Ανοιχτά ράφια VS ντουλάπια :Τι ταιριάζει στη δική σου κουζίνα

Μπορεί τα ανοιχτά ράφια στην κουζίνα να φαίνονται ωραία, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Τι ταιριάζει στη δική σου κουζίνα;

Τα ανοιχτά ράφια είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανανεώσεις την κουζίνα σου και να την κάνεις να φαίνεται μεγαλύτερη, χωρίς να θυσιάσεις αποθηκευτικό χώρο. Προσφέρουν, επίσης, ένα εξαιρετικό μέρος για να εκθέσεις μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σερβίτσια σου, διατηρώντας παράλληλα τον χώρο τακτικό.

Δεδομένου ότι η τάση αυτή εξαπλώνεται όλο και περισσότερα τα τελευταία χρόνια, πιθανότατα αναρωτιέσαι αν είναι η κατάλληλη, για σένα, επιλογή. Δυστυχώς, τα ανοιχτά ράφια έχουν ορισμένα μειονεκτήματα, που καλό είναι να λάβεις υπόψη πριν τα τοποθετήσεις στον δικό σου χώρο.

Είναι δύσκολο να τα διατηρήσεις οργανωμένα
Σε αντίθεση με τα ράφια στο σαλόνι, που μπορείς να διαμορφώσεις μια φορά και μετά να τα αφήσεις στην ησυχία τους, τα ράφια στην κουζίνα χρησιμοποιούνται συνεχώς. Αποθηκεύεις τρόφιμα, τοποθετείς πιάτα και κατσαρόλες. Είναι, επομένως, δύσκολο να αποφύγεις τη μετακίνηση των πραγμάτων. Τα ανοιχτά ράφια μπορεί να εντυπωσιάζουν, φέρουν όμως μαζί τους πρακτικές δυσκολίες: Τα αντικείμενα μπορούν εύκολα να μπερδευτούν, με αποτέλεσμα ο χώρος να μοιάζει ακατάστατος και μπορεί επίσης να πέσουν και να σπάσουν.

Χρειάζονται συνεχώς καθάρισμα
Αν σκέφτεσαι να τοποθετήσεις ανοιχτά ράφια στην κουζίνα σου, καλό είναι να λάβεις υπόψη το πού θα τα τοποθετήσεις. Αν, για παράδειγμα, μπουν κοντά σε απορροφητήρα θα γεμίζουν λιπαρούς λεκέδες, που καθαρίζουν δύσκολα. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν μπουν κοντά σε απορροφητήρα, το τακτικό ξεσκόνισμα μάλλον δεν το γλιτώνεις. Μπορεί, μάλιστα, να χρειαστεί να πλένεις συνεχώς τα αντικείμενα που έχεις βάλει εκεί, ακόμα και πριν από κάθε χρήση.

Δεν είναι η καλύτερη αποθηκευτική λύση
Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός μιας κουζίνας αφορά και την εύρεση έξυπνων τρόπων αποθήκευσης, τα ανοιχτά ράφια δεν ευνοούν απαραίτητα τον πιο τακτικό τρόπο οργάνωσης. Λίγα ανοιχτά ράφια μπορούν να προσθέσουν προσωπικότητα στον χώρο, ειδικά αν τα διακοσμήσεις με έργα τέχνης και φυτά. Όμως, όσον αφορά τη φύλαξη πιάτων και ποτηριών, μάλλον μένουν εκτεθειμένα στη βρωμιά.

Τι να χρησιμοποιήσεις αντί για ανοιχτά ράφια
Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις που μπορείς να εξετάσεις, ώστε να έχεις την αίσθηση που προσφέρουν τα ανοιχτά ράφια, χωρίς συμβιβασμούς στο κομμάτι της πρακτικότητας. Ο μπουφές είναι μια θαυμάσια εναλλακτική, ιδίως αν έχει γυάλινη πρόσοψη, καθώς μπορείς στο κάτω μέρος να αποθηκεύσεις μεγάλες κατσαρόλες και τηγάνια και στο πάνω μέρος να τοποθετήσεις αντικείμενα που σου αρέσουν. Μια εξίσου καλή επιλογή είναι οι βιτρίνες και τα ντουλάπια με τζάμι. Εξέτασε το ενδεχόμενο να επιλέξεις, π.χ. αυλακωτό γυαλί, αν δυσκολεύεσαι να κρατήσεις την κουζίνα σε τάξη.

ow.gr

Parisian Aesthetics: Ένα παριζιάνικο διαμέρισμα που απογειώνει την έννοια της σύγχρονης κομψότητας

Ωνάσης: Δείτε πώς ήταν το πολυτελές γραφείο του Ελληνα κροίσου