in

Πως να συντηρώ και να καθαρίζω τα χαλιά μου

Τα χαλιά απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Αρκετά συχνά ένα απλό πέρασμα ηλεκτρικής σκούπας αρκεί για να διατηρηθεί ένα χαλί σε πολύ καλή κατάσταση για αρκετά χρόνια. Για τα μικρά χαλιά που καθαρίζονται πιο δύσκολα με σκούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κόπανο χαλιού (συνήθως από καλάμι).

Για προστασία από τη σκόνη και εύκολη αποθήκευση σε κάποιo ντουλάπι, η Leroy Merlin προτείνει πλαστικές τσάντες χαλιών.

Αν πέσει υγρό πάνω στο χαλί χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί για να μαζέψετε το περισσότερο υγρό. Αν κάποιο ίχνος λεκέ επιμένει, μπορείτε να πλύνετε απαλά το χαλί με σαπούνι και νερό χωρίς να τρίψετε πολύ.

Γενικά, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε τα παχιά χαλιά αν δεν είναι απαραίτητο, γιατί οι ίνες δεν στεγνώνουν πολύ εύκολα. Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν δοκιμάστε το σε σημείο του χαλιού που δεν φαίνεται για να διαπιστώσετε αν προκαλεί αποχρωματισμό ή καταστροφή του χαλιού.

Λεκέδες

Λίπη:

Χρησιμοποιήστε σαπούνι Μασσαλίας ή μαύρο σαπούνι με νερό. Για δύσκολους λεκέδες υπάρχουν στο εμπόριο κατάλληλα καθαριστικά που θα προστατεύσουν το χαλί σας από τις καταστροφές. Η χρήση αμμωνίας μπορεί να είναι αποτελεσματική για τις δύσκολες περιπτώσεις, αλλά προτείνεται κυρίως για χαλιά λευκά και ανθεκτικά.

Σάλτσα:

Αφαιρέστε με κουτάλι όση περισσότερη σάλτσα μπορείτε πριν να πλύνετε το λεκέ με σαπούνι Μασσαλίας, ή κάντε στεγνό καθάρισμα με σόδα.

Καφές:

Ρίξτε νερό πάνω στο λεκέ για να διαλύσετε το λεκέ και χρησιμοποιήστε απορροφητικό χαρτί ή πανί για να απορροφήσετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να απορροφήσετε κάθε ίχνος.

Κρασί:

Νερό με λίγο σαπούνι είναι αρκετό. Στεγνώστε το χαλί με απορροφητικό χαρτί ταμποναριστά. Η διαλυμένη σόδα σε νερό μπορεί να βοηθήσει για τους δύσκολους λεκέδες.

Αίμα:

Πλύνετε με κρύο νερό. Το αλατόνερο μπορεί να δράσει αποτελεσματικά.

Είδος χαλιού

Συνθετικό:

Συνήθως είναι πιο εύκολο στον καθαρισμό, το συνθετικό είναι ανθεκτικό στο νερό και το σαπούνι, τα περισσότερα καθαριστικά καθώς και πλύσιμο στο πλυντήριο.

Εύθραυστα υφάσματα (μετάξι, κλπ) :

Τα ευαίσθητα υφάσματα δεν αντέχουν στα καθαριστικά και το τρίψιμο πρέπει να γίνεται πολύ απαλά ώστε να μην καταστραφούν οι ίνες. Για τον καθαρισμό των ινών πολλές φορές ενδείκνυται μια οικολογική λύση, κυρίως η χρήση αμύλου (φυτικής προέλευσης), ξυδιού ή σαπούνι Μασσαλίας.

Φυτικές ίνες (βαμβάκι, μαλλί, κλπ):

Οι φυσικές ίνες μπορούν να πλυθούν με νερό αλλά το στεγνό καθάρισμα ενδείκνυται καλύτερα. Για το στεγνό καθάρισμα, χρησιμοποήστε σόδα σε σκόνη για να απορροφήσει τους λεκέδες και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα.
via

Πρωτότυπη στάση λεωφορείου μοιάζει με… σαλόνι σπιτιού!

Φωτογραφίες με ένα μέσο διαμέρισμα σε 10 διάφορες Χώρες του Κόσμου. Αυτό στην Σουηδία είναι το πιο Εντυπωσιακό!