in

Είναι το σπίτι σας σωστά προετοιμασμένο για τον χειμώνα;

Οι ήπιοι χειμώνες του μεσογειακού κλίματος δεν είναι δικαιολογία για να αφήνετε στην τύχη την ενεργειακή επάρκεια του σπιτιού σας, ειδικά σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, όπου οι ανάγκες θέρμανσης έρχονται σε δεύτερη μοίρα για πολλά νοικοκυριά. Η καλύτερη λύση είναι πάντα η πρόληψη και η προετοιμασία του σπιτιού σας για τον επερχόμενο χειμώνα είναι ίσως η πιο έξυπνη κίνηση που θα κάνετε.

Οι περισσότερες ενέργειες που σας προτείνουμε παρακάτω είναι ανέξοδες, αλλά και όσες κοστίζουν, θα σας εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οικονομία σε βάθος χρόνου.

Σωστή θωράκιση

Ξεκινήστε με το πιο απλό: κάντε έναν γενικό έλεγχο, πρώτα στο εξωτερικό μέρος κι έπειτα στο εσωτερικό. Επιθεωρείστε τους τοίχους και τις εξωτερικές επιφάνειες για τυχόν ρωγμές ή φουσκώματα.

Αν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, είναι πιθανόν τα καιρικά στοιχεία του χειμώνα να επιδεινώσουν την κατάσταση και να επιτρέψουν την υγρασία και τα μικρόβια να εισέλθουν ευκολότερα. Αντίστοιχα, προσεκτικό έλεγχο θα πρέπει να κάνετε στη στέγη, τα παράθυρα, τις πόρτες και κάθε τι που αποτελεί το κέλυφος του σπιτιού.

Όπου αυτό είναι δυνατόν, ελέγξτε τις σωληνώσεις τους σπιτιού σας και αν συχνά αντιμετωπίζετε προβλήματα με νερό που παγώνει, είναι προτιμότερο να ζητήσετε από έναν ειδικό να τις μονώσει (υπάρχουν ειδικές λύσεις με βάση ελαστομερή υλικά που μπορείτε να τοποθετήσετε και μόνοι σας) από το να ρισκάρετε το σπάσιμό τους.

Στα ενδότερα

Περάστε στο εσωτερικό. Υπολογίζεται ότι ένα θερμαινόμενο σπίτι ενδέχεται να έχει απώλειες της τάξης του 60% αν υπάρχουν διαρροές. Φυσικά, αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη δαπάνη θέρμανσης και σε ένα πιο κρύο σπίτι. Φροντίστε, λοιπόν, να κλείσετε χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα με τη βοήθεια ειδικών μονωτικών ταινιών. Αν τα κουφώματά σας είναι παλιά τότε σκεφτείτε την πιθανότητα να επενδύσετε στην αντικατάστασή τους με νέα. Θα σας κοστίσει παραπάνω, αλλά θα σας αποζημιώσει πολύ σύντομα.

Αν διαμένετε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία πέφτει συχνά υπό το μηδέν, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για το πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την μόνωση του σπιτιούσας. Μην το επιχειρήσετε μόνοι, καθώς μπορεί να προκαλέσετε περισσότερα προβλήματα αν υγρασία εισέλθει ανάμεσα στα μονωτικά υλικά.

Το σύστημα θέρμανσης και η συντήρησή του

Πριν ακόμη πιάσουν τα πρώτα κρύα, ανάψτε το κεντρικό σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας δοκιμαστικά. Η πρώτη χρήση πιθανόν να συνοδεύεται με δυσάρεστη οσμή. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, συμβουλευτείτε έναν τεχνικό. Βάζετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα μια ετήσια εργασία συντήρησης, είτε πρόκειται για τον καυστήρα είτε για τον καθαρισμό φίλτρων του κλιματιστικού κ.ο.κ.

Και φυσικά, αν χρησιμοποιείτε καλοριφέρ, πραγματοποιήστε εξαέρωση των σωμάτων – είναι μια πολύ απλή διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας και διασφαλίζει οικονομία και σωστή απόδοση των μονάδων (κρατώντας ένα ποτήρι ή στεγνό πανί, ανοίξτε ελαφρά τις βαλβίδες ενώ το το σώμα είναι ζεστό και αφήστε τον αέρα να εξέλθει, έως ότου βγει νερό, κι έπειτα σφίξτε τις ξανά).

Como-mejorar-el-aislamiento-térmico-de-tu-casa-3

Ομοίως, αν έχετε τζάκι, ελέγξτε την καμινάδα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται καθαρισμός της κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να την διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Ελέγχετε πριν ξεκινήσει ο χειμώνας ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα (όπως ξερά φύλλα) που φράζουν την καμινάδα και με τη βοήθεια ειδικής συρμάτινης βούρτσας καθαρίστε τα σημεία που φτάνετε από στάχτες και υπολείμματα. Να επιλέγετε πάντοτε καλής ποιότητας ξύλα, χωρίς υπολείμματα από βερνίκι ή χημικές ουσίες, τα οποία παράγουν λιγότερο και πιο καθαρό καπνό. Τέλος, φροντίστε να κλείνει ερμητικά το διάφραγμα (κλαπέτο) όταν το τζάκι δεν ανάβει, ώστε να εμποδίσετε την εισαγωγή κρύου αέρα.

Και ζεστασιά και οικονομία 

Αναλογιστείτε την επένδυση σε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη. Έτσι, θα θερμαίνετε το σπίτι σας μόνο ενόσω κάποιος βρίσκεται στο σπίτι και σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, ενώ αν μπορεί να προγραμματιστεί και από απόσταση (υπάρχουν σύγχρονες λύσεις τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε από το smartphone σας, μέσω ασύρματου δικτύου), είναι ιδανικό.

Ακόμη, ρυθμίστε την ανώτατη θερμοκρασία σε ένα επίπεδο που να αισθάνεστε άνεση μέσα στο σπίτι και μην το παρακάνετε. Είναι ευκολότερο να διατηρήσετε ικανοποιητικά επίπεδα θερμοκρασίας σε ένα σπίτι που θερμαίνεται διαρκώς παρά να προσπαθήσετε να το ζεστάνετε από την αρχή. Έτσι, θα κάνετε οικονομία τουλάχιστον 20% σε έξοδα θέρμανσης.

Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι ζούμε σε μια χώρα με μεγάλο ποσοστό ηλιοφάνειας: αφήστε ανοικτές τις κουρτίνες των παραθύρων που κοιτάζουν προς το νότο για να επιτρέψετε στις ακτίνες του ήλιου να ζεστάνουν με φυσικό τρόπο το σπίτι σας όλη μέρα.

Ζητήστε μια επιθεώρηση 

Πολλές φορές, όμως, δεν αρκούν οι δικές μας προσπάθειες. Αν δεν γνωρίζετε πώς μπορείτε να θωρακίσετε το σπίτι σας ή χρειάζεστε πιο εξειδικευμένη βοήθεια, καλέστε έναν επιθεωρητή κτιρίων, λεβήτων ή κλιματισμού.

Θα εντοπίσουν τις αδυναμίες του σπιτιού σας, θα σας συμβουλέψουν και θα σας προσφέρουν λύσεις. Η αναφορά ενός επιθεωρητή θα σας χρησιμεύσει και στο μέλλον για να γνωρίζετε ποιες είναι πιθανά οι καταλληλότερες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας σας.
via

Πάρτε ιδέες από τις ποιο Τop φθινοπωρινές αποχρώσεις για το σπίτι

Ιδέες από ένα πέτρινο σπίτι στην καρδιά του δάσους