιουργώντας μία σκεπαστή αυλή, προστατευμένη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους.

Ο αρνητικός χώρος μεταξύ της ξερολιθιάς και των κτισμάτων δημιουργεί την μεγάλη εξωτερική ανατολική αυλή με άπλετη θέα στο Αιγαίο. Η εναλλαγή των κλειστών, στεγασμένων και ανοιχτών χώρων, επίσης χαρακτηριστικό της κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, εξασφαλίζει άνεση σε όλες τις κλιματικές συνθήκες.

Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe
Φωτογραφία: Cathy Cunliffe

Παραπέμποντας στους άλλοτε έγχρωμους Κυκλαδίτικους οικισμούς, τα δάπεδα των δωματίων χρωματίζονται στο λουλακί χρώμα του Σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και “ξεχύνεται” στις αυλές.

Φωτογραφία: Cathy Cunliffe

mononews.gr

Villa on the rocks: Με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας

Το Longcave 2 House στο Βιετνάμ αποφεύγει αριστοτεχνικά κάθε οπτικό θόρυβο