in

Χειμώνας: «Ζεστές» συμβουλές για τα κατοικίδια σας

Woman Hugging Dog --- Image by © Larry Williams/Corbis

Όσο προχωράει ο χειμώνας τόσο περισσότερο πέφτει ο υδράργυρος κι έτσι τα ζώα χρειάζονται επιπλέον προστασία. Ακολουθήστε χρήσιμες συμβουλές ώστε τα αγαπημένα σας τετράποδα να παραμείνουν ζεστά και ασφαλή:

1. Βάλτε μέσα στο σπίτι τα κουταβάκια, τα γατάκια, τα ηλικιωμένα ζώα, τα μικρόσωμα καθώς και τα σκυλιά που έχουν κοντό τρίχωμα όπως πόϊντερ, τα μπιγκλ, τα ροτβάϊλερ, τα πιτ-μπουλ και τα Ντόμπερμαν. Τα τελευταία, μάλιστα θα προστατευθούν ακόμη περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες αν φορέσουν τα ειδικά για ζώα πουλόβερ.

2. Φροντίστε τα σπιτάκια τους, που θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή πλαστικό (όχι μέταλλο που διοχετεύει το κρύο), να βρίσκονται τοποθετημένα σε μια ηλιόλουστη και προφυλαγμένη γωνιά του κήπου, του μπαλκονιού ή της βεράντας σας. Στο εσωτερικό στρώστε άχυρο ή ρινίσματα από κέδρο σαν στρώμα και όχι χαλάκια ή κουβέρτες που κρατάνε την υγρασία. Πάνω από όλα, όμως, σιγουρευτείτε πως το σπιτάκι είναι αδιάβροχο!

3. Τους χειμερινούς μήνες μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας να κυκλοφορούν μόνα τους ελεύθερα έξω από το σπίτι. Έχει αποδειχτεί πως το χιόνι ή ο πάγος στους δρόμους αποπροσανατολίζει τα ζώα. Περισσότερη προσοχή χρειάζονται οι γάτες οι οποίες κάθονται πάνω στις ρόδες των αυτοκινήτων για να βρίσκονται κοντά στις ζεστές μηχανές με αποτέλεσμα να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται όταν το αυτοκίνητο παίρνει μπροστά.

mascotas-invierno

4. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα τον χειμώνα καίνε περισσότερες θερμίδες για να ζεσταθούν. Αυξήστε, λοιπόν, τις ποσότητες φαγητού τους και πως δεν έχουν εσωτερικά παράσιτα που πιθανόν να τους «κλέβουν» σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

5. Αγοράστε αντιψυκτικό από προπυλένιο γλυκόλης (propylene glycol) αντί από αιθυλένιο γλυκόλης (ethylene glycol), το οποίο είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Τα ζώα ελκύονται από το αντιψυκτικό επειδή έχει γλυκιά γεύση, γι” αυτό, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά τις διαρροές.

6. Όταν οι τετράποδοι φίλοι σας είναι να μπουν μέσα σοτ σπίτι έπειτα από βόλτα, φροντίστε να καθαρίσετε τα πόδια και το στομάχι τους από το χιόνι.

7. Προσφέρετε συνεχώς τροφή και νερό για τα ζώα που ζουν έξω (αν υπάρχει πάγος, σπάστε τον δυο φορές την ημέρα).
via

50 ξενώνες για να πάρουμε τα βουνά: Ζαγοροχώρια, Πήλιο, Ορεινή Ναυπακτία, Αράχωβας κ.α

Μη πετάτε την παλιά σόμπα! Μεταμορφώστε το σπίτι σας στη ποιο αξιοζήλευτη χειμερινή φωλιά!