Βασικές Αρχές για Χωροθέτηση Επίπλων

Ως νέοι ιδιοκτήτες ενός χώρου, μόλις βρεθείτε αντιμέτωποι με ένα άδειο δωμάτιο θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αμέτρητες πιθανότητες όσον αφορά την χωροθέτηση επίπλων.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες όποιες κι αν είναι οι διαστάσεις ή η χρήση του δωματίου που θέλετε να ρυθμίσετε.

Οργάνωση χώρου


Εστιάστε στις εισόδους του δωματίου. Έχει πόρτες; Ανοίγουν προς τα μέσα ή προς τα έξω; Αν ανοίγουν προς τα μέσα τότε θα πρέπει να φροντίσετε να ανοίγουν χωρίς να εμποδίζονται από τα έπιπλα σας.

Θα χρησιμοποιήσετε αυτό το δωμάτιο ως πέρασμα για ένα άλλο δωμάτιο ή θα είναι ο χώρος που θα φτάνετε για να καθίσετε; Αν περνάτε μέσα από αυτό το δωμάτιο για να οδηγηθείτε σε άλλο χώρο τότε θα πρέπει να έχει εύκολο και πρακτικό σχεδιασμό.

 

Πώς θέλετε να είναι η ατμόσφαιρα σε αυτό το δωμάτιο; Θέλετε να είναι ένα ζεστό και οικείο σημείο του σπιτιού όπου θα χαλαρώνετε ή θέλετε έναν ανοιχτό και ευρύχωρο χώρο; Τα έπιπλα στα «ζεστά» δωμάτια πρέπει να είναι τοποθετημένα σχετικά κοντά το ένα στο άλλο ενώ σε έναν πιο «κρύο» χώρο καλό είναι να έχουν απόσταση μεταξύ τους και να είναι λιγότερα.

Θέλετε να τον χρησιμοποιείτε ως χώρο ψυχαγωγίας; Αν ναι, τότε χρειάζεστε ευέλικτες επιλογές στα έπιπλα σας. Επιπλέον καρέκλες και καθίσματα θα πρέπει να μπορούν να απομακρύνονται από το δωμάτιο και να τα βάζετε ξανά όταν καλείτε φίλους.

Τοποθέτηση επίπλων


Ανάμεσα στον καναπέ και τις πολυθρόνες συνηθίζεται μια απόσταση τουλάχιστον 50 cm, αυτό βέβαια το καθορίζετε εσείς ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας. Αν αισθάνεστε καλύτερα με τις καρέκλες πιο κοντά στους καναπέδες τότε μην διστάσετε να τις βάλετε όπου εσείς κρίνετε ότι θα σας χρησιμεύσουν καλύτερα.
Το τραπεζάκι που συνήθως τοποθετούμε μπροστά από τον καναπέ θα πρέπει να έχει απόσταση 20-30 cm από αυτόν. Βέβαια η θέση του θα πρέπει να συμβαδίζει και με το μήκος των ποδιών σας, σε περίπτωση που είστε από αυτούς που θέλουν την απόλυτη χαλάρωση στο καθιστικό τους. Ή είστε ιδιαίτερα ψηλός.

 

Για την τηλεόραση υπάρχει η άποψη που λέει ότι θα πρέπει να την τοποθετούμε σε απόσταση τρεις φορές μεγαλύτερη από το πλάτος της οθόνης της. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι καινούργιες τηλεοράσεις βγαίνουν σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη οπότε η διάσταση της οθόνης επί 3 πιθανότατα να φτάσει στο διπλανό δωμάτιο!

Τραπεζαρία


Στην τραπεζαρία πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 30-40 cm ανάμεσα στις καρέκλες και το τραπέζι, για όταν το χρησιμοποιήσετε. Εάν όμως σαν οικογένεια έχετε την τάση να κάνετε πολλές κινήσεις όταν τρώτε, τότε προσαρμόστε την απόσταση ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Σε περίπτωση που έχετε καλεσμένους και θέλετε να τους σερβίρετε εσείς, θα πρέπει να φροντίσετε το τραπέζι σας να έχει απόσταση από τον τοίχο τόση ώστε να μπορείτε να κινείστε άνετα μεταφέροντας τα φαγητά, τουλάχιστον 70 cm ανάμεσα στις καρέκλες και τον τοίχο.

 

Όπως θα καταλάβατε αυτές οι συμβουλές περιέχουν αποστάσεις τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε στις ανάγκες και τις συνήθειες της δικής σας οικογένειας. Ωστόσο να θυμάστε ότι όταν μαζεύεστε με φίλους θα πρέπει να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές που θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των ατόμων που έχετε καλέσει, γιατί αν θέλετε οι φίλοι σας να νιώθουν άνετα θα πρέπει να τους προσφέρετε, εκτός από ζεστή ατμόσφαιρα, και ελευθερία στις κινήσεις τους!

via

Ιδέες για εξωτικά υπνοδωμάτια

Εάν σας αρέσουν τα ταξίδια και οι εξωτικοί προορισμοί τότε θα λατρέψετε τις παραπάνω κρεβατοκάμαρες που θα σας μεταφέρουν για λίγο στο Μπαλί. Μπαμπού αλλά...

Έξυπνο κόλπο για την σακούλα σκουπιδιών

Το μάζεμα και πέταμα των σκουπιδιών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αγγαρείες του σπιτιού που ο καθένας θα ήθελε να αποφύγει. Ειδικά όταν η σακούλα...

Τον έλεγαν τρελό για αυτό που έφτιαχνε! Τώρα; Τον ζηλεύουν όλοι!

Όταν κάποτε ξεκινήσαμε να αγοράζουμε κρεβάτια που από κάτω είχαν έναν μεγάλο αποθηκευτικό χώρο ήμασταν περήφανοι που αγοράσαμε κάτι τόσο χρήσιμο και μοναδικό. Σε ένα...

Το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε μουσείο

Το παλάτι Lakeside του Σαντάμ Χουσεΐν έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο στην πόλη της Βασόρας. Το Μουσείο της Βασόρας έχει μετακινηθεί στο οίκημα του πρώην...

Δείτε τι αλλαγές να κάνετε στο σπίτι σας για να γίνει πιο οικολογικό

Η οικολογία είναι ένας τομέας που μας απασχολεί όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Δείτε τι αλλαγές να κάνετε στο σπίτι σας...

Πάρτε ιδέες! αυτά είναι τα ομορφότερα Μπουκέτα λουλουδιών για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Τα λουλούδια είναι το πιο διαχρονικό και γλυκό δώρο ανεξαρτήτως budget. Ανακαλύψτε παρακάτω υπέροχους συνδυασμούς λουλουδιών και φτιάξτε τα μπουκέτα στο κοντινότερό σας ανθοπωλείο ή...
close