8 λάθη που κάνεις όταν ποτίζεις το γκαζόν

Είναι πολύ πιο εύκολο να ποτίσεις σωστά το γκαζόν του κήπου σου όταν ξέρεις τι δεν πρέπει να κάνεις.

Το πότισμα του γκαζόν στον κήπο μας είναι ένα καίριο θέμα αυτή την εποχή. Γνωρίζεις όμως ότι υπάρχουν πολλά κοινά λάθη στο πότισμα του γκαζόν που κάνουμε όλοι και θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη, ζημιά από το να μην ποτίζουμε καθόλου;

Η εξειδικευμένη ομάδα του homesandgardens.com επισημάνει τα συνηθέστερα λάθη στη φροντίδα του γκαζόν που συμβαίνουν συχνά όταν ποτίζουμε. Δώσε προσοχή, ακολούθησε τις συμβουλές και θα ανταμειφθείς έχοντας ένα καταπράσινο υγιές και πλούσιο γκαζόν, χωρίς ζιζάνια.

1.Υπερ-πότισμα
Το υπερβολικό πότισμα του γκαζόν σου, μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές. Όχι μόνο θα κάνει το γρασίδι πιο υγρό και λασπωμένο, αλλά στην πραγματικότητα το ενθαρρύνει να αναπτύξει μόνο ένα ρηχό ριζικό σύστημα που το αφήνει πιο ευαίσθητο σε περιόδους ζέστης. Το υπερβολικό πότισμα ξεπλένει επίσης τα θρεπτικά συστατικά από το χώμα και μπορεί να εμφανίσει νεκρά μπαλώματα.

2.Υπο-πότισμα
Το να μην δίνεις αρκετό νερό στο γρασίδι σου είναι ένα προφανές λάθος στο πότισμα του γκαζόν. Μπορεί να το κάνει να στεγνώσει και να γίνει αδύναμο, γι’ αυτό πρέπει να ελέγχεις τακτικά το επίπεδο υγρασίας του γκαζόν σου για να επιβεβαιώνεις ότι έχει αρκετό νερό.

3.Μην το αφήνεις να αφυδατωθεί
Το βαθύ και σπάνιο πότισμα έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με το ελαφρύ, συχνό πότισμα. Το ελαφρύ, συχνό πότισμα κάνει τρία αρνητικά πράγματα για την υγεία του γκαζόν. Πρώτον, μπορεί να διατηρήσει το άνω τμήμα της ζώνης της ρίζας υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό καθιστά το περιβάλλον πολύ κατάλληλο για ανάπτυξη μυκήτων, καθώς και βλάστηση σπόρων ζιζανίων. Αφήνοντας το έδαφος να στεγνώσει μεταξύ του ποτίσματος βοηθά στη μείωση αυτής της πίεσης.

Δεύτερον, ενθαρρύνει την ρηχή ριζοβολία καθώς οι ρίζες του χόρτου δεν αναγκάζονται να αναπτυχθούν βαθύτερα στο έδαφος αναζητώντας νερό. Τρίτον, εάν το ανώτερο τμήμα της ριζικής ζώνης παραμένει κορεσμένο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το νερό στους πόρους του εδάφους μπορεί να εμποδίσει τη διάχυση του οξυγόνου στο έδαφος. Εάν καταναλωθεί όλο το οξυγόνο στο έδαφος, δεν υπάρχει οξυγόνο γύρω για να αναπνεύσουν οι ρίζες. Εάν αυτό συνεχιστεί για πολύ, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του φυτού.

4.Πότισμα όταν έχει ηλιοφάνεια
Το πότισμα όταν έχει ήλιο είναι ένα λάθος που κάνουν πολλοί κηπουροί, ιδιαίτερα σε έναν καύσωνα. Είναι πάντα καλύτερο να ποτίζεις το γκαζόν νωρίς το πρωί, καθώς αυτό δίνει στο γρασίδι την ευκαιρία να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Το πότισμα κατά τις πιο ζεστές περιόδους της ημέρας θα δει περισσότερη υγρασία να χάνεται λόγω της εξάτμισης χάρη στον ήλιο από ό,τι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα φυτά. Η υγρασία θα εξατμιστεί πριν φτάσει στις ρίζες – όπου τα φυτά τη χρειάζονται πραγματικά – και θα αφήσει το γκαζόν να λιμοκτονεί από το τόσο απαραίτητο νερό. Η βέλτιστη ώρα για να ποτίσζεις το γκαζόν σου είναι μεταξύ 5 π.μ. και 10 π.μ. για να αποφευχθεί η εξάτμιση λόγω του ηλιακού φωτός.

5.Πότισμα τη νύχτα
Το πότισμα τη νύχτα απομακρύνει το πρόβλημα της εξάτμισης, ωστόσο μπορεί να «ανοίξει την πόρτα» σε άλλα πιθανά προβλήματα. Σημαίνει ότι το γρασίδι θα παραμείνει υγρό για περισσότερο και θα είναι υγρό κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης μυκητιακών ασθενειών καθώς ευδοκιμούν σε υγρό φύλλωμα και υγρό καιρό.

6.Πότισμα όταν έχει άνεμο
Όλα έχουν να κάνουν με τη βέλτιστη απορρόφηση. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο πότισμα του γκαζόν είναι το πότισμα όταν οι άνεμοι είναι πολύ δυνατοί για επαρκή απορρόφηση.

7.Πότισμα με λάθος σύστημα ψεκασμού
Οι σωλήνες ψεκασμού που εκτοξεύουν ένα λεπτό ψεκασμό νερού κάθε λίγα εκατοστά στο μήκος τους έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς σε νοικοκυριά με μικρά παιδιά και το πότισμα του γκαζόν μπορεί να γίνει διασκεδαστικό για τα παιδιά. Ωστόσο, οι εύκαμπτοι σωλήνες ενθαρρύνουν την εξάτμιση του νερού.

8.Πότισμα με σκληρό νερό
Το σκληρό νερό περιέχει υψηλά επίπεδα μετάλλων όπως ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στο έδαφος με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν προβλήματα με την αποστράγγιση και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Εάν το νερό της βρύσης είναι σκληρό, χρησιμοποίησε αποσκληρυντικό νερού ή να σύλλεξε το νερό της βροχής για το γκαζόν σου.

theissue.gr

Το μυστικό για να καλλιεργήσεις μεγάλες και ζουμερές ντομάτες στο σπίτι σου

Μικρό ξύλινο τροχόσπιτο 30 τετραγωνικών, φιλοξενεί άνετα 4 άτομα και το εσωτερικό του μοιάζει με παλάτι – ΦΩΤΟ