5 Ιδέες από τους κήπους της Ολλανδίας για να εφαρμόσεις στον δικό σου!

Μπορεί η Ολλανδία να είναι περισσότερο διάσημη για τις τουλίπες, όμως κρύβει αγάπη αιώνων για την διαμόρφωση κήπων. Ας δούμε κάποιες ιδέες που μπορείς να εφαρμόσεις στον κήπο σου!

Δεκάδες Ολλανδοί εξερευνητές ανά τους αιώνες, εκπροσωπώντας την κάποτε ισχυρή αποικιοκρατική ναυτική δύναμη, επισκέφθηκαν όλο τον κόσμο και ως αποτέλεσμα, έφεραν πίσω μαζί τους δεκάδες φυτά, λουλούδια και λαχανικά. Αυτό οδήγησε στην τελειοποίηση της ανθοκομικής τέχνης κάτι για το οποίο οι Ολλανδοί είναι από τους πιο φημισμένους στον κόσμο.

Βλέπεις κάπως έπρεπε να επιβιώσουν τα φυτά, σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από τις χώρες που αποκτήθηκαν. Ειδικά για τα φυτά των τροπικών περιοχών και της Αφρικής η προσαρμογή έμοιαζε ακατόρθωτη.

Φύτεψε βολβούς!

Οι βολβοί ανθίζουν βγάζοντας ένα στέλεχος με ένα ή περισσότερα λουλούδια. Πολλαπλασιάζονται μόνοι τους με πλειάδα τρόπων. Στους βολβούς ανήκουν 5 οικογένειες φυτών, ενώ τα υπόλοιπα που αποκαλούμε λανθασμένα έτσι πολλαπλασιάζονται διαφορετικά (βλέπε ανεμώνες, φρέζιες, κρόκοι κτλ). Μόλις πέσουν τα λουλούδια και κιτρινίζει το φύλλωμα, κόβουμε τον βλαστό και τις ρίζες και αποθηκεύουμε για την επόμενη χρονιά.

Είναι εύκολοι στην φροντίδα σε γενικές γραμμές (εκτός από την τουλίπα) με αποτέλεσμα τα όμορφα λουλούδια τους να σε συντροφεύουν για πολλά χρόνια. Μπορείς να τους αναμείξεις στον κήπο, καθώς έχουν παρεμφερείς ανάγκες.

Ο μοντερνισμός της Mien Ruys

Ένας από τους αρχιτέκτονες τοπίου που επηρέασαν βαθύτατα τον 20ο αιώνα ήταν η Mien Ruys. Συνήθιζε να δημιουργεί αντιθέσεις ανάμεσα σε ανέμελα χορτάρια και φράχτες κήπου με συμμετρία και γωνίες. Πρόδρομος πολλών μεγάλων ολλανδών αρχιτεκτόνων κήπων, άφησε το στίγμα της και πειραματίστηκε πολύ σε κήπους με την υφή και το φύλλωμα των φυτών.

Πλωτοί κήποι

Δύσκολο να το κάνεις, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε: Πολλές βάρκες-σπίτια στο κανάλι Prinsengracht του Άμστερνταμ, έχουν κήπους στην οροφή τους και ζαρντινιέρες στο ντεκ. Δείχνει την αγάπη τους για το πράσινο, με κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό τρόπο και αυτό θέλουμε να κρατήσεις. Είναι κομμάτι του πολιτισμού τους και της λαογραφίας τους.

Σε ομάδες!

Ο Ολλανδός σχεδιαστής κήπων (αρχιτέκτονας τοπίου) Piet Oudolf, συνηθίζει να τοποθετεί ανθεκτικά, πολυετή φυτά σε μεγάλες ομάδες. Είναι μια τεχνική που ανέπτυξε ο ίδιος και αργότερα εξήγαγε σε κήπους όλου του κόσμου. Ομαδοποιημένα, τα λουλούδια φαίνονται ως χρωματιστές «ανταύγειες» και δίνουν παιχνιδιάρικο στυλ, λες και κάποιος εξπρεσιονιστής ζωγράφος είπε «Ας βάλω εκεί λίγο κίτρινο και εδώ λίγο μωβ»!

Το υγρό στοιχείο

Όπως και οι Ιάπωνες (ο επόμενος λαός που θα καταπιαστούμε), έτσι και οι Ολλανδοί τρέφουν αγάπη για το νερό και τις τεχνητές λίμνες. Εκτιμούν κυρίως την ηρεμία και την χαλάρωση που μπορεί να σου προσφέρει το νερό σε έναν κήπο και έχει κεντρικό ρόλο στην κουλτούρα τους. Θαλασσινός λαός αυτοί, θαλασσινός και εμείς, είναι ένα στοιχείο που μπορούμε να κατανοήσουμε και να εντάξουμε με ευκολία!

source decoration.gr

Καναπές: 5 Διαφορετικοί Τρόποι να τον Διακοσμήσετε (VIDEO)

Ένα σαλόνι μπορεί να αλλάξει εντελώς όψη αν απλά διακοσμήσετε λίγο διαφορετικά τον καναπέ σας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αλλάξετε εντελώς...

Συνταγή: Σκόνη για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια στα κατοικίδιά σας

Όσοι έχουν κατοικίδια γνωρίζουν πόσο ενοχλητικό είναι γι’ αυτά τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι και χρησιμοποιούν κάθε μέσο προκειμένου να τα απαλλάξουν και να...

Τηγανόψωμο… παραδοσιακά απλό! Μια απόλαυση μπουκιά και συγχώριο !!!

Όπως και να το πει κανείς…τηγανόψωμο, τυρόψωμο ή τυροπιτάρι…το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το «ταπεινό» ψωμο-τύρι εν τη ενώσει του! Υλικά ½ κιλό αλεύρι για όλες τις...

Τα τρία μαγευτικά αλληλένδετα Δενδρόσπιτα

Αυτα είναι τα πιο μαγευτικά δενδρόσπιτα του κόσμου! Βρίσκονται στο Buckhead, στην Ατλάντα. Μεταξύ τους συνδέονται με μία γέφυρα απο σχοινί σε ίδιο μήκος και...

Πράσινη πόλη στην Κίνα θα αντιμετωπίσει την ρύπανση!

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο Stefano Boeri ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την πρώτη κάθετη πράσινη πόλη της Κίνας. Ο Ιταλός αρχιτέκτονας παρουσίασε ένα...

Γεμίζει ένα χάρτινο κουτί με σιλικόνη και το αφήνει για 6 ώρες. Δείτε ΤΙ...

Τα κεριά υπάρχουν σε ό,τι χρώμα, σχήμα και άρωμα μπορείτε να φανταστείτε. Αν δεν μπορείτε να βρείτε αυτό που ψάχνετε στα μαγαζιά και θέλετε...
close