in

Ενεργειακό τζάκι: ζεσταθείτε οικολογικά και οικονομικά

Ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, πέρα από την εξαιρετικά δαπανηρή και αντιοικολογική καύση πετρελαίου, είναι η χρήση τζακιού. Το τζάκι καταρχήν θεωρείται οικολογικό μέσο, γιατί καίει ανανεώσιμα καύσιμα (τα ξύλα).

Τα περισσότερα τζάκια που υπάρχουν σήμερα στα σπίτια εξυπηρετούν διακοσμητικούς κυρίως λόγους, ζεσταίνοντας απλώς ένα μικρό χώρο του σπιτιού και δεν αποτελούν βασική πηγή θέρμανσης.

Αυτό, όμως, μπορεί εύκολα να αλλάξει, σε βαθμό που το τζάκι να αποτελεί την κεντρική θέρμανση του σπιτιού!

Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ενεργειακών-οικολογικών τζακιών, τα οποία εξοικονομούν σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και αποδεικνύονται ιδιαιτέρως οικονομικά, ως προς τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Τι είναι ενεργειακό – οικολογικό τζάκι;
Ενεργειακό τζάκι είναι η εστία κατάλληλα κατασκευασμένη, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται όσο γίνεται περισσότερο την ενέργεια που παράγεται από την καύση του ξύλου και να διοχετεύει στον χώρο του σπιτιού ποσότητα θερμικής ενέργειας.

Οικολογικό τζάκι είναι η εστία η οποία είναι εφοδιασμένη με τη δευτερογενή καύση. Τι είναι δευτερογενής καύση; Είναι το εξάρτημα εκείνο το οποίο επεξεργάζεται τα κατάλοιπα της πρωτογενούς καύσης της φωτιάς σε θερμοκρασία πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου, άρα μια καλή δευτερογενής καύση δεν αφήνει καθόλου κατάλοιπα για το περιβάλλον. Αποτέλεσμα: ένα ενεργειακό τζάκι σε συνδυασμό με την τέλεια δευτερογενή καύση δίνουν ένα αποτέλεσμα με απόδοση 95%.

Πού διαφέρει;
Η κύρια εξωτερική διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού είναι πως η εστία κλείνει με γυάλινο πορτάκι. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Κλείνοντας την εστία, πλέον, αφενός δεν απορροφά τον ήδη θερμό αέρα του εσωτερικού χώρου του σπιτιού, αφετέρου γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στη φλόγα με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη καύση και τις μικρότερες απώλειες θέρμανσης από την καμινάδα. Με ένα ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση του καυσίμου (ξύλα) πάνω από 70% και αυτό φυσικά συνεπάγεται σημαντική οικονομία. Παραδείγματος χάριν, με 6-7 κούτσουρα (του 1/4 ενός κορμού) επιτυγχάνεται 24ωρη καύση και απόδοση θέρμανσης μέσα σε 30 λεπτά, που δεν περιορίζεται μόνο τριγύρω από το τζάκι.

Γιατί υπερτερεί;
Τα ενεργειακά τζάκια πέρα από την υψηλή απόδοση έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: είναι απόλυτα ασφαλή. Με τη γυάλινη πόρτα που διαθέτουν (ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν και επιπλέον μαντεμένια πόρτα) μπορούν να λειτουργούν χωρίς την επίβλεψή σας, ενώ με τον περισσότερο χρόνο που κρατά η καύση ενός κούτσουρου δεν ανησυχείτε για συνεχή ανατροφοδοσία (οπότε μπορείτε να το ανάβετε και να πηγαίνετε ήσυχοι για τα ψώνια σας). Ένα ακόμα θετικό είναι ότι λόγω της ποιοτικότερης καύσης, η κάπνα από την καμινάδα είναι λιγότερο έντονη (και λιγότερο ενοχλητική για τους γείτονες και το περιβάλλον).

Πλεονεκτήματα ενεργειακού τζακιού
Αργή κατανάλωση ξύλων
Χαμηλοί ρύποι από τα καυσαέρια
Σύντομη και υψηλή απόδοση θερμότητας
Αποφυγή καπνού και κατά συνέπεια εξόδων συντήρησης
Υψηλή ασφάλεια, καθώς η εστία καύσης διαθέτει πόρτα
Περιορισμός σε οσμές που προέρχονται από την καύση

Πώς λειτουργούν τα ενεργειακά τζάκια ;
Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών. Η πιο διαδεδομένη είναι οι εστίες κλειστού τύπου, κατασκευασμένες από χάλυβα με επένδυση από φύλλα μαντεμιού με πυρίμαχο κεραμικό τζάμι. Ο βαθμός απόδοσης των εστιών αυτών είναι σαφέστατα υψηλότερος από αυτών των συμβατικών τζακιών. Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τις μεταλλικές επιφάνειες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εστίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κύκλωμα αέρος. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας, ψυχρός, υγροποιημένος, καθαρός αέρας, ο οποίος στη συνέχεια θερμαίνεται στο πίσω μέρος του τζακιού και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών, είτε στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι είτε σε άλλους χώρους της επιλογής μας.

Οι τιμές της εστίας ξεκινούν από 1000 ευρώ περίπου με ακριβότερες φυσικά τιμές σε μοντέλα που λειτουργούν σαν λέβητες, κλείνουν αεροστεγώς, κάνουν μετάκαυση των καυσαερίων και διαθέτουν μέχρι και τηλεκοντρόλ!

Πώς να κάνετε το παραδοσιακό σας τζάκι ενεργειακό;
Θέλετε να μετατρέψετε το τζάκι σας σε ενεργειακό; Βεβαίως και μπορείτε! Στην αγορά θα βρείτε αρκετά μοντέλα ενεργειακών τζακιών που μπορούν να προσαρμοστούν στο ήδη υπάρχον συμβατικό τζάκι του σπιτιού σας. Εκείνο που κυρίως χρειάζεται είναι να τοποθετήσετε μια θερμαντική εστία που να αρμόζει στις υπάρχουσες διαστάσεις. Γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον τεχνίτη που θα κάνει την τοποθέτηση. Η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη, αφού δεν χρειάζεται να γκρεμίσετε το υπάρχον τζάκι. Μπορεί να σας φανεί καταρχάς λίγο δαπανηρή, αλλά στο άμεσο μέλλον θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, θερμαίνοντας αποτελεσματικά το χώρο σας. Για παράδειγμα, ένα ενεργειακό τζάκι με καμινάδα και τζάμι κλειστό, μπορεί να ζεστάνει ένα σπίτι 100 τ.μ. αφού αντανακλά μεγάλη θερμότητα και οι περσίδες διοχετεύουν το θερμό αέρα σε όλα τα δωμάτια.

Γιατί να προτιμήσω οικολογικά ξύλα;
Προτιμήστε τα οικολογικά ξύλα, που είναι κούτσουρα από αφυδατωμένο αλεύρι οξιάς, εντελώς οικολογικό, χωρίς το φλοιό, την κόλλα, την παραφίνη και τους υδρογονάνθρακες. Μπορεί η τιμή τους να είναι πιο ακριβή (700 ευρώ ο τόνος) αλλά έχουν τριπλάσια θερμική ικανότητα απ’ ό,τι τα απλά ξύλα. Ένα οικολογικό κούτσουρο παράγει 5.180kcal = 3 κούτσουρα δέντρου!! Έτσι θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα και το κόστος θα είναι σχεδόν το ίδιο.

Επιπλέον, τα οικολογικά ξύλα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
Είναι εντελώς ασφαλή και δεν αναδύουν καρκινογόνους καπνούς, είναι πολύ ξηρά και δεν σκάνε κατά το κάψιμο.

Δεν καίνε το φλοιό, όπου μπορεί να υπάρχουν επικίνδυνες ουσίες.
Η κατασκευή τους επιτρέπει τη διακοπή της καύσης, καθώς μπορούν εύκολα να κοπούν στο σημείο που δεν έχουν ακόμα καεί.

Δεν μυρίζουν καθόλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άσχημες μυρωδιές στο χώρο σας, ενώ μετά την καύση δεν αφήνουν υπολείμματα όπως τα κοινά ξύλα.
via

Πανέμορφα στολισμένα χριστουγεννιάτικα τραπέζια!

Φτιάξτε τη δικιά σας γκαρνταρόμπα με εξαρτήματα από τα ΙΚΕΑ